Przepis na proziaki krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • Kefir 250 g 1 szklanka
  • Jajko 1 szt.
  • Soda oczyszczona 4 g 1 łyżeczka
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, wałek, patelnia beztłuszczowa

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i sodę.

Wbij jajko i dodaj kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, tak by miało spójną konsystencję.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrój okręgi. Placki odłóż na 10 minut. Ponownie rozwałkuj.

Patelnię porządnie rozgrzej. Placki smaż 10 minut, co jakiś czas je odwracając.

Proziaki ułożone na stolnicy i oprószone mąką.
proziaki
Koszt przygotowania dania
3.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
497 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Proziaki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o proziakach

Proziaki to pyszne placki, które są charakterystyczna dla kuchni okolic podkarpacia. Są naprawdę bardzo łatwe, a ich smak pozytywnie zaskoczy wszystkich, którzy ich spróbują. To świetny pomysł na naprawdę dobry posiłek. Proziaki można podawać na słono z ulubionym sosem, a także na słodko z pysznym musem owocowym lub jogurtem.

Przepis na proziaki jest naprawdę prosty, dlatego poradzą z nim sobie osoby, które do tej pory nigdy nie próbowały swoich sił w kuchni. Można je przygotować w ekspresowym tempie z kilku podstawowych składników, które zwykle znajdują się w każdej spiżarni. To idealny opcja na awaryjny posiłek, a także pomysł na obiad czy kolację dla osób, które nie mają za dużo czasu na przygotowywanie przekąsek. I choć robi się je łatwo, wcale nie są nudne.

Proziaki z patelni to najszybszy i najpyszniejszy sposób na te placki. Najlepiej podgrzewać je na dobrze nagrzanej patelni do smażenia beztłuszczowego, gdyż wtedy nie chłoną oleju i nie są ciężkostrawne. Można je także przygotować w piekarniku, jednak to te smażone na patelni są najsmaczniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić proziaki, które będą tradycyjne , a przy tym naprawdę smaczne to ten przepis będzie idealną inspiracją. Przygotujesz z niego naprawdę wspaniałe placki, które da się zrobić we wprost ekspresowym tempie. To dobry pomysł na naprawdę szybki posiłek dla całej rodziny.

Te placki robi się tylko z kilku podstawowych składników. Najlepiej rosną i smakują przygotowane na kefirze, dlatego to świetny pomysł na wykorzystanie tego zdrowego produktu, który ma cenne właściwości dla zdrowia. Robi się je również na sodzie, która sprawia, że pięknie rosną i są puszyste. To właśnie od dodatku sody do ciasta wzięła się ich nazwa.

Te placki są tak pyszne, ze ciężko jest przejść obok nich obojętnie i powstrzymać się od sięgnięcia po dokładkę. Dlatego warto od razu przygotować większą porcję. Można też wykonać je w wersji z piekarnika i upiec wiele na raz, by cały proces jeszcze bardziej przyspieszyć.

Choć niektórzy robią je również na mleku, to jednak w opcji z kefirem są najsmaczniejsze. Te placuszki z podkarpacia, choć tradycyjne, wciąż są mało znane dlatego warto ich spróbować.

Wartości odżywcze proziaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (201g)
Energia (kalorie)
247.36 kcal
497.20 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Białko
10.86 g
21.83 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Węglowodany w proziakach

Na 100g
Na porcję (201g)
Węglowodany
46.52 g
93.50 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
46.52 g
93.50 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (201g)
Tłuszcz
1.98 g
3.98 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.49 g
3.00 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na proziaki

Na 100g
Na porcję (201g)
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Tiamina
0.60 mg
1.20 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
0.70 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Niacyna
4.11 mg
8.25 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Foliany
96.83 µg (mcg)
194.63 µg (mcg)
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na proziaki

Na 100g
Na porcję (201g)
Sód
52.71 mg
105.95 mg
Potas
138.55 mg
278.49 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Wapń
55.72 mg
112.00 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Fosfor
122.55 mg
246.32 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Magnez
26.71 mg
53.69 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Żelazo
3.56 mg
7.16 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Cynk
0.88 mg
1.78 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny proziaków 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w proziakach

Lista alergenów dla proziaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania proziaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Liczba porcji:
Razem
12.20
Łączny koszt
3.92
Jak oceniasz przepis na proziaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób