Rogaliki z dżemem

Opublikowano: 28.10.2024 r., 9:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże rogaliki nadziewane dżemem
Rogaliki z dżemem
Rogaliki z dżemem to idealny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 10 min
139 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska

Przepis na rogaliki z dżemem krok po kroku

W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

Dodaj masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość zagnieć do utworzenia kruszonki.

Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Wyrób ciasto do uzyskania jednolitej masy. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

Wyciągnij ciasto z lodówki i ogrzej w rękach. Rozwałkuj i wytnij trójkąty.

Na każdy kawałek dodaj odrobinę dżemu i zawiń.

Ułóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na rogaliki z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat rogalików z dżemem

Rogaliki z dżemem to najlepsze domowe łakocie, jakie możesz przygotować dla swoich bliskich. Z całą pewnością pokocha je każdy domownik Twojego domu, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na rogaliki z dżemem. Są one szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka, cukier, jajko, dżem, proszek do pieczenia.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Moje kruche rogaliki są z marmoladą, którą przygotowałam samodzielnie w domu.

Jeśli nie masz domowych przetworów, śmiało wykorzystaj kupny dżem, pamiętaj, tylko aby zwracać uwagę na skład.

Jeśli chcesz przygotować domowe przetwory dobre do rogalików, zajrzyj do moich innych przepisów.

Zatem, jak zrobić rogaliki z dżemem?

W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość zagnieć do utworzenia kruszonki. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Wyrób ciasto do uzyskania jednolitej masy. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Wyciągnij ciasto z lodówki i ogrzej w rękach. Rozwałkuj i wytnij trójkąty. Na każdy kawałek dodaj odrobinę dżemu i zawiń. Ułóż na blaszce i upiecz w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.

Nasze najlepsze łakocie są gotowe do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są smaczne nie tylko na deser.

Będzie to idealny pomysł na pyszne domowe słodycze z nadzieniem.

Alergeny w rogalikach z dżemem

Lista alergenów dla rogalików z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rogalików z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Rogaliki możesz przygotować z dowolnym rodzajem dżemu lub konfiturą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
349.26
139.70
Białko (g)
5.42
2.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
46.72
18.69
Węglowodany przyswajalne (g)
46.24
18.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
16.25
6.50
Tłuszcze nasycone (g)
10.96
4.38
Tłuszcze nienasycone (g)
5.29
2.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Tiamina (mg)
0.30
0.12
Ryboflawina (mg)
0.18
0.07
Niacyna (mg)
2.06
0.82
Foliany (µg (mcg))
54.75
21.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
13.28
5.31
Potas (mg)
133.81
53.53
Wapń (mg)
40.98
16.39
Fosfor (mg)
100.72
40.29
Magnez (mg)
13.68
5.47
Żelazo (mg)
1.89
0.76
Cynk (mg)
0.45
0.18
Miedź (mg)
0.08
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z dżemem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z dżemem

Koszt składników
21.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
250 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 250 g
Koszt składników
21.10