Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Opublikowano: 14.04.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym podane na żeliwnej patelni.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie są miękkie i doskonale komponują się podane z ryżem. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
772 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (300 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Pomidory w puszce 2 małe puszki (800 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i zetrzyj na tarce.

W misce umieść mięso, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem.

Wsyp bułkę tartą i dodaj jajka.

Wyrób masę na pulpety.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pulpety.

Pomidory umieść w naczyniu do zapiekania, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i wymieszaj.

Pulpety umieść w sosie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Pulpety podawaj z dodatkiem gotowane ryżu.

Jak oceniasz przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie są bardzo aromatyczne i podać je można podczas wielu różnych okazji. Pulpety można przygotować z różnego rodzaju mięsa. Przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, pieprz ziołowy, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, cukier.

Jak zrobić pulpety zapiekane w sosie pomidorowym? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i zetrzyj na tarce. W misce umieść mięso, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem. Wsyp bułkę tartą i dodaj jajka. Wyrób masę na pulpety. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pulpety. Pomidory umieść w naczyniu do zapiekania, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i wymieszaj. Pulpety umieść w sosie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Pulpety podawaj z dodatkiem gotowane ryżu.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszne pulpety to świetne danie na obiad. Smaczne pulpety doskonale sprawdzą się, podane z ryżem lub puree ziemniaczanym. Pulpety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pulpety można podać także z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Alergeny w pulpetach zapiekanych w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety są nisko kaloryczne i zawierają małą ilość węglowodanów. Pulpety świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
193.08
772.32
Białko (g)
9.30
37.22
Fenyloalanina (mg)
0.36
1.44
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
6.33
25.33
Węglowodany przyswajalne (g)
5.34
21.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.97
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.72
2.89
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.85
3.39
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
14.49
57.96
Tłuszcze nasycone (g)
5.15
20.60
Tłuszcze nienasycone (g)
9.34
37.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.22
28.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.12
8.47
Cholesterol (mg)
34.56
138.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
4.48
17.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.17
16.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.96
3.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.75
11.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.12
52.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
44.76
179.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
116.16
464.64
Potas (mg)
256.88
1027.52
Wapń (mg)
27.68
110.72
Fosfor (mg)
104.32
417.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.44
73.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
4.23
Cynk (mg)
1.22
4.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym

Koszt składników
41.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koszt składników
41.40