Przecier ogórkowy na zimę
- Ogórek - 30 małych sztuk (1500 g)
- Czosnek - 6 ząbków (30 g)
Przepis na przecier ogórkowy na zimę krok po kroku
Ogórki umyj dokładnie i odetnij od nich końcówki.
Zetrzyj ogórki wraz ze skórką na tarce.
Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Ogórki umieść w misce, dodaj czosnek.
Dopraw solą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Odstaw na noc do lodówki.
Słoiki wyparz wrzątkiem.
Umieść w słoikach ogórki i zakręć szczelnie.
Przechowuj w chłodnym miejscu przez 4-5 tygodni.
Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia.
Więcej informacji na temat przecieru ogórkowego na zimę
Przecier ogórkowy na zimę to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Przecier pozwala na przygotowanie szybkiego posiłku, gdyż należy dodać go tylko do bulionu drobiowego lub warzywnego. Przepis na przecier ogórkowy na zimę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia dodatku do potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki, czosnek sól, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić przecier z ogórków na zimę? Ogórki umyj dokładnie i odetnij od nich końcówki. Zetrzyj ogórki wraz ze skórką na tarce. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno. Ogórki umieść w misce, dodaj czosnek. Dopraw solą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Odstaw na noc do lodówki. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść w słoikach ogórki i zakręć szczelnie. Przechowuj w chłodnym miejscu przez 4-5 tygodni. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia.
Ogórki są warzywem niskokalorycznym a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek. Jednak zbyt wysokie stężenie sodu we krwi powoduje wzrost ciśnienia i prowadzi do kołatania serca. Czosnek jest warzywem zawierającym dużą ilość składników o działaniu zapobiegającym przeziębieniu. Stosuje się go w celu zwiększenia odporności oraz jako składnik wzmacniający smak i aromat naszych potraw.
Podsumowując najlepszy przecier z ogórków sprawdzi się idealnie do słoików. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie najlepszej zupy ogórkowej z przecieru. Smaczny przecier sprawdzi się idealnie na przetwory. Zupa z kiszonych ogórków jest bardzo smaczna i lekko kwaśna. Przecier jest dobry do spożycia po kilku tygodniach od przygotowania. Można go przechowywać w chłodnym miejscu przez miesiąc. Następnie dobrze jest przechowywać go w lodówce.
Alergeny w przecierze ogórkowym na zimę
Lista alergenów dla przecieru ogórkowego na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na przecier ogórkowy na zimę
Wartości odżywcze przecieru ogórkowego na zimę
Przecier ogórkowy na zimę to bardzo dobre źródło naturalnych składników mineralnych oraz witamin. Przecier sprawdzi się idealnie dla osób na diecie bezglutenowej. Jest on także niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.