Róże z ciasta francuskiego

Opublikowano: 28.09.2024 r., 8:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie róże deserowe
Róże z ciasta francuskiego
Róże z ciasta francuskiego to nie tylko malowniczy i efektowny deser, ale także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Ta delikatna i elegancka wypieczona przekąska przypomina prawdziwe róże, a jej smak z pewnością zachwyci każdego łasucha. Choć ciasto francuskie nie należy do najzdrowszych składników, dodatek świeżych owoców sprawia, że róże zyskują walory odżywcze i idealnie komponują się jako lekka słodka przekąska. Poznajcie więc przepis na te urocze i apetyczne róże z ciasta francuskiego, które z pewnością zaskoczą i oczarują Waszych gości.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
91 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański

Przepis na różę z ciasta francuskiego

Dziś chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na róże z ciasta francuskiego. To naprawdę proste danie, które sprawi, że wasze deserowe miseczki będą wyglądać nie tylko przepysznie, ale też ładnie. Jak zrobić róże z ciasta francuskiego?

Do przygotowania tego przepisu potrzebujemy: ciasto francuskie (1 opakowanie), jabłka (3 sztuki), sok z cytryny (2 łyżki), dżem śliwkowy niskosłodzony (3 łyżki) oraz cukier puder (2 łyżki).

Pierwszym krokiem będzie umycie i osuszenie jabłek, a następnie ich pokrojenie na cienkie plasterki. Pamiętajmy również o skropieniu jabłek sokiem z cytryny, aby nie zmieniały koloru.

Następnie rozwiń ciasto francuskie na stolnicy i pokrój je na grube plastry. Posmaruj każdy plaster delikatnie dżemem śliwkowym. Na każdym z plasterków ułóż plasterki jabłek, a potem zwiń ciasto w rulon, delikatnie odwijając górną warstwę ciasta.

Gotowe róże ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciastka przez około 45 minut. Na koniec posyp je cukrem pudrem, aby nadać im jeszcze więcej smaku.

Czas przygotowania składników to zaledwie 20 minut, a pieczenie trwa około 45 minut. Ten przepis jest idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, ponieważ jest naprawdę łatwy.

Róże z ciasta francuskiego są doskonałym pomysłem na deser. Smakują wybornie, a ich wygląd na stole zachwyca. Możesz także eksperymentować z różnymi wariantami nadzienia, na przykład z dodatkiem cynamonu lub orzechów.

To danie doskonale wpisuje się w kuchnię polską i będzie idealne dla osób na dietę wegetariańską. Smak słodki róży z ciasta francuskiego sprawia, że na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Jeśli szukasz prostego przepisu na coś pysznego do zrobienia w domu, to róże z ciasta francuskiego będą najlepszym wyborem. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak proste i smaczne mogą być te małe deserowe cudeńka.

Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (170 g)
  • Jabłko - 3 sztuki (300 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na różę z ciasta francuskiego krok po kroku

Jabłka umyj i osusz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki.

Jabłka skropl sokiem z cytryny.

Ciasto francuskie rozwiń na stolnicy, pokrój ciasto wzdłuż na grube plastry. Posmaruj delikatnie dżemem.

Na każdym po długości ułóż plastry jabłek.

Zwiń ciasto w rulon, delikatnie odwijając górną warstwę ciasta.

Ułóż róże na blaszce do pieczenia, upiecz ciastka w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Na końcu posyp ciastka cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na różę z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat róży z ciasta francuskiego

Róże z ciasta francuskiego to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na róże z ciasta francuskiego, które nie tylko są pyszne w smaku, ale też ładne dlatego na pewno zaskoczą wszystkich przybyłych gości.

Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: ciasto francuskie, jabłka, sok z cytryny, cukier puder oraz dowolny dżem. Ja postawiłam na dżem śliwkowy. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem, jak zrobić róże z ciasta francuskiego? Poznaj mój prosty przepis.

Jabłka umyj i osusz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Jabłka skropl sokiem z cytryny. Ciasto francuskie rozwiń na stolnicy, pokrój ciasto wzdłuż na grube plastry. Posmaruj delikatnie dżemem. Na każdym po długości ułóż plastry jabłek. Zwiń ciasto w rulon, delikatnie odwijając górną warstwę ciasta. Ułóż róże na blaszce do pieczenia. Jak upiec nasze łakocie?

Upiecz ciastka w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C. Na końcu posyp ciastka cukrem pudrem.

Sam widzisz jak szybkie i łatwe w przygotowaniu są moje ciasteczka, zatem spróbuj przygotować je sam.

Będzie to idealny pomysł na drugie śniadanie dla najmłodszych członków rodziny lub dla tych starszych jako przekąska do kawy. Ciasteczka możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w szklanym słoiku. Będzie to najlepsze powitanie gości o każdej porze dnia.

Alergeny w róży z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla róży z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze róży z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Możesz zrezygnować z dodatku dżemu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
228.74
91.50
Białko (g)
2.47
0.99
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.05
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
27.79
11.12
Węglowodany przyswajalne (g)
25.89
10.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
12.09
4.84
Tłuszcze nasycone (g)
3.75
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
8.34
3.34
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
1.67
0.67
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.28
0.11
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.06
Ryboflawina (mg)
0.11
0.04
Niacyna (mg)
1.37
0.55
Foliany (µg (mcg))
27.96
11.19
Beta karoten (µg (mcg))
14.20
5.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
79.61
31.84
Potas (mg)
81.93
32.77
Wapń (mg)
6.74
2.70
Fosfor (mg)
25.13
10.05
Magnez (mg)
8.26
3.30
Żelazo (mg)
0.88
0.35
Cynk (mg)
0.19
0.08
Miedź (mg)
0.05
0.02
Mangan (mg)
0.19
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny róży z ciasta francuskiego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania róży z ciasta francuskiego

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
170 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
3.70
Za 170 g
Jabłko
300 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Dżem śliwkowy niskosłodzony
30 g
3 łyżki
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 30 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
13.00