Rozetki ziemniaczane

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rozetki ziemniaczane podane z dodatkiem mięsa na białym talerzu.
Rozetki ziemniaczane
Rozetki ziemniaczane to doskonała propozycja na pyszny i elegancki dodatek do obiadów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rozetki z ziemniaków gotowanych.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
220 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 8 średnich sztuk (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek, praska do ziemniaków, rękaw cukierniczy, widelec

Przepis na rozetki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie (ziemniaki powinny być gotowe po około 30 minutach gotowania).

Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Do letnich ziemniaków dodaj jedno jajko, jedno żółtko, masło, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej i całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

Masę ziemniaczaną włóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe rozetki z ziemniaków.

Pozostałe białko z jednego jajka roztrzep widelcem i przy pomocy pędzelka posmaruj rozetki.

Rozetki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na rozetki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat rozetek ziemniaczanych

Rozetki ziemniaczane to doskonały pomysł na elegancki dodatek do obiadu. Rozetki z ugotowanych ziemniaków doskonale pasują do dań mięsnych oraz surówek. Sprawdzony przepis na rozetki ziemniaczane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rozetek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, masło, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić rozetki ziemniaczane? Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie (ziemniaki powinny być gotowe po około 30 minutach gotowania). Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodaj jedno jajko, jedno żółtko, masło, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej i całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Masę ziemniaczaną włóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe rozetki z ziemniaków. Pozostałe białko z jednego jajka roztrzep widelcem i przy pomocy pędzelka posmaruj rozetki. Rozetki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.

Ziemniaki zawierają stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Stanowią one dobre źródło potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia, oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: łatwe w przygotowaniu rozetki ziemniaczane stanowią elegancki dodatek do obiadu. Najlepsze rozetki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania rozetek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Rozetki warto podać jako dodatek do niedzielnego obiadu (np. z kotletem schabowym i surówką z marchwi i jabłka).

Alergeny w rozetkach ziemniaczanych

Lista alergenów dla rozetek ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze rozetek ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Rozetki ziemniaczane to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
100.21
220.46
Białko (g)
3.03
6.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
15.42
33.93
Węglowodany przyswajalne (g)
13.58
29.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
4.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
3.13
6.89
Tłuszcze nasycone (g)
1.86
4.10
Tłuszcze nienasycone (g)
1.27
2.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.97
2.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.66
Cholesterol (mg)
41.55
91.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
33.44
73.56
Witamina B6 (mg)
0.28
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.20
Witamina C (mg)
17.28
38.02
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.42
Witamina E (mg)
0.17
0.38
Retinol (µg (mcg))
33.10
72.81
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Ryboflawina (mg)
0.07
0.16
Niacyna (mg)
0.94
2.06
Foliany (µg (mcg))
17.77
39.10
Beta karoten (µg (mcg))
5.04
11.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
19.25
42.36
Potas (mg)
386.75
850.86
Wapń (mg)
16.56
36.44
Fosfor (mg)
69.74
153.42
Magnez (mg)
21.39
47.05
Żelazo (mg)
0.88
1.94
Cynk (mg)
0.39
0.86
Miedź (mg)
0.10
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny rozetek ziemniaczanych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rozetek ziemniaczanych

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
8 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
15.00