Przepis na polędwiczki z mintaja krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, pieprz cytrynowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Rybę opłucz i osusz. Natrzyj ją przyprawami. Pokrój ją na małe kawałki.

Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a drugą pokrój w plasterki.

Naczynie żaroodporne skrop oliwą i ułóż w nim rybę. Polej ją sokiem z cytryny i ułóż na niej plasterki owoców.

Dodaj również podzielony na mniejsze kawałki koperek.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Polędwiczki z mintaja w koperku ułożone na białym talerzyku.
polędwiczki z mintaja
Koszt przygotowania dania
8.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
267 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Polędwiczki z mintaja - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwiczkach z mintaja

Polędwiczki z mintaja to wspaniały pomysł na szybkie, ale również bardzo zdrowe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich dań. Całość robi się w kilka minut, a danie zaskakuje wspaniałą strukturą i aromatem. To idealny przepis dla wszystkich osób na diecie lekkostrawnej. Świetnie komponuje się z kaszą lub pieczonymi ziemniakami.

Przepis na polędwiczki z mintaja pozwala na stworzenie prostego, choć naprawdę smacznego dania o niezwykłym aromacie. Mintaj to niezwykle zdrowa ryba, choć wciąż gości w codziennym menu zbyt rzadko. Według najnowszych zaleceń żywieniowych powinno się spożywać co najmniej dwie porcje ryb w ciągu tygodnia. To dlatego, że są wspaniałym źródłem białka, które jest konieczne do budowania tkanki mięśniowej, ale również do produkowania niezbędnych enzymów i hormonów, a także innych prozdrowotnych substancji, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Zawiera on całe mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które są niezbędne dla prawidłowego zdrowia organizmu. Frakcje EPA i DHA ciężko jest odnaleźć w innych składnikach pokarmowych, a mają one wspaniały wpływ na układ krwionośny, nerwowy i odpornościowy. To także wspaniała skarbnica cynku czy selenu, pierwiastków bez których ciężko jest budować prawidłową pracę układu immunologicznego. To ryba bardzo lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej diecie, nawet redukcyjnej. By stworzyć z niej naprawdę wartościowy i dobrze zbilansowany posiłek, wystarczy dodać do niej źródło węglowodanów złożonych - na przykład w postaci ryżu, czy kaszy, a także świeżych warzyw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polędwiczki z mintaja, w sposób niezwykle prosty i szybki ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego smacznego dania wystarczy tylko piekarnik i naczynie żaroodporne. Ten sprawdzony przepis to świetny pomysł na pyszne i łatwe danie, które sprawdzi się zwłaszcza na obiad. To dobre danie dla osób dbających o zbilansowane i smaczne menu.

Wartości odżywcze polędwiczek z mintaja

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kalorie)
128.76 kcal
267.82 kcal
Białko
11.86 g
24.67 g
Fenyloalanina
0.45 mg
0.93 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany w polędwiczkach z mintaja

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany
3.01 g
6.25 g
Węglowodany przyswajalne
2.10 g
4.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
1.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz
7.99 g
16.62 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
3.10 g
Tłuszcze nienasycone
6.50 g
13.52 g
Tłuszcze jednonasycone
5.43 g
11.29 g
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
2.22 g
Cholesterol
41.06 mg
85.41 mg

Witaminy w przepisie na polędwiczki z mintaja

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina A
50.19 µg (mcg)
104.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.43 mg
Witamina B12
1.84 µg (mcg)
3.84 µg (mcg)
Witamina C
21.99 mg
45.73 mg
Witamina D
0.58 µg (mcg)
1.20 µg (mcg)
Witamina E
1.21 mg
2.52 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
8.10 µg (mcg)
16.84 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.31 mg
Niacyna
2.09 mg
4.34 mg
Foliany
20.65 µg (mcg)
42.95 µg (mcg)
Beta karoten
0.72 µg (mcg)
1.50 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki z mintaja

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód
56.98 mg
118.51 mg
Potas
319.23 mg
664.00 mg
Wapń
63.59 mg
132.27 mg
Fosfor
138.82 mg
288.74 mg
Magnez
46.64 mg
97.01 mg
Żelazo
1.04 mg
2.15 mg
Cynk
0.38 mg
0.80 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Mangan
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z mintaja 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczkach z mintaja

Lista alergenów dla polędwiczek z mintaja przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet

Cena przygotowania polędwiczek z mintaja

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
240 g
2 filety
10.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 240 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cytryna
100 g
1 szt
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Koszt składników
33.30
Jak oceniasz przepis na polędwiczki z mintaja
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób