Sałatka z pomidorami i ogórkiem

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka w drewnianej misce.
Sałatka z pomidorami i ogórkiem
Sałatka z pomidorami i ogórkiem to doskonała opcja na pyszny i łatwy dodatek do dania głównego. Ma doskonały smak, a przy okazji jej stworzenie zajmuje 10 minut.
Przygotowanie 10 min
189 kcal
Kcal w porcji
313 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórek (170 g)
  • Pomidor (360 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Ocet winny (15 ml)
  • Cebula (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z pomidorami i ogórkiem krok po kroku

Pomidora opłucz i pokrój w dużą kostkę.

Ogórka wyszoruj i pokrój na plasterki, dodaj do pomidora.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników.

W miseczce zmieszaj oliwę, ocet i przypraw.

Sosem polej gotową sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pomidorami i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z pomidorami i ogórkiem

Sałatka z pomidorami i ogórkiem to doskonała opcja na pyszny i łatwy dodatek do dania głównego. Ma doskonały smak, a przy okazji jej stworzenie zajmuje 10 minut.

Przepis na sałatkę z pomidorami i ogórkiem to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste potrawy, pełne świeżości. Ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla zdrowia. To dlatego, że jej podstawę stanowią warzywa. Jej bazę stanowią trzy — pomidor, ogórek i cebula. Całość brzmi niezwykle orzeźwiająco, prawda? I tak właśnie jest. Ogórki najlepiej kroić wraz ze skórką, jednak wcześniej dobrze jest je nieco wyszorować. Dzięki temu całość ma nie tylko więcej błonnika, ale również smaku. Ogórek, choć wyda się, że to "sama woda", zawiera sporo cennych składników mineralnych. Podobnie pomidory. Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza mięśnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje, jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Dlatego tak dobrze, by również one gościły w menu. Świeże warzywa zawierają największą ilość witamin, antyoksydantów, czy składników mineralnych, powinny się pojawiać w menu w ilości co najmniej 450 g. Ta surówka pomaga to osiągnąć w prosty sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z pomidorami i ogórkiem, która będzie smaczna, łatwa i naprawdę szybka, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Jej bazę stanowią same warzywa. Ta surówka będzie doskonałym dopełnieniem każdego obiadu. Można ją serwować zarówno z posiłkami jarskimi, jak i w pełni mięsnymi. Najlepiej smakuje zwłaszcza latem, kiedy można dostać świeże pomidory, które zachwycają aromatem. Całość z dodatkiem świeżej ostrej cebuli, a także pysznym sosem jest po prostu fantastyczna. Na sos składa się aromatyczna oliwa, a także duża ilość ziół. Do ogórka i pomidora wspaniale pasuje zwłaszcza bazylia, a także koperek.

Alergeny w sałatce z pomidorami i ogórkiem

Lista alergenów dla sałatki z pomidorami i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sałatki z pomidorami i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(313g)
Energia (kcal)
60.58
189.63
Białko (g)
0.77
2.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(313g)
Węglowodany (g)
4.00
12.51
Węglowodany przyswajalne (g)
3.03
9.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
3.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(313g)
Tłuszcz (g)
4.95
15.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
2.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.08
12.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
11.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.75
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(313g)
Witamina A (µg (mcg))
25.55
79.98
Witamina B6 (mg)
0.07
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.24
28.94
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.01
3.17
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Niacyna (mg)
0.38
1.20
Foliany (µg (mcg))
12.06
37.76
Beta karoten (µg (mcg))
273.94
857.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(313g)
Sód (mg)
3.96
12.39
Potas (mg)
189.98
594.62
Wapń (mg)
12.17
38.09
Fosfor (mg)
22.86
71.56
Magnez (mg)
10.79
33.78
Żelazo (mg)
0.28
0.88
Cynk (mg)
0.17
0.52
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pomidorami i ogórkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pomidorami i ogórkiem

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
170 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 170 g
Pomidor
360 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.80
Za 360 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
38.00