Przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 1200 g
- Cebula 300 g 2 duże sztuki
- Bułka tarta 100 g
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Pomidory w puszce 800 g 2 małe puszki
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i zetrzyj na tarce.
W misce umieść mięso, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem.
Wsyp bułkę tartą i dodaj jajka.
Wyrób masę na pulpety.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pulpety.
Pomidory umieść w naczyniu do zapiekania, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i wymieszaj.
Pulpety umieść w sosie.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Pulpety podawaj z dodatkiem gotowane ryżu.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety

(liczba kalorii)
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - cechy przepisu
Więcej o pulpetach zapiekanych w sosie pomidorowym
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie są bardzo aromatyczne i podać je można podczas wielu różnych okazji. Pulpety można przygotować z różnego rodzaju mięsa. Przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, pieprz ziołowy, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, cukier.
Jak zrobić pulpety zapiekane w sosie pomidorowym? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i zetrzyj na tarce. W misce umieść mięso, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem. Wsyp bułkę tartą i dodaj jajka. Wyrób masę na pulpety. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pulpety. Pomidory umieść w naczyniu do zapiekania, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i wymieszaj. Pulpety umieść w sosie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Pulpety podawaj z dodatkiem gotowane ryżu.
Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszne pulpety to świetne danie na obiad. Smaczne pulpety doskonale sprawdzą się, podane z ryżem lub puree ziemniaczanym. Pulpety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pulpety można podać także z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Wartości odżywcze pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w pulpetach zapiekanych w sosie pomidorowym
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pulpetach zapiekanych w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta