Przepis na przecieraki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski.

Dodaj jajka i mąki, a także odrobinę soli.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.

Łyżką formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do garnka z wodą.

Gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Przecieraki podane na białym talerzu.
przecieraki
Koszt przygotowania dania
5.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
364 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Przecieraki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o przecierakach

Przecieraki to pyszne i niezwykle proste kluski, przygotowywane z ziemniaków. Wspaniale sprawdzają się zarówno do dań jarskich, jak i typowo mięsnych posiłków.

Przepis na przecieraki, to doskonały pomysł na dodatek, który świetnie sprawdzi się na obiad. Te proste kluski ziemniaczane zachwycają swoim smakiem. To dobre rozwiązanie dla miłośników mącznych przysmaków. Kluski są tak smaczne, że ciężko przejść obok nich obojętnie. Kluski zawdzięczają swój kolor, innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu. W przypadku diety bezglutenowej można ją również zastąpić mąką ziemniaczana, jednak należ wtedy nieco zmniejszyć jej ilość, gdyż jej nadmiar wpłynie negatywnie na ciasto.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić przecieraki, by były pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Te kluski są miękkie, delikatne i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakują po prostu wybornie. Mogą stanowić dodatek lub główną bazę. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek, gdyż mają podobny smak, za to ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Idealnie komponują się zwłaszcza z sosem pieczeniowym i pieczarkowym. Całość zajmuje tylko kilka minut. Podstawą tego dania jest mąka pszenna, jednak można również użyć innej delikatnej. Dla lepszej konsystencji można również wzbogacić ją o dodatek mąki ziemniaczanej, jednak nie powinno jej być zbyt dużo, wtedy kluski staną się zbyt twarde. Mąka pszenne sprawia, że całość jest naprawdę delikatna. Do klusek dodaje się jajka, które wspaniale wiążą ciasto, dzięki czemu podczas gotowania kluski nie rozpadają się.

Wartości odżywcze przecieraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kalorie)
119.56 kcal
364.64 kcal
Białko
4.10 g
12.51 g

Węglowodany w przecierakach

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany
24.59 g
75.00 g
Węglowodany przyswajalne
22.78 g
69.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.81 g
5.52 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz
0.71 g
2.16 g
Tłuszcze nasycone
0.42 g
1.29 g
Tłuszcze nienasycone
0.29 g
0.87 g
Tłuszcze jednonasycone
0.16 g
0.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
16.70 mg
50.94 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na przecieraki

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A
7.18 µg (mcg)
21.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.84 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
16.14 mg
49.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
7.18 µg (mcg)
21.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.57 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.30 mg
Niacyna
1.73 mg
5.27 mg
Foliany
32.52 µg (mcg)
99.18 µg (mcg)
Beta karoten
0.82 µg (mcg)
2.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na przecieraki

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód
12.54 mg
38.24 mg
Potas
385.01 mg
1174.29 mg
Wapń
15.70 mg
47.88 mg
Fosfor
73.35 mg
223.71 mg
Magnez
24.77 mg
75.55 mg
Żelazo
1.44 mg
4.40 mg
Cynk
0.44 mg
1.35 mg
Miedź
0.12 mg
0.36 mg
Mangan
0.22 mg
0.67 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny przecieraków 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w przecierakach

Lista alergenów dla przecieraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania przecieraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na przecieraki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób