Polewa czekoladowa ze śmietaną

Opublikowano: 18.06.2023 r., 19:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dekadencka polewa czekoladowa ze śmietaną
Polewa czekoladowa ze śmietaną
Polewa czekoladowa ze śmietaną sprawdzi się idealnie nie tylko do tortów, ale też do innych deserów dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
871 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polewę czekoladową ze śmietaną krok po kroku

Tabliczkę czekolady połam na mniejsze kawałki.

Śmietanę przełóż do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Stopniowo dodawaj kawałki czekolady, wciąż mieszając.

Gdy czekolada się rozpuści, a masa nabierze jednostajnej konsystencji, polewa będzie dobra do wykorzystania.

Jak oceniasz przepis na polewę czekoladową ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat polewy czekoladowej ze śmietaną

Jesteś w trakcie przygotowywania pierników lub pieczenia ciasta, ale nie masz pomysłu na ich ozdobienie? Koniecznie poznaj mój przepis na polewę czekoladową ze śmietaną, która świetnie sprawdzi się do tortów, ale nie tylko.

Jest niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszna.

Domowa polewa jest bardzo dobra w smaku i będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.

Zatem, jak zrobić polewę czekoladową ze śmietaną?

Przygotujesz ją ze składników, które na pewno masz w swoim domu.

Będziesz potrzebować śmietankę 30% tłuszczu i czekoladę. Do przygotowania polewy możesz użyć dowolnego rodzaju czekolady, ja zdecydowałam się na gorzką.

Tabliczkę czekolady połam na mniejsze kawałki. Śmietanę przełóż do rondelka i delikatnie podgrzewaj. Stopniowo dodawaj kawałki czekolady, wciąż mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, a masa nabierze jednostajnej konsystencji, polewa będzie dobra do wykorzystania.

Nasza polewa czekoladowa ze śmietaną jest już dobra do użycia, dlatego koniecznie powtórz mój przepis i przekonaj się, jak jest smaczna.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do tortów, ale też do ciasta, a nawet do babeczek. Jej wykorzystanie jest uniwersalne, dlatego myślę, że warto zapamiętać ten przepis i użyć go w swojej kuchni.

Alergeny w polewie czekoladowej ze śmietaną

Lista alergenów dla polewy czekoladowej ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polewy czekoladowej ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania polewy możesz użyć dowolnego rodzaju czekolady.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
435.50
871.00
Białko (g)
4.16
8.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
27.85
55.70
Węglowodany przyswajalne (g)
23.85
47.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.00
8.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
34.15
68.30
Tłuszcze nasycone (g)
27.79
55.58
Tłuszcze nienasycone (g)
6.36
12.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
5.01
10.03
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy czekoladowej ze śmietaną 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy czekoladowej ze śmietaną

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
13.00