Przepis na rogaliki trzyskładnikowe krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 225 g 1,5 szklanki
  • Śmietana 12% 125 g pół szklanki
  • Masło 120 g
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony 220 g 1 mały słoik
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza

W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, posiekane masło i śmietanę. Uformuj gładkie ciasto.

Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez 1 godzinę w lodówce.

Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.

Rogaliki trzyskładnikowe ułożone na białym talerzyku i posypane cukrem pudrem.
rogaliki trzyskładnikowe
Koszt przygotowania dania
8.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
217 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Rogaliki trzyskładnikowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rogalikach trzyskładnikowych

Rogaliki trzyskładnikowe są wspaniałym pomysłem na bardzo szybki i łatwy deser. Ze względu na tylko 3 składniki, które trzeba użyć do ich wykonania są idealnym przepisem na awaryjne sytuacje lub niespodziewany przyjazd gości. Z przepisu wychodzi dość sporo rogalików, które można przechowywać jeszcze przez kilka dni, gdyż nie wysychają ani nie stają się twarde. Choć w tej opcji podawane są z marmoladą można je również zrobić z serem, czy czekoladą. W każdej wersji smakują równie pysznie.

Przepis na rogaliki trzyskładnikowe jest naprawdę bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim osoby początkujące. To idealna receptura również do przygotowywania słodkości z dziećmi, gdyż całość wychodzi niezwykle sprawnie, a ciasto nie jest zbyt brudzące.

Ciasto trzyskładnikowe na rogaliki jest bardzo proste w wykonaniu. To świetna alternatywa dla ciasta drożdżowego z którego bardzo często są przygotowywane rogale. W tej opcji nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, nie trzeba również przygotować wcześniej zaczynu, więc całość zabiera bardzo mało czasu. W dodatku ciasto po upieczeniu staje się bardzo miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z trzech składników, które skradną serca wszystkich, którzy ich spróbują, to ten przepis będzie świetnym wyborem. Całość można zrobić w kilka chwil, a mała ilość potrzebnych składników sprawia, że rogale można przygotować nie tylko szybko, ale również bardzo sprawnie.

Te rogaliki są tak łatwe, że świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska na podwieczorek czy drugie śniadanie. Wyglądają niezwykle efektownie, więc będą również idealną opcją na przyjęcia i imprezy. Można polewać je lukrem lub czekoladą, choć wspaniale smakują także w najprostszym wydaniu, posypane cukrem pudrem. Do tego wypieku idealnie nadaje się dżem z truskawek, czy innych owoców jagodowych, które nie są zbyt słodkie, dzięki czemu całość nie wychodzi mdląca.

Wartości odżywcze rogalików trzyskładnikowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (69g)
Energia (kalorie)
315.85 kcal
217.94 kcal

Węglowodany w rogalikach trzyskładnikowych

Na 100g
Na porcję (69g)
Węglowodany
37.02 g
25.55 g
Węglowodany przyswajalne
36.55 g
25.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (69g)
Tłuszcz
16.59 g
11.45 g
Tłuszcze nasycone
11.35 g
7.83 g

Witaminy w przepisie na rogaliki trzyskładnikowe

Na 100g
Na porcję (69g)
Witamina B6
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.12 mg
Niacyna
2.18 mg
1.51 mg
Foliany
55.54 µg (mcg)
38.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki trzyskładnikowe

Na 100g
Na porcję (69g)
Potas
102.80 mg
70.94 mg
Fosfor
59.70 mg
41.20 mg
Magnez
16.77 mg
11.57 mg
Cynk
0.47 mg
0.32 mg
Miedź
0.08 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików trzyskładnikowych 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach trzyskładnikowych

Lista alergenów dla rogalików trzyskładnikowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło

Cena przygotowania rogalików trzyskładnikowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
225 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Śmietana 12%
125 g
pół szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
220 g
1 mały słoik
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.14
Za 220 g
Liczba porcji:
Razem
14.20
Łączny koszt
8.19
Jak oceniasz przepis na rogaliki trzyskładnikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób