Rozetki ziemniaczane
- Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (30 g)
Przepis na rozetki ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie (ziemniaki powinny być gotowe po około 30 minutach gotowania).
Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Do letnich ziemniaków dodaj jedno jajko, jedno żółtko, masło, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej i całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Masę ziemniaczaną włóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe rozetki z ziemniaków.
Pozostałe białko z jednego jajka roztrzep widelcem i przy pomocy pędzelka posmaruj rozetki.
Rozetki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Więcej informacji na temat rozetek ziemniaczanych
Rozetki ziemniaczane to doskonały pomysł na elegancki dodatek do obiadu. Rozetki z ugotowanych ziemniaków doskonale pasują do dań mięsnych oraz surówek. Sprawdzony przepis na rozetki ziemniaczane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rozetek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, masło, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić rozetki ziemniaczane? Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie (ziemniaki powinny być gotowe po około 30 minutach gotowania). Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodaj jedno jajko, jedno żółtko, masło, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej i całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Masę ziemniaczaną włóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe rozetki z ziemniaków. Pozostałe białko z jednego jajka roztrzep widelcem i przy pomocy pędzelka posmaruj rozetki. Rozetki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Ziemniaki zawierają stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Stanowią one dobre źródło potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia, oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: łatwe w przygotowaniu rozetki ziemniaczane stanowią elegancki dodatek do obiadu. Najlepsze rozetki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania rozetek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Rozetki warto podać jako dodatek do niedzielnego obiadu (np. z kotletem schabowym i surówką z marchwi i jabłka).
Alergeny w rozetkach ziemniaczanych
Lista alergenów dla rozetek ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze rozetek ziemniaczanych
Rozetki ziemniaczane to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.