Przecieraki

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski przecierane na białym talerzu.
Przecieraki
Przecieraki to pyszne i niezwykle proste kluski, przygotowywane z ziemniaków. Wspaniale sprawdzają się zarówno do dań jarskich, jak i typowo mięsnych posiłków.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
364 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na przecieraki krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski.

Dodaj jajka i mąki, a także odrobinę soli.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.

Łyżką formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do garnka z wodą.

Gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na przecieraki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat przecieraków

Przecieraki to pyszne i niezwykle proste kluski, przygotowywane z ziemniaków. Wspaniale sprawdzają się zarówno do dań jarskich, jak i typowo mięsnych posiłków.

Przepis na przecieraki, to doskonały pomysł na dodatek, który świetnie sprawdzi się na obiad. Te proste kluski ziemniaczane zachwycają swoim smakiem. To dobre rozwiązanie dla miłośników mącznych przysmaków. Kluski są tak smaczne, że ciężko przejść obok nich obojętnie. Kluski zawdzięczają swój kolor, innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu. W przypadku diety bezglutenowej można ją również zastąpić mąką ziemniaczana, jednak należ wtedy nieco zmniejszyć jej ilość, gdyż jej nadmiar wpłynie negatywnie na ciasto.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić przecieraki, by były pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Te kluski są miękkie, delikatne i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakują po prostu wybornie. Mogą stanowić dodatek lub główną bazę. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek, gdyż mają podobny smak, za to ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Idealnie komponują się zwłaszcza z sosem pieczeniowym i pieczarkowym. Całość zajmuje tylko kilka minut. Podstawą tego dania jest mąka pszenna, jednak można również użyć innej delikatnej. Dla lepszej konsystencji można również wzbogacić ją o dodatek mąki ziemniaczanej, jednak nie powinno jej być zbyt dużo, wtedy kluski staną się zbyt twarde. Mąka pszenne sprawia, że całość jest naprawdę delikatna. Do klusek dodaje się jajka, które wspaniale wiążą ciasto, dzięki czemu podczas gotowania kluski nie rozpadają się.

Alergeny w przecierakach

Lista alergenów dla przecieraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze przecieraków

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny i mało wartości odżywczych, dlatego warto go połączyć ze świeżymi warzywami i dobrym źródłem białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
119.56
364.64
Białko (g)
4.10
12.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
24.59
75.00
Węglowodany przyswajalne (g)
22.78
69.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
5.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
0.71
2.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
1.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.16
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.70
50.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
7.18
21.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.84
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.14
49.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.18
21.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.57
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Niacyna (mg)
1.73
5.27
Foliany (µg (mcg))
32.52
99.18
Beta karoten (µg (mcg))
0.82
2.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
12.54
38.24
Potas (mg)
385.01
1174.29
Wapń (mg)
15.70
47.88
Fosfor (mg)
73.35
223.71
Magnez (mg)
24.77
75.55
Żelazo (mg)
1.44
4.40
Cynk (mg)
0.44
1.35
Miedź (mg)
0.12
0.36
Mangan (mg)
0.22
0.67
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny przecieraków 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania przecieraków

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
18.00