Rosół na skrzydełkach

Opublikowano: 19.12.2021 r., 13:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy rosół w bulionówce
Rosół na skrzydełkach
Rosół na skrzydełkach to doskonała propozycja na pyszną domową zupę. Rosół na skrzydełkach możesz wykorzystać jako bazę do innych zup. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 180 min
719 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Skrzydełko kurczaka (1000 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Seler naciowy (400 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Pietruszka - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, wałek

Przepis na rosół na skrzydełkach krok po kroku

W garnku umieść skrzydełka i zalej 2 litrami wody.

Obierz marchew i pietruszkę, umieść w garnku, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Włóż przekrojonego na pół selera.

Cebule obierz z łupiny i opal nad palnikiem gazowym lub obsmaż na mocno rozgrzanej patelni.

Umieść cebule w zupie.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny pod koniec gotowania rosół dopraw solą.

Zagnieć ciasto na makaron z mąki pszennej, 200 ml wody i soli.

Rozwałkuj cienko i pokrój w paski.

Ugotuj we wrzącej wodzie.

Rosół podawaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na rosół na skrzydełkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat rosołu na skrzydełkach

Rosół na skrzydełkach to dobry pomysł na tani wywar z warzywami. Bulion można wykorzystać jako danie obiadowe, podając z domowym makaronem lub jako bazę do innej zupy. Przepis na rosół na skrzydełkach jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia rosołu z kurczaka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: skrzydełka z kurczaka, marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach, mąka pszenna.

Jak zrobić rosół na skrzydełkach? W garnku umieść skrzydełka. Obierz marchew i pietruszkę, umieść w garnku, dodaj pieprz w ziarnach, liście laurowe i ziele angielskie. Włóż przekrojonego na pół selera. Cebule obierz z łupiny i opal nad palnikiem gazowym. Jeśli nie masz takiej możliwości, obsmaż cebulę na mocno rozgrzanej patelni, aby się lekko przypaliły. Umieść cebule w zupie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Pod koniec gotowania rosół dopraw solą. W misce zagnieć ciasto na makaron z mąki pszennej, wody i soli. Rozwałkuj cienko i pokrój w paski. Ugotuj we wrzącej wodzie. Rosół podawaj z makaronem.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.

Podsumowując smaczny i szybki rosół to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Rosół możesz podać z warzywami, wystarczy pokroić drobniej warzywa z wywaru. Warzywa z zupy możesz wykorzystać także do zrobienia sałatki jarzynowej. Bulion warzywny możesz zamrozić w mniejszych porcjach i używać do przygotowywania sosów lub zup.

Alergeny w rosole na skrzydełkach

Lista alergenów dla rosołu na skrzydełkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze rosołu na skrzydełkach

na 100g gotowej potrawy

Rosół na skrzydełkach jest zupą zawierającą małą ilość kalorii. Rosół stanowi świetną nisko kaloryczną bazę do zup i sosów. Domowy bulion jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
143.93
719.63
Białko (g)
9.06
45.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
15.33
76.64
Węglowodany przyswajalne (g)
14.05
70.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
6.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
5.08
25.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
10.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.98
14.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.02
10.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
4.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.11
205.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
99.37
496.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.83
19.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
2.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.33
16.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.93
Ryboflawina (mg)
0.13
0.63
Niacyna (mg)
3.33
16.65
Foliany (µg (mcg))
41.07
205.37
Beta karoten (µg (mcg))
960.67
4803.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
52.63
263.15
Potas (mg)
220.04
1100.19
Wapń (mg)
23.04
115.19
Fosfor (mg)
82.48
412.41
Magnez (mg)
18.54
92.70
Żelazo (mg)
1.14
5.72
Cynk (mg)
0.74
3.68
Miedź (mg)
0.07
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu na skrzydełkach 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu na skrzydełkach

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
1000 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 1000 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler naciowy
400 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pietruszka
300 g
2 średnie sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koszt składników
36.50