Profiterolka

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Profiterolka na porcelanowym talerzyku.
Profiterolka
Profiterolki to francuskie ciastka, które przygotowywane są z ciasta ptysiowego z nadzieniem z bitej śmietany lub z innymi kremami. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
402 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukier (20 g)
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Soda oczyszczona - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, rękaw cukierniczy

Przepis na profiterolkę krok po kroku

W garnuszku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej cukier, pół łyżeczki soli i masło. Składniki zagotuj.

Garnuszek zdejmij z ognia, dodaj do niej mąkę oraz sodę i wymieszaj składniki przy pomocy miksera (zacznij od małych obrotów, stopniowo zwiększając je do średnich).

Na koniec dodaj pół łyżeczki ekstraktu wanilinowego i wybij jajka. Składniki dokładnie połącz (powinna powstać rzadka masa).

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i formuj małe eklerki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Eklerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Gdy eklerki będą złote, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw je do wystudzenia.

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na puszystą masę.

Przestudzone eklerki przetnij na pół i napełnij je masą śmietanową.

Jak oceniasz przepis na profiterolkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat profiterolki

Profiterolka to francuskie ciastka, które przygotowywane są z ciasta ptysiowego z nadzieniem z bitej śmietany lub z innymi kremami. Pyszne ciasta warto podać jako słodką przekąski z dodatkiem kawy lub herbaty. Prosty przepis na Profiterolkę nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, masło, mąka tortowa, jajka, soda oczyszczona, cukier puder, śmietanka 30%, sól oraz ekstrakt waniliowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić Profiterolkę? W garnuszku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej cukier, pół łyżeczki soli i masło. Składniki zagotuj. Garnuszek zdejmij z ognia, dodaj do niej mąkę oraz sodę i wymieszaj składniki przy pomocy miksera. Na koniec dodaj pół łyżeczki ekstraktu wanilinowego i wybij jajka. Składniki dokładnie połącz. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i formuj małe eklerki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Eklerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Gdy eklerki będą złote, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw je do wystudzenia. W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na puszystą masę. Przestudzone eklerki przetnij na pół i napełnij je masą śmietanową.

Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

Podsumowując wiesz już jak zrobić smaczne Profiterolki. Najlepsze eklerki z nadzieniem z bitej śmietany są dobre do spożycia po przestudzeniu. Warto przygotować je jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania Profiterolek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w profiterolce

Lista alergenów dla Profiterolki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze profiterolki

na 100g gotowej potrawy

Profiterolki to pyszne ptysie nadziewane lodami lub bitą śmietaną. Warto podać je jako deser dla całej rodziny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
322.19
402.74
Białko (g)
5.43
6.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
30.58
38.23
Węglowodany przyswajalne (g)
30.13
37.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
19.71
24.64
Tłuszcze nasycone (g)
16.20
20.25
Tłuszcze nienasycone (g)
3.51
4.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
131.38
164.22
Szacunkowy indeks glikemiczny profiterolki 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania profiterolki

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Soda oczyszczona
10 g
1 płaska łyżka stołowa
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
21.80