Roladki wieprzowe

Opublikowano: 25.10.2021 r., 19:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki wieprzowe podane na dużym talerzu z makaronem.
Roladki wieprzowe
Roladki wieprzowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych dań. które można przygotować z łatwością we własnym domu z prostych i dostępnych składników.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
216 kcal
Kcal w porcji
159 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości 4 plastry (400 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • Marchewka 1 szt (45 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Musztarda 4 łyżeczki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, papier do pieczenia, tłuczek do mięsa

Przepis na roladki wieprzowe krok po kroku

Każdy kotlet oczyść z błonek i rozbij na cieńszy kawałek. Przypraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Każdy kawałek wysmaruj łyżeczką musztardy, a na wierzch ułóż startą marchew, pieczarki i ser żółty. Każdy plaster zroluj i zabezpiecz przy pomocy wykałaczek.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki, by lekko się zarumieniły.

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niego mięso.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na roladki wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat roladek wieprzowych

Roladki wieprzowe, to niezwykle pyszne danie, które wspaniale smakuje i elegancko się prezentuje. Nie goszczą na talerzach zbyt często, ze względu na pozorną trudność przygotowania. Ten przepis pozwala jednak przekonać się, że ich wykonanie może nie tylko być proste, ale również szybkie. Wystarczy połączyć je z ziemniakami lub kaszą, by stworzyć w pełni sycące danie.

Przepis na roladki wieprzowe pozwala przygotować posiłek nie tylko bardzo smaczny i sycący, ale również zdrowy. To dzięki temu, że wszystko jest w nim robione od podstaw w domowych warunkach. Nie ma w nim miejsca na dodatek wzmacniaczy smaku i zapachu, czy innych dodatków do żywności, które w nadmiarze nie będą działały na korzyść naszego ciała. W tym daniu pojawia się mięso wieprzowe, które dla wielu jest niezbyt zdrowe. Jednak wszystko zależy od odpowiedniego sposobu przygotowania, dodatków, a także ilości w jakiej pojawia się ono w naszym menu. To danie, to świetna sposób na pokazanie, że wieprzowina też może być zdrowa i da się ją przygotować w sposób smaczny i bezpieczny. Schab to mięso, które nie charakteryzuje się zbyt dużą ilością tłuszczu, dlatego będzie dobrym wyborem do tego przepisu. Wieprzowina zawiera sporo żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego ciała. To również dobre źródło pełnowartościowego białka, które wpływa pozytywnie na uczucie sytości po posiłku, a także witaminę B12, bez której ciężko jest mówić o zdrowym układzie krwionośnym czy nerwowym. W tym przepisie do schabu dodane zostały również pieczarki, które są skarbnicą naprawdę wielu związków prozdrowotnych, a także marchew, która dostarcza sporo beta karotenu. Dzięki temu całość jest naprawdę naładowana dużą ilością wartościowych składników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki wieprzowe w piekarniku, by były naprawdę łatwe, a przy tym smaczne, to ten pomysł na schab idealnie się sprawdzi. Sprawdzą się one idealnie na obiad dla całej rodziny. Roladki ze schabu są pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Będą dobre dla wszystkich miłośników tradycyjnych mięsnych dań. Oprócz tego, że są smaczne, to jeszcze pięknie się prezentują. To zawijane mięso na pewno zrobi furorę wśród domowników.

Alergeny w roladkach wieprzowych

Lista alergenów dla roladek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze roladek wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

To danie, które nie powinno się pojawiać w menu zbyt często ze względu na sporą zawartość czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(159g)
Energia (kcal)
135.88
216.05
Białko (g)
16.39
26.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(159g)
Węglowodany (g)
1.70
2.70
Węglowodany przyswajalne (g)
1.07
1.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(159g)
Tłuszcz (g)
6.81
10.83
Tłuszcze nasycone (g)
3.69
5.86
Tłuszcze nienasycone (g)
3.13
4.97
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.49
3.96
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.18
81.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(159g)
Witamina A (µg (mcg))
73.05
116.15
Witamina B6 (mg)
0.50
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.73
Witamina C (mg)
0.77
1.23
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.51
Witamina E (mg)
0.19
0.29
Retinol (µg (mcg))
13.54
21.53
Tiamina (mg)
0.45
0.72
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Niacyna (mg)
5.71
9.08
Foliany (µg (mcg))
6.12
9.73
Beta karoten (µg (mcg))
589.87
937.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(159g)
Sód (mg)
169.69
269.81
Potas (mg)
326.69
519.44
Wapń (mg)
66.31
105.43
Fosfor (mg)
208.18
331.01
Magnez (mg)
23.95
38.08
Żelazo (mg)
0.53
0.85
Cynk (mg)
1.42
2.26
Miedź (mg)
0.10
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek wieprzowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek wieprzowych

Koszt składników
31.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
4 plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Ser żółty
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Marchewka
45 g
1 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Musztarda
40 g
4 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
31.70