Proste ciasto na pizzę
- Drożdże suche - 1 łyżeczka (3 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (320 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki (10 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na proste ciasto na pizzę krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, a później wsyp drożdże i sól. Całość wymieszaj.
Wlej oliwę i 1/3 szklanki letniej wody. Wstępnie wymieszaj, a potem dodaj jeszcze 2/3 szklanki wody (warto dodawać stopniowo).
Gdy składniki w miarę się połączą, przerzuć ciasto na stolicę i dalej wyrabiaj ciasto ręcznie (ok. 10-15 min).
Gotowe ciasto odłóż do miski i przykryj. Odstaw na 25 min w ciepłe miejsce.
Blaszkę wysmaruj olejem i tam przełóż wyrośnięte ciasto. Powoli rozciągaj ciasto palcami (nie używaj w tym celu wałka).
Gdy masz już odpowiedni kształt pizzy, polej ją sosem i ułóż na niej dodatki.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni. Piecz pizzę ok. 15-18 min.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat prostego ciasta na pizzę
Proste ciasto na pizzę to szybki sposób na przygotowanie smacznej przekąski w domu. Możesz być zdziwiony tym, jak pyszne ciasto ci wyjdzie. Twoi goście mogą cię później pytać, jak zrobić tak smaczną pizzę, dlatego warto zapisać sobie ten przepis na łatwe ciasto. Pizza najlepiej smakuje na ciepło, więc najlepiej podawać ją wyjętą prosto z piekarnika.
Tutaj wykorzystywane są drożdże suche, ale możesz zamienić je na 25 g drożdży świeżych. Tylko w ich przypadku konieczny będzie rozczyn. Drożdże suche od razu można wsypać do mąki, dlatego lepiej nadają się do pizzy przygotowywanej na szybko. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, że wszystkie drożdże są równomiernie rozłożone, to w ich przypadku również możesz zdecydować się na rozczyn, ale cukier nie będzie przy nich konieczny.
Sam czas przygotowania i pieczenia powinien zająć ok. 45 min, ale należy doliczyć jeszcze 25 min oczekiwania, aż ciasto nieco wyrośnie. Jeżeli zależy ci na tym, aby ciasto było bardziej puszyste, musisz je odstawić na nieco dłużej, ale jeśli chcesz ciasto cienkie, prawie od razu możesz zabrać się za jego rozciąganie na blaszce i pieczenie.
Jest to najprostsze i szybkie przygotowanie ciasta na pizzę, wciąż jednak należy pamiętać o tym, aby dobrze je zagnieść. Podobnie jak nie da się skrócić czasu przy wyrastaniu ciasta, tak nie da się ominąć jego dłuższego wyrabiania. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie lepić się do rąk. Warto przygotować je wcześniej, aby w momencie przybycia gości tylko rozciągnąć je na blaszce, polać ulubionym sosem, dodać dodatki i wstawić do piekarnika.
Proste ciasto na domową pizzę zawsze wychodzi, jeżeli będzie się postępować krok po kroku według przepisu. Należy zwrócić także szczególną uwagę na to, aby drożdże zalewać letnią wodą, a nie gorącą. Jeżeli woda będzie za ciepła, ciasto nie wyrośnie i nie będzie dobre. Łatwy przepis jeszcze nie oznacza, że nie da się go zepsuć, dlatego warto mieć na uwadze wszystkie zawarte tutaj wskazówki. Jeżeli chcesz większą porcję, najlepiej podwój wypisaną ilość składników.
Alergeny w prostym cieście na pizzę
Lista alergenów dla prostego ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze prostego ciasta na pizzę
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.