Przepis na proziaki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, wałek, patelnia beztłuszczowa

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i sodę.

Wbij jajko i dodaj kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, tak by miało spójną konsystencję.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrój okręgi. Placki odłóż na 10 minut. Ponownie rozwałkuj.

Patelnię porządnie rozgrzej. Placki smaż 10 minut, co jakiś czas je odwracając.

Proziaki ułożone na stolnicy i oprószone mąką.
proziaki
Koszt przygotowania dania
3.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
497 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Proziaki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o proziakach

Proziaki to pyszne placki, które są charakterystyczna dla kuchni okolic podkarpacia. Są naprawdę bardzo łatwe, a ich smak pozytywnie zaskoczy wszystkich, którzy ich spróbują. To świetny pomysł na naprawdę dobry posiłek. Proziaki można podawać na słono z ulubionym sosem, a także na słodko z pysznym musem owocowym lub jogurtem.

Przepis na proziaki jest naprawdę prosty, dlatego poradzą z nim sobie osoby, które do tej pory nigdy nie próbowały swoich sił w kuchni. Można je przygotować w ekspresowym tempie z kilku podstawowych składników, które zwykle znajdują się w każdej spiżarni. To idealny opcja na awaryjny posiłek, a także pomysł na obiad czy kolację dla osób, które nie mają za dużo czasu na przygotowywanie przekąsek. I choć robi się je łatwo, wcale nie są nudne.

Proziaki z patelni to najszybszy i najpyszniejszy sposób na te placki. Najlepiej podgrzewać je na dobrze nagrzanej patelni do smażenia beztłuszczowego, gdyż wtedy nie chłoną oleju i nie są ciężkostrawne. Można je także przygotować w piekarniku, jednak to te smażone na patelni są najsmaczniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić proziaki, które będą tradycyjne , a przy tym naprawdę smaczne to ten przepis będzie idealną inspiracją. Przygotujesz z niego naprawdę wspaniałe placki, które da się zrobić we wprost ekspresowym tempie. To dobry pomysł na naprawdę szybki posiłek dla całej rodziny.

Te placki robi się tylko z kilku podstawowych składników. Najlepiej rosną i smakują przygotowane na kefirze, dlatego to świetny pomysł na wykorzystanie tego zdrowego produktu, który ma cenne właściwości dla zdrowia. Robi się je również na sodzie, która sprawia, że pięknie rosną i są puszyste. To właśnie od dodatku sody do ciasta wzięła się ich nazwa.

Te placki są tak pyszne, ze ciężko jest przejść obok nich obojętnie i powstrzymać się od sięgnięcia po dokładkę. Dlatego warto od razu przygotować większą porcję. Można też wykonać je w wersji z piekarnika i upiec wiele na raz, by cały proces jeszcze bardziej przyspieszyć.

Choć niektórzy robią je również na mleku, to jednak w opcji z kefirem są najsmaczniejsze. Te placuszki z podkarpacia, choć tradycyjne, wciąż są mało znane dlatego warto ich spróbować.

Wartości odżywcze proziaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(201g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - proziaki kcal
Białko
10.86 g
21.83 g

Węglowodany w proziakach

Na 100g
Na porcję
(201g)
Węglowodany
46.52 g
93.50 g
Węglowodany przyswajalne
46.52 g
93.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tłuszcz
1.98 g
3.98 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
3.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.49 g
0.98 g

Witaminy w przepisie na proziaki

Na 100g
Na porcję
(201g)
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Tiamina
0.60 mg
1.20 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.70 mg
Niacyna
4.11 mg
8.25 mg
Foliany
96.83 µg (mcg)
194.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na proziaki

Na 100g
Na porcję
(201g)
Sód
52.71 mg
105.95 mg
Potas
138.55 mg
278.49 mg
Wapń
55.72 mg
112.00 mg
Fosfor
122.55 mg
246.32 mg
Magnez
26.71 mg
53.69 mg
Żelazo
3.56 mg
7.16 mg
Cynk
0.88 mg
1.78 mg
Miedź
0.13 mg
0.25 mg
Mangan
0.47 mg
0.94 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny proziaków 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w proziakach

Lista alergenów dla proziaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania proziaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Koszt składników
12.20
Jak oceniasz przepis na proziaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.0% osób