Rosół na skrzydełkach
- Skrzydełko kurczaka (1000 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Seler naciowy (400 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Pietruszka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
Przepis na rosół na skrzydełkach krok po kroku
W garnku umieść skrzydełka i zalej 2 litrami wody.
Obierz marchew i pietruszkę, umieść w garnku, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Włóż przekrojonego na pół selera.
Cebule obierz z łupiny i opal nad palnikiem gazowym lub obsmaż na mocno rozgrzanej patelni.
Umieść cebule w zupie.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny pod koniec gotowania rosół dopraw solą.
Zagnieć ciasto na makaron z mąki pszennej, 200 ml wody i soli.
Rozwałkuj cienko i pokrój w paski.
Ugotuj we wrzącej wodzie.
Rosół podawaj z makaronem.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Wegański rosół
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół
Więcej informacji na temat rosołu na skrzydełkach
Rosół na skrzydełkach to dobry pomysł na tani wywar z warzywami. Bulion można wykorzystać jako danie obiadowe, podając z domowym makaronem lub jako bazę do innej zupy. Przepis na rosół na skrzydełkach jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia rosołu z kurczaka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: skrzydełka z kurczaka, marchew, cebula, seler naciowy, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach, mąka pszenna.
Jak zrobić rosół na skrzydełkach? W garnku umieść skrzydełka. Obierz marchew i pietruszkę, umieść w garnku, dodaj pieprz w ziarnach, liście laurowe i ziele angielskie. Włóż przekrojonego na pół selera. Cebule obierz z łupiny i opal nad palnikiem gazowym. Jeśli nie masz takiej możliwości, obsmaż cebulę na mocno rozgrzanej patelni, aby się lekko przypaliły. Umieść cebule w zupie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Pod koniec gotowania rosół dopraw solą. W misce zagnieć ciasto na makaron z mąki pszennej, wody i soli. Rozwałkuj cienko i pokrój w paski. Ugotuj we wrzącej wodzie. Rosół podawaj z makaronem.
Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.
Podsumowując smaczny i szybki rosół to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Rosół możesz podać z warzywami, wystarczy pokroić drobniej warzywa z wywaru. Warzywa z zupy możesz wykorzystać także do zrobienia sałatki jarzynowej. Bulion warzywny możesz zamrozić w mniejszych porcjach i używać do przygotowywania sosów lub zup.
Alergeny w rosole na skrzydełkach
Lista alergenów dla rosołu na skrzydełkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze rosołu na skrzydełkach
Rosół na skrzydełkach jest zupą zawierającą małą ilość kalorii. Rosół stanowi świetną nisko kaloryczną bazę do zup i sosów. Domowy bulion jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych składników mineralnych.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.