Rogaliki z budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (45 ml)
- Mleko 2% (250 ml)
- Drożdże suche (14 g)
- Cukier (100 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Mleko 2% - do budyniu (800 ml)
- Cukier - do budyniu (40 g)
Przepis na rogaliki z budyniem krok po kroku
Mleko podgrzej w rondelku, dodaj drożdże, łyżkę cukru i mąki. Przemieszaj i odstaw na 15 minut.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj rozczyn, olej, szklankę mleka i jajka. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę.
Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, dodaj jednak tylko 800 ml mleka. Ostudź.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra. Z ciasta wykrój spore trójkąty.
Na każdym trójkącie umieść sporą łyżeczkę budyniu i zawiń w rogalik. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez 12 minut, w piekarniku ustawionym na "góra - dół".
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat rogalików z budyniem
Rogaliki z budyniem to jeden z tych produktów, które kocha każdy. Są niezwykle delikatne, a przy tym wypełnione po brzegi smacznym nadzieniem o smaku waniliowym.
Przepis na rogaliki z budyniem to doskonała opcja na smaczny dodatek do kawy. Domowe rogaliki zachwycają smakiem. To dlatego, że są bardzo kruche, a przy okazji bardzo słodkie. Rogaliki z masą budyniową nie goszczą w menu zbyt często, jednak są świetną alternatywą dla tych z powidłami. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser. Ten prosty przepis sprawdzi się fantastycznie, gdy robi się rogaliki po raz pierwszy. To dlatego, że gwarantuje on, powstanie naprawdę wspaniałych wypieków. Choć ciasto powstaje na bazie mąki pszennej, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z budyniem, by były pyszne, a przy tym naprawdę proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak przygotować ciasto drożdżowe i jak upiec rogaliki, by były chrupiące. Nie masz pomysłu na deser na niedzielę? Koniecznie wypróbuj kruche rogaliki z budyniem. Rogaliki drożdżowe to wspaniały wybór na pyszny deser, który skradanie serca wszystkich miłośników domowych wypieków. Smakują wspaniale, zwłaszcza podane z dżemem. Na pewno przypadną do gustu również dzieciom. To idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Te rogaliki są wspaniałą alternatywą dla produktów sklepowych, gdyż są mniej słodkie i nie zawierają konserwantów, a smakują równie dobrze, a nawet lepiej. Cały proces jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące.
Alergeny w rogalikach z budyniem
Lista alergenów dla rogalików z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Mleko 2%
Wartości odżywcze rogalików z budyniem
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
-
mąka pszenna,
jajka,
olej rzepakowy,
mleko,
cukier,
budyń,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.