Roladki schabowe w sosie serowym
- Schab wieprzowy bez kości - 5 plastrów (800 g)
- Ser gouda - 5 plastrów (100 g)
- Szynka wieprzowa - 5 plastrów (100 g)
- Ser topiony (100 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (140 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Majonez - 3 łyżki (30 g)
- Chrzan - 2 łyżki (20 g)
- Maślanka 1% - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na roladki schabowe w sosie serowym krok po kroku
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem i maślanką. Dodaj chrzan i dopraw do smaku.
Schab delikatnie rozbij i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Każdy plaster posmaruj sosem. Dodaj plaster sera, szybki zawiń w rulon i zamknij za pomocą wykałaczki.
Przełóż schab do brytfanki, w osobnym garnku przygotuj bulion, dodaj serek topiony, śmietanę i podgrzej.
Sos dopraw wcześniej przygotowanym sosem chrzanowym.
Zalej roladki sosem i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat roladek schabowych w sosie serowym
Roladki schabowe w sosie serowym to taki nasz schabowy w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego co niedziele, koniecznie musi spróbować przepis na roladki schabowe w sosie serowym.
Poprzez dodatkowe składniki nasze mięso jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne, a przy tym wszystkim wyraziste.
Zatem, jak zrobić roladki schabowe w sosie serowym?
Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny, będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania schabu w mniejszej ilości. Jeśli już mamy mięso, należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem.
W pierwszej kolejności. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem i maślanką. Dodaj chrzan i dopraw do smaku. Każdy plaster schabu posmaruj sosem. Dodaj plaster sera, szybki zawiń w rulon i zamknij za pomocą wykałaczki.
Przełóż schab do brytfanki, w osobnym garnku przygotuj bulion, dodaj serek topiony, śmietanę i podgrzej. Sos dopraw wcześniej przygotowanym sosem chrzanowym. Zalej roladki sosem i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Roladki z sosem to pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólno dostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 60 minut.
Zamiast schabu możesz użyć jeszcze bardziej delikatnego mięsa z piersi z kurczaka, te dwa rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie.
Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, jakie roladki są pyszne w smaku, a dodatkowo łatwe i proste w przygotowaniu.
Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.
Będzie to idealny pomysł na każdy posiłek lub na obiad dla całej rodziny.
Alergeny w roladkach schabowych w sosie serowym
Lista alergenów dla roladek schabowych w sosie serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Ser topiony
- Śmietanka kremowa 30%
- Maślanka 1%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze roladek schabowych w sosie serowym
W podobny sposób możesz przygotować roladki z kurczaka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.