Rogaliki z dżemem
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony (250 g)
Przepis na rogaliki z dżemem krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
Dodaj masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość zagnieć do utworzenia kruszonki.
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Wyrób ciasto do uzyskania jednolitej masy. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
Wyciągnij ciasto z lodówki i ogrzej w rękach. Rozwałkuj i wytnij trójkąty.
Na każdy kawałek dodaj odrobinę dżemu i zawiń.
Ułóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki półkruche
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat rogalików z dżemem
Rogaliki z dżemem to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy domownik Twojego domu, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na rogaliki z dżemem. Są one szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, cukier, jajko, dżem, proszek do pieczenia.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Moje kruche rogaliki są z marmoladą, którą przygotowałam samodzielnie w domu.
Jeśli nie masz domowych przetworów, śmiało wykorzystaj kupny dżem, pamiętaj, tylko aby zwracać uwagę na skład.
Jeśli chcesz przygotować domowe przetwory dobre do rogalików, zajrzyj do moich innych przepisów.
Zatem, jak zrobić rogaliki z dżemem?
W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość zagnieć do utworzenia kruszonki. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Wyrób ciasto do uzyskania jednolitej masy. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Wyciągnij ciasto z lodówki i ogrzej w rękach. Rozwałkuj i wytnij trójkąty. Na każdy kawałek dodaj odrobinę dżemu i zawiń. Ułóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.
Nasze najlepsze łakocie są gotowe do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są smaczne nie tylko na deser.
Będzie to idealny pomysł na pyszne domowe słodycze z nadzieniem.
Alergeny w rogalikach z dżemem
Lista alergenów dla rogalików z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rogalików z dżemem
Rogaliki możesz przygotować z dowolnym rodzajem dżemu lub konfiturą.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
jajka,
śliwki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.