Rozgrzewająca zupa
- Pomidor (680 g)
- Papryka czerwona (480 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (20 g)
- Bulion warzywny (700 ml)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na rozgrzewającą zupę krok po kroku
Pomidory i paprykę umyj oraz pokrój na duże kawałki i ułóż na blaszce.
Marchewkę i cebulę obierz, pokrój na plasterki, dołóż do pozostałych warzyw.
Warzywa polej oliwą z oliwek i oprósz przyprawami: suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi, słodką papryką, dokładnie wymieszaj i piecz około 20 minut w 200 st. C.
Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Duś warzywa z bulionem przez ok.15 minut.
Całość zblenduj blenderem na krem.
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
Podawaj z grzankami.
Więcej informacji na temat rozgrzewającej zupy
Rozgrzewająca zupa o doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dań. Jest niezwykle sycąca, odżywcza i bardzo smaczna. Idealna na jesienne dni.
Przepis na rozgrzewającą zupę to najlepsza opcja na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw. W tej potrawie jest ich niezwykle dużo, a wszystkie połączone razem za pomocą wspaniałych przypraw. Dzięki temu ta zupa smakuje po prostu wyśmienicie. W takiej wersji znacznie różni się od typowej zupy jarzynowej z rozgotowanymi jarzynami bez smaku. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Idealnie pasuje tutaj papryka słodka, która doskonale komponuje się ze wszystkimi warzywami, zwłaszcza marchewką i cebulą. Idealnie sprawdzają się również zioła prowansalskie, które mają w swoim składzie rozmaryn, bazylię, czy szałwię.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rozgrzewającą zupę, by była pyszna, a przy tym naprawdę aromatyczna i zdrowa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zupa ta doskonale sprawdza się w sezonie zimowym. Choć wszystkie składniki dostępne są przez cały rok. Nie musisz więc czekać na zimę, by sprawdzić jak ta zupa krem wspaniale smakuje. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy podwiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Dzięki lekkiemu podpieczeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Można do niej również użyć ulubionych mrożonych warzyw. Zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy nie ma dostępu do świeżych jarzyn. Te mrożone są równie zdrowe, czy atrakcyjne. Dostarczają dużej ilości witamin i związków aktywnych.
Alergeny w rozgrzewającej zupie
Lista alergenów dla rozgrzewającej zupy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze rozgrzewającej zupy
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i błonnika.
Energia i białka
(523g)
Węglowodany
(523g)
Tłuszcze
(523g)
Witaminy
(523g)
Składniki mineralne
(523g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.