Jak smażyć mrożoną kostkę z mintaja?

Jak smażyć mrożoną kostkę z mintaja
Jak smażyć mrożoną kostkę z mintaja
ikona podziel się
Opublikowano: 14.05.2023 r., 12:35 | Autor: Oliwia Gawron

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach. Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Dlatego koniecznie włącz je do swojej diety i dowiedz się jak smażyć mrożoną kostkę z mintaja?

  1. Rozmrożone filety osusz i dopraw do smaku.
  2. Panieruj rybę w mące, jajku i bułce tartej.
  3. Usmaż rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony po 5-7 minut.

Jak smażyć mrożoną kostkę z mintaja? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

W pierwszej kolejności warto wiedzieć, jak smażyć mrożoną kostkę z mintaja.

  1. Filet, który będzie odmrożony, osusz i dopraw do smaku.
  2. Obtocz rybę kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  3. Usmaż rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym przez około 5 minut z każdej strony.

Skoro już wiesz, jak usmażyć mrożoną kostkę z mintaja w panierce na patelni. Koniecznie dowiedz się, z czym podawać taką rybę.

Pomysłów jest bardzo wiele, poznaj moje i wybierz swoje ulubione.

  • gotowane warzywa,
  • puree ziemniaczane,
  • grillowane warzywa,
  • kasza gruboziarnista,
  • łódeczki ziemniaczane,
  • sałatka grecka,
  • lub sos cytrynowy.

Sam widzisz, ile jest dodatków do dania z rybą.

Jeśli wybrałeś sos cytrynowy, koniecznie dowiedz się jak go przygotować.

Wystarczy, że masło rozpuścisz w rondelku, po chwili dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę, pamiętaj o tym to bardzo ważne, ponieważ dopiero wtedy wydobywa się z niego niesamowity aromat. Następnie wlej sok z cytryny, cały czas podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj tak, aby sos się nie przypalił, a jedynie zrobił się delikatnie kremowy. Na samym końcu dodawaj stopniowo śmietankę, po chwili nasz pyszny sos cytrynowy jest gotowy. Wykorzystaj go do grillowanej ryby lub pieczonej w piecu. Pamiętaj, że ryby są niezwykle zdrowe, jednak istotne jest też, to jak je przygotujesz. Postaw na pieczenie w foli, w rękawie lub grillowaniu bez tłuszczu, nie polecam smażenia na głębokim tłuszczu lub obsmażania na patelni. Skoro już znasz mój szybki i łatwy przepis i wiesz, jak zrobić sos cytrynowy do łososia. Przygotuj ten prosty, a zarazem najlepszy obiad, będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny. Zatem skoro już wiesz, jaki jest czas smażenia, przygotuj ją w dowolny sposób i usmaż na oleju w Twoim domu.

Skoro już wiesz, jak wygląda smażenie mrożonych ryb na oleju rzepakowym. koniecznie przygotuj je na obiad.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto