Ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany

Opublikowano: 26.09.2023 r., 15:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ptasie mleczko z galaretką i bitą śmietaną w polewie czekoladowej.
Ptasie mleczko z galaretką i bitą śmietaną
Ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia.
Przygotowanie 30 min
201 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Galaretka 2 opakowania, truskawkowe (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 szklanki (500 g)
  • Biszkopty 1 opakowanie (120 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, tarka, duża miska, czajnik, szklana miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, lodówka

Przepis na ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany krok po kroku

W czajniku zagotuj wodę.

Galaretki rozpuść dokładnie w 2 szklankach wrzącej wody i pozostaw je do przestudzenia.

W misce ubij schłodzoną śmietankę na sztywną pianę.

Pod koniec miksowania dodaj do niej przestudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę.

Dno blaszki do pieczenia wyłóż biszkoptami.

Na biszkopty przelej delikatnie masę śmietanową i pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.

Po tym czasie ciasto posyp czekoladą startą na grubych oczkach tarki.

Jak oceniasz przepis na ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat ptasiego mleczka z galaretki i bitej śmietany

Ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny. Pyszne, domowe ptasie mleczko warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska serwowana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta bez pieczenia potrzebne będą następujące produkty spożywcze: galaretki owocowe, śmietanka 30%, biszkopty oraz czekolada mleczna.

A jak zrobić ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany? Galaretki rozpuść dokładnie w dwóch szklankach wrzącej wody i pozostaw je do przestudzenia. W misce ubij schłodzoną śmietankę na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj do niej przestudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Dno blaszki do pieczenia wyłóż biszkoptami. Na biszkopty przelej delikatnie masę śmietanową i pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny. Po tym czasie ciasto posyp czekoladą startą na grubych oczkach tarki. Gotowe ciasto podziel na równe kawałki i podawaj jako słodką przekąskę.

Śmietana kremowa 30% jest produktem, który w swoim składzie zawiera aż 30% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest również produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej również witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi najlepsze ptasie mleczko z galaretką owocową. Smaczne ciasto bez pieczenia warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Szybkie w przygotowaniu ciasto warto podać również jako słodką przekąskę dla dzieci. Ciasto świetnie sprawdzi się również jako deser po niedzielnym obiedzie. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu masy. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w ptasim mleczku z galaretki i bitej śmietany

Lista alergenów dla ptasiego mleczka z galaretki i bitej śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze ptasiego mleczka z galaretki i bitej śmietany

na 100g gotowej potrawy

Ptasie mleczko z galaretki i bitej śmietany to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Ciasto jest wysoko kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością (szczególnie na diecie redukcyjnej).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
336.38
201.83
Białko (g)
7.56
4.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
31.41
18.85
Węglowodany przyswajalne (g)
30.89
18.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
21.03
12.62
Tłuszcze nasycone (g)
19.84
11.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
0.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
98.82
59.29
Szacunkowy indeks glikemiczny ptasiego mleczka z galaretki i bitej śmietany 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ptasiego mleczka z galaretki i bitej śmietany

Koszt składników
19.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
150 g
2 opakowania, truskawkowe
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Biszkopty
120 g
1 opakowanie
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
19.10