Rogaliki trzyskładnikowe
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (225 g)
- Śmietana 12% - pół szklanki (125 g)
- Masło (120 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1 mały słoik (220 g)
Przepis na rogaliki trzyskładnikowe krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, posiekane masło i śmietanę. Uformuj gładkie ciasto.
Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez 1 godzinę w lodówce.
Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.
Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat rogalików trzyskładnikowych
Rogaliki trzyskładnikowe są wspaniałym pomysłem na bardzo szybki i łatwy deser. Ze względu na tylko 3 składniki, które trzeba użyć do ich wykonania są idealnym przepisem na awaryjne sytuacje lub niespodziewany przyjazd gości. Z przepisu wychodzi dość sporo rogalików, które można przechowywać jeszcze przez kilka dni, gdyż nie wysychają ani nie stają się twarde. Choć w tej opcji podawane są z marmoladą można je również zrobić z serem, czy czekoladą. W każdej wersji smakują równie pysznie.
Przepis na rogaliki trzyskładnikowe jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące.
Ciasto trzyskładnikowe na rogaliki jest bardzo proste w wykonaniu. To świetna alternatywa dla ciasta drożdżowego z którego bardzo często są przygotowywane rogale. W tej opcji nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, nie trzeba również przygotować wcześniej zaczynu, więc całość zabiera bardzo mało czasu. W dodatku ciasto po upieczeniu staje się bardzo miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z trzech składników, które skradną serca wszystkich, którzy ich spróbują, to ten przepis będzie świetnym wyborem. Całość można zrobić w kilka chwil, a mała ilość potrzebnych składników sprawia, że rogale można przygotować nie tylko szybko, ale również bardzo sprawnie.
Te rogaliki są tak łatwe, że świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska na podwieczorek czy drugie śniadanie. Wyglądają niezwykle efektownie, więc będą również idealną opcją na przyjęcia i imprezy. Można polewać je lukrem lub czekoladą, choć wspaniale smakują także w najprostszym wydaniu, posypane cukrem pudrem. Do tego wypieku idealnie nadaje się dżem z truskawek, czy innych owoców jagodowych, które nie są zbyt słodkie, dzięki czemu całość nie wychodzi mdląca.
Alergeny w rogalikach trzyskładnikowych
Lista alergenów dla rogalików trzyskładnikowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
Wartości odżywcze rogalików trzyskładnikowych
Te rogaliki, tak jak inne słodkości, nie powinny gościć zbyt często w diecie.
Energia i białka
(69g)
Węglowodany
(69g)
Tłuszcze
(69g)
Witaminy
(69g)
Składniki mineralne
(69g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.