Profiterolka
- Cukier (20 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Soda oczyszczona - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Cukier puder (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (200 g)
Przepis na profiterolkę krok po kroku
W garnuszku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej cukier, pół łyżeczki soli i masło. Składniki zagotuj.
Garnuszek zdejmij z ognia, dodaj do niej mąkę oraz sodę i wymieszaj składniki przy pomocy miksera (zacznij od małych obrotów, stopniowo zwiększając je do średnich).
Na koniec dodaj pół łyżeczki ekstraktu wanilinowego i wybij jajka. Składniki dokładnie połącz (powinna powstać rzadka masa).
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i formuj małe eklerki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Eklerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Gdy eklerki będą złote, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw je do wystudzenia.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na puszystą masę.
Przestudzone eklerki przetnij na pół i napełnij je masą śmietanową.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat profiterolki
Profiterolka to francuskie ciastka, które przygotowywane są z ciasta ptysiowego z nadzieniem z bitej śmietany lub z innymi kremami. Pyszne ciasta warto podać jako słodką przekąski z dodatkiem kawy lub herbaty. Prosty przepis na Profiterolkę nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, masło, mąka tortowa, jajka, soda oczyszczona, cukier puder, śmietanka 30%, sól oraz ekstrakt waniliowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić Profiterolkę? W garnuszku zagotuj szklankę wody, dodaj do niej cukier, pół łyżeczki soli i masło. Składniki zagotuj. Garnuszek zdejmij z ognia, dodaj do niej mąkę oraz sodę i wymieszaj składniki przy pomocy miksera. Na koniec dodaj pół łyżeczki ekstraktu wanilinowego i wybij jajka. Składniki dokładnie połącz. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i formuj małe eklerki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Eklerki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Gdy eklerki będą złote, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw je do wystudzenia. W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na puszystą masę. Przestudzone eklerki przetnij na pół i napełnij je masą śmietanową.
Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne.
Podsumowując wiesz już jak zrobić smaczne Profiterolki. Najlepsze eklerki z nadzieniem z bitej śmietany są dobre do spożycia po przestudzeniu. Warto przygotować je jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania Profiterolek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w profiterolce
Lista alergenów dla Profiterolki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze profiterolki
Profiterolki to pyszne ptysie nadziewane lodami lub bitą śmietaną. Warto podać je jako deser dla całej rodziny.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.