Rozgrzewająca zupa

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rozgrzewająca zupa podana w czarnej misce, ozdobiona świeżą pietruszką.
Rozgrzewająca zupa
Rozgrzewająca zupa o doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Jest niezwykle sycąca, odżywcza i bardzo smaczna. Idealna na jesienne dni.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 35 min
141 kcal
Kcal w porcji
523 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidor (680 g)
  • Papryka czerwona (480 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Bulion warzywny (700 ml)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender

Przepis na rozgrzewającą zupę krok po kroku

Pomidory i paprykę umyj oraz pokrój na duże kawałki i ułóż na blaszce.

Marchewkę i cebulę obierz, pokrój na plasterki, dołóż do pozostałych warzyw.

Warzywa polej oliwą z oliwek i oprósz przyprawami: suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi, słodką papryką, dokładnie wymieszaj i piecz około 20 minut w 200 st. C.

Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Duś warzywa z bulionem przez ok.15 minut.

Całość zblenduj blenderem na krem.

Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.

Podawaj z grzankami.

Jak oceniasz przepis na rozgrzewającą zupę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat rozgrzewającej zupy

Rozgrzewająca zupa o doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Jest niezwykle sycąca, odżywcza i bardzo smaczna. Idealna na jesienne dni.

Przepis na rozgrzewającą zupę to najlepsza opcja na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw. W tej potrawie jest ich niezwykle dużo, a wszystkie połączone razem za pomocą wspaniałych przypraw. Dzięki temu ta zupa smakuje po prostu wyśmienicie. W takiej wersji znacznie różni się od typowej zupy jarzynowej z rozgotowanymi jarzynami bez smaku. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Idealnie pasuje tutaj papryka słodka, która doskonale komponuje się ze wszystkimi warzywami, zwłaszcza marchewką i cebulą. Idealnie sprawdzają się również zioła prowansalskie, które mają w swoim składzie rozmaryn, bazylię, czy szałwię.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rozgrzewającą zupę, by była pyszna, a przy tym naprawdę aromatyczna i zdrowa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zupa ta doskonale sprawdza się w sezonie zimowym. Choć wszystkie składniki dostępne są przez cały rok. Nie musisz więc czekać na zimę, by sprawdzić jak ta zupa krem wspaniale smakuje. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Dzięki lekkiemu podpieczeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Można do niej również użyć ulubionych mrożonych warzyw. Zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy nie ma dostępu do świeżych jarzyn. Te mrożone są równie zdrowe, czy atrakcyjne. Dostarczają dużej ilości witamin i związków aktywnych.

Alergeny w rozgrzewającej zupie

Lista alergenów dla rozgrzewającej zupy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze rozgrzewającej zupy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(523g)
Energia (kcal)
27.07
141.56
Białko (g)
0.75
3.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(523g)
Węglowodany (g)
4.14
21.64
Węglowodany przyswajalne (g)
3.04
15.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
5.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(523g)
Tłuszcz (g)
1.13
5.93
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
1.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
4.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.71
3.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.89
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(523g)
Witamina A (µg (mcg))
89.70
469.12
Witamina B6 (mg)
0.12
0.63
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
34.83
182.14
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.71
3.70
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Ryboflawina (mg)
0.04
0.20
Niacyna (mg)
0.51
2.68
Foliany (µg (mcg))
17.20
89.96
Beta karoten (µg (mcg))
913.11
4775.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(523g)
Sód (mg)
105.03
549.30
Potas (mg)
156.55
818.73
Wapń (mg)
10.13
52.98
Fosfor (mg)
19.14
100.12
Magnez (mg)
7.90
41.34
Żelazo (mg)
0.25
1.31
Cynk (mg)
0.15
0.80
Miedź (mg)
0.03
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny rozgrzewającej zupy 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rozgrzewającej zupy

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
680 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.07
Za 680 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion warzywny
700 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 700 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
62.50