Roladki schabowe w sosie serowym

Opublikowano: 27.09.2022 r., 0:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
roladki schabowe w sosie serowym
Roladki schabowe w sosie serowym
Roladki schabowe w sosie serowym z pewnością pokocha cała Twoja rodzina, tradycyjne danie z nowoczesnymi dodatkami sprawdzą się świetnie na każdą okazję.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
329 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości 5 plastrów (800 g)
  • Ser gouda 5 plastrów (100 g)
  • Szynka wieprzowa 5 plastrów (100 g)
  • Ser topiony (100 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (140 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Majonez 3 łyżki (30 g)
  • Chrzan 2 łyżki (20 g)
  • Maślanka 1% 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, brytfanna

Przepis na roladki schabowe w sosie serowym krok po kroku

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem i maślanką. Dodaj chrzan i dopraw do smaku.

Schab delikatnie rozbij i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Każdy plaster posmaruj sosem. Dodaj plaster sera, szybki zawiń w rulon i zamknij za pomocą wykałaczki.

Przełóż schab do brytfanki, w osobnym garnku przygotuj bulion, dodaj serek topiony, śmietanę i podgrzej.

Sos dopraw wcześniej przygotowanym sosem chrzanowym.

Zalej roladki sosem i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na roladki schabowe w sosie serowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat roladek schabowych w sosie serowym

Roladki schabowe w sosie serowym to taki nasz schabowy w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego co niedziele, koniecznie musi spróbować przepis na roladki schabowe w sosie serowym.

Poprzez dodatkowe składniki nasze mięso jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne, a przy tym wszystkim wyraziste.

Zatem, jak zrobić roladki schabowe w sosie serowym?

Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny, będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania schabu w mniejszej ilości. Jeśli już mamy mięso, należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem.

W pierwszej kolejności. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem i maślanką. Dodaj chrzan i dopraw do smaku. Każdy plaster schabu posmaruj sosem. Dodaj plaster sera, szybki zawiń w rulon i zamknij za pomocą wykałaczki.

Przełóż schab do brytfanki, w osobnym garnku przygotuj bulion, dodaj serek topiony, śmietanę i podgrzej. Sos dopraw wcześniej przygotowanym sosem chrzanowym. Zalej roladki sosem i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Roladki z sosem to pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólno dostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 60 minut.

Zamiast schabu możesz użyć jeszcze bardziej delikatnego mięsa z piersi z kurczaka, te dwa rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie.

Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, jakie roladki są pyszne w smaku, a dodatkowo łatwe i proste w przygotowaniu.

Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Będzie to idealny pomysł na każdy posiłek lub na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w roladkach schabowych w sosie serowym

Lista alergenów dla roladek schabowych w sosie serowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Ser topiony
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Maślanka 1%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze roladek schabowych w sosie serowym

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować roladki z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
164.94
329.89
Białko (g)
14.09
28.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.47
2.95
Węglowodany przyswajalne (g)
1.42
2.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.10
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.10
22.21
Tłuszcze nasycone (g)
6.78
13.57
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
8.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.93
5.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
2.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.69
97.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
31.48
62.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.62
1.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.42
58.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.25
8.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.31
6.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.52
37.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
227.42
454.83
Potas (mg)
234.90
469.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.85
121.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
170.54
341.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.22
34.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.18
2.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, maślanka 1%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek schabowych w sosie serowym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek schabowych w sosie serowym

Koszt składników
72.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
800 g
5 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 800 g
Ser gouda
100 g
5 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Szynka wieprzowa
100 g
5 plastrów
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser topiony
100 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietanka kremowa 30%
140 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Chrzan
20 g
2 łyżki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Maślanka 1%
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
72.70