Rogaliki z budyniem

Opublikowano: 22.03.2024 r., 13:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogaliki z budyniem i lukrem
Rogaliki z budyniem
Rogaliki z budyniem to jeden z tych produktów, które kocha każdy. Są niezwykle delikatne, a przy tym wypełnione po brzegi smacznym nadzieniem o smaku waniliowym.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 45 min
377 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Drożdże suche (14 g)
  • Cukier (100 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Mleko 2% - do budyniu (800 ml)
  • Cukier - do budyniu (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Przepis na rogaliki z budyniem krok po kroku

Mleko podgrzej w rondelku, dodaj drożdże, łyżkę cukru i mąki. Przemieszaj i odstaw na 15 minut.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj rozczyn, olej, szklankę mleka i jajka. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę.

Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodaj jednak tylko 800 ml mleka. Ostudź.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra. Z ciasta wykrój spore trójkąty.

Na każdym trójkącie umieść sporą łyżeczkę budyniu i zawiń w rogalik. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.

Piecz w temperaturze 180 st. C przez 12 minut, w piekarniku ustawionym na "góra - dół".

Jak oceniasz przepis na rogaliki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,6% osób

Więcej informacji na temat rogalików z budyniem

Rogaliki z budyniem to jeden z tych produktów, które kocha każdy. Są niezwykle delikatne, a przy tym wypełnione po brzegi smacznym nadzieniem o smaku waniliowym.

Przepis na rogaliki z budyniem to doskonała opcja na smaczny dodatek do kawy. Domowe rogaliki zachwycają smakiem. To dlatego, że są bardzo kruche, a przy okazji bardzo słodkie. Rogaliki z masą budyniową nie goszczą w menu zbyt często, jednak są świetną alternatywą dla tych z powidłami. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser. Ten prosty przepis sprawdzi się fantastycznie, gdy robi się rogaliki po raz pierwszy. To dlatego, że gwarantuje on, powstanie naprawdę wspaniałych wypieków. Choć ciasto powstaje na bazie mąki pszennej, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z budyniem, by były pyszne, a przy tym naprawdę proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak przygotować ciasto drożdżowe i jak upiec rogaliki, by były chrupiące. Nie masz pomysłu na deser na niedzielę? Koniecznie wypróbuj kruche rogaliki z budyniem. Rogaliki drożdżowe to wspaniały wybór na pyszny deser, który skradanie serca wszystkich miłośników domowych wypieków. Smakują wspaniale, zwłaszcza podane z dżemem. Na pewno przypadną do gustu również dzieciom. To idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Te rogaliki są wspaniałą alternatywą dla produktów sklepowych, gdyż są mniej słodkie i nie zawierają konserwantów, a smakują równie dobrze, a nawet lepiej. Cały proces jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące.

Alergeny w rogalikach z budyniem

Lista alergenów dla rogalików z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze rogalików z budyniem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
195.46
377.24
Białko (g)
6.52
12.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
32.82
63.34
Węglowodany przyswajalne (g)
32.60
62.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
4.41
8.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
3.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.76
5.33
Cholesterol (mg)
25.44
49.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
54.02
104.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.02
104.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.05
3.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.04
112.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.62
3.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
55.68
107.46
Potas (mg)
134.54
259.67
Wapń (mg)
76.80
148.23
Fosfor (mg)
103.67
200.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.83
32.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
3.00
Cynk (mg)
0.64
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z budyniem 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z budyniem

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże suche
14 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 14 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
800 ml
do budyniu
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Cukier
40 g
do budyniu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
31.00