Roladki drobiowe w sosie
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Pieczarki - 10 średnich sztuk (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na roladki drobiowe w sosie krok po kroku
Filety z kurczaka umyj, osusz i rozbij na cieńsze płaty. Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem.
Pieczarki oczyść i zetrzyj do miseczki na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aby odparowała z nich woda.
Na środek każdego płata mięsa ułóż porcję pieczarek, zawiń mięso w roladki i zepnij je wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony (roladki odwróć dopiero w momencie, gdy będą zarumienione).
Na patelnię z roladkami dodaj śmietankę i całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Sos możesz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowe roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki
Więcej informacji na temat roladek drobiowych w sosie
Roladki drobiowe w sosie doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Roladki z kurczaka w sosie śmietanowym warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówką przygotowaną na bazie sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na roladki drobiowe w sosie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przygotowanie potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, pieczarki, śmietanka 30%, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić roladki drobiowe w sosie? Filety z kurczaka umyj, osusz i rozbij na cieńsze płaty. Mięso dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Pieczarki oczyść i zetrzyj do miseczki na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aby odparowała z nich woda. Na środek każdego płata mięsa ułóż porcję pieczarek, zawiń mięso w roladki i zepnij je wykałaczkami. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony (roladki odwróć dopiero w momencie, gdy będą zarumienione). Na patelnię z roladkami dodaj śmietankę i całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując smaczne roladki drobiowe w sosie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsze roladki z kurczaka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać je na ciepło z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Produkty niezbędne do wykonania roladek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w roladkach drobiowych w sosie
Lista alergenów dla roladek drobiowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze roladek drobiowych w sosie
Roladki drobiowe w sosie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Grzyby wykorzystane do przygotowania potrawy wpływają na jej walory smakowe.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.