Przepis na proziaki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Kefir 250 g 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Soda oczyszczona 4 g 1 łyżeczka
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i sodę.
Wbij jajko i dodaj kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, tak by miało spójną konsystencję.
Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrój okręgi. Placki odłóż na 10 minut. Ponownie rozwałkuj.
Patelnię porządnie rozgrzej. Placki smaż 10 minut, co jakiś czas je odwracając.

(liczba kalorii)
Proziaki - cechy przepisu
Więcej o proziakach
Proziaki to pyszne placki, które są charakterystyczna dla kuchni okolic podkarpacia. Są naprawdę bardzo łatwe, a ich smak pozytywnie zaskoczy wszystkich, którzy ich spróbują. To świetny pomysł na naprawdę dobry posiłek. Proziaki można podawać na słono z ulubionym sosem, a także na słodko z pysznym musem owocowym lub jogurtem.
Przepis na proziaki jest naprawdę prosty, dlatego poradzą z nim sobie osoby, które do tej pory nigdy nie próbowały swoich sił w kuchni. Można je przygotować w ekspresowym tempie z kilku podstawowych składników, które zwykle znajdują się w każdej spiżarni. To idealny opcja na awaryjny posiłek, a także pomysł na obiad czy kolację dla osób, które nie mają za dużo czasu na przygotowywanie przekąsek. I choć robi się je łatwo, wcale nie są nudne.
Proziaki z patelni to najszybszy i najpyszniejszy sposób na te placki. Najlepiej podgrzewać je na dobrze nagrzanej patelni do smażenia beztłuszczowego, gdyż wtedy nie chłoną oleju i nie są ciężkostrawne. Można je także przygotować w piekarniku, jednak to te smażone na patelni są najsmaczniejsze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić proziaki, które będą tradycyjne , a przy tym naprawdę smaczne to ten przepis będzie idealną inspiracją. Przygotujesz z niego naprawdę wspaniałe placki, które da się zrobić we wprost ekspresowym tempie. To dobry pomysł na naprawdę szybki posiłek dla całej rodziny.
Te placki robi się tylko z kilku podstawowych składników. Najlepiej rosną i smakują przygotowane na kefirze, dlatego to świetny pomysł na wykorzystanie tego zdrowego produktu, który ma cenne właściwości dla zdrowia. Robi się je również na sodzie, która sprawia, że pięknie rosną i są puszyste. To właśnie od dodatku sody do ciasta wzięła się ich nazwa.
Te placki są tak pyszne, ze ciężko jest przejść obok nich obojętnie i powstrzymać się od sięgnięcia po dokładkę. Dlatego warto od razu przygotować większą porcję. Można też wykonać je w wersji z piekarnika i upiec wiele na raz, by cały proces jeszcze bardziej przyspieszyć.
Choć niektórzy robią je również na mleku, to jednak w opcji z kefirem są najsmaczniejsze. Te placuszki z podkarpacia, choć tradycyjne, wciąż są mało znane dlatego warto ich spróbować.
Wartości odżywcze proziaków
Energia i białka
Węglowodany w proziakach
(201g)
Tłuszcze
(201g)
Witaminy w przepisie na proziaki
(201g)
Składniki mineralne w przepisie na proziaki
(201g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w proziakach
Lista alergenów dla proziaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko