Przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i zetrzyj na tarce.

W misce umieść mięso, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem.

Wsyp bułkę tartą i dodaj jajka.

Wyrób masę na pulpety.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pulpety.

Pomidory umieść w naczyniu do zapiekania, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i wymieszaj.

Pulpety umieść w sosie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Pulpety podawaj z dodatkiem gotowane ryżu.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym podane na żeliwnej patelni.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
30.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
772 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
62

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach zapiekanych w sosie pomidorowym

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie są bardzo aromatyczne i podać je można podczas wielu różnych okazji. Pulpety można przygotować z różnego rodzaju mięsa. Przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, pieprz ziołowy, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, cukier.

Jak zrobić pulpety zapiekane w sosie pomidorowym? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i zetrzyj na tarce. W misce umieść mięso, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem. Wsyp bułkę tartą i dodaj jajka. Wyrób masę na pulpety. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pulpety. Pomidory umieść w naczyniu do zapiekania, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i wymieszaj. Pulpety umieść w sosie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Pulpety podawaj z dodatkiem gotowane ryżu.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszne pulpety to świetne danie na obiad. Smaczne pulpety doskonale sprawdzą się, podane z ryżem lub puree ziemniaczanym. Pulpety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pulpety można podać także z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Wartości odżywcze pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
193.08 kcal
772.32 kcal
Białko
9.30 g
37.22 g
Fenyloalanina
0.36 mg
1.44 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach zapiekanych w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
6.33 g
25.33 g
Węglowodany przyswajalne
5.34 g
21.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
3.97 g
Sacharoza (cukier)
0.01 g
0.03 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
0.72 g
2.89 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
0.85 g
3.39 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
14.49 g
57.96 g
Tłuszcze nasycone
5.15 g
20.60 g
Tłuszcze nienasycone
9.34 g
37.36 g
Tłuszcze jednonasycone
7.22 g
28.89 g
Tłuszcze wielonasycone
2.12 g
8.47 g
Cholesterol
34.56 mg
138.24 mg

Witaminy w przepisie na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
4.48 µg (mcg)
17.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
1.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.17 mg
16.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.96 µg (mcg)
3.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
1.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.75 mg
11.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.12 µg (mcg)
52.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
44.76 µg (mcg)
179.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
116.16 mg
464.64 mg
Potas
256.88 mg
1027.52 mg
Wapń
27.68 mg
110.72 mg
Fosfor
104.32 mg
417.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.44 mg
73.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
4.23 mg
Cynk
1.22 mg
4.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach zapiekanych w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania pulpetów zapiekanych w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koszt składników
41.40
Jak oceniasz przepis na pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób