Przepisy na mintaja
-
Mintaj w panierce
Mintaj w panierce to ryba o naprawdę fantastycznym smaku i wspaniałej teksturze. Świetnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Można …
20 + 15 min łatwy 2 605 kcal -
Polędwiczki z mintaja
Polędwiczki z mintaja to wspaniały pomysł na szybkie, ale również bardzo zdrowe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom …
20 + 25 min łatwy 2 267 kcal -
Mintaj z piekarnika
Mintaj z piekarnika sprawdzi się idealnie jako dietetyczny obiad, o niskiej kaloryczności z jednocześnie wysoką zawartością witamin i składników odżywczych. …
10 + 20 min łatwy 4 196 kcal
Przepisy na mintaja - przepisy
-
Mintaj smażony
Mintaj smażony sprawdzi się idealnie na obiad la całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do …
10 + 15 min łatwy 4 226 kcal -
Mintaj pieczony
Mintaj pieczony to wspaniały i prosty przepis na pyszne danie rybne. Całość zabiera kilka minut i można je przygotować w …
15 + 25 min łatwy 2 310 kcal -
Mintaj na parze
Mintaj na parze sprawdzi się idealnie na obiad la całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych …
10 + 20 min łatwy 4 84 kcal -
Kotleciki rybne z mintaja
Pyszne kotleciki rybne z mintaja to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 8 140 kcal -
Mintaj z piekarnika z warzywami
Pyszny mintaj z piekarnika z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
60 + 30 min łatwy 6 111 kcal -
Filet z mintaja z piekarnika
Filet z mintaja z piekarnika to wspaniały pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w piekarniku jest zdrowsza i zawiera mniej …
20 + 30 min łatwy 8 422 kcal
-
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal -
Ryba ze szpinakiem
Ryba ze szpinakiem to dobry pomysł na bezmięsny obiad, smaczna ryba sprawdzi się także jako lunch do pracy. Ryby powinniśmy …
10 + 30 min łatwy 4 401 kcal -
Ryba w sosie pomidorowym
Ryba w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na pyszny obiad. Dobra ryba w sosie pomidorowym jest aromatyczna i zasmakuje nawet …
15 + 40 min łatwy 6 133 kcal
Mintaj - co to jest?
Polędwica z mintaja to jedna z najbardziej popularnych ryb na polskim rynku. Dostępna jest w formie mrożonej lub jako gotowe potrawy, jak paluszki rybne czy filet panierowany. Ryba ta jest uniwersalna i łatwa w obróbce. Dlatego też cieszy się dużym powodzeniem jako składnik potraw. Polędwicę z mintaja można ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć lub upiec. Ta uniwersalna ryba nadaje się do wykorzystania w kuchni podobnie jak każde inne mięso. Sprawdzi się jako ryba po grecku, ryba w sosie do ryżu, czy też jako składniki zapiekanki czy zupy rybnej. Polędwica z mintaja jest niskokaloryczna, a jednocześnie stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, dlatego też zalecana jest zarówno dla osób odchudzających się, jak i dla sportowców.
Często zadawane pytania
Mintaj - zbiór przepisów na dania z mintaja oraz dodatki do nich
Szukasz sposobu na łatwe i szybkie danie fit? Wybierz mrożony filet z mintaja, który można szybko przyrządzić. Jest to ryba tak uniwersalna, że łatwo o pomysł na pyszne danie. Sprawdza się do smażenia, pieczenia czy gotowania oraz jako składnik klopsików rybnych, sałatek, zapiekanek itp. Dowiedz się jakie pyszne dania można zrobić z polędwicy z mintaja. Przedstawiam najciekawszy przepis na mintaja smażonego, pieczonego czy gotowanego.
Mintaj - czy warto jeść tę rybę
Wartości odżywcze mintaja
Mintaj jest rybą z rodziny dorszowatych, która żyje w regionie północnego Pacyfiku. Ta popularna ryba jadalne ma delikatne białe mięso. Jest jedną z najpopularniejszych ryb, które przyrządza się na obiad, szczególnie że jest to ryba tania i łatwo dostępna. Szczególną popularność mintaja wynika z faktu, że występuje na rynku w postaci wygodnych do użycia zamrożonych filetów, które wystarczy rozmrozić i usmażyć lub upiec.
Jest kwestią sporną, czy mintaj jest zagrożony wyginięciem. Jeśli leży nam na sercu dobro środowiska, warto wybierać ryby z certyfikatem MSC, który oznacza, że ryby były łowione z północnych łowisk nie zagrożonych. Certyfikat MSC świadczy również o tym, że połowy odbywają się według procedur zapewniających ochronę środowiska - łowiska nie są przełowione, zaś połowy nie zagrażają innym gatunkom ryb i ssaków morskich.
Warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze mintaja. Ryba ta ma mało wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz stanowi źródło pełnowartościowego białka. Mintaj zawiera stosunkowo mało witamin i składników mineralnych. Ryba ta jednak nie wchłania rtęci, dlatego też jest zalecana dla dzieci i kobiet w ciąży.
Mintaj jest rybą idealną na dania fit. Ma bardzo mało tłuszczu i jest niskokaloryczny, dlatego sprawdza się dla osób odchudzających się. Ponadto zawarte w nim tłuszcze to zdrowe omega-3. Z uwagi na zawartość pełnowartościowego białka ryba ta zalecana jest dla sportowców. Generalnie mintaj uważany jest za rybę zdrową, szczególnie dla osób, które mają problemy z odpornością i ze wzrokiem.
Rodzaje mintaja w kuchni
Na rynku możemy kupić filet mrożony z mintaja. Dostępne są również produkty przetworzone jak paluszki rybne, surimi, kostki, czy też filety panierowane. Mrożona polędwica z mintaja jest najmniej przetworzona, a co za tym idzie najbardziej zdrowy. Warto jednak zwracać uwagę na ilość glazury, którą pokryte są mrożone filety, aby nie wysychały w czasie transportu. Jeśli pokrywa jest zbyt gruba warstwa lodu, płacimy w zasadzie za wodę.
Produkty przetworzone z mintaja, jak filety panierowane, paluszki rybne czy kostki panierowane, są gotowe do spożycia po podsmażeniu na patelni. Produkuje się je z ryb mrożonych. Warto jednak pamiętać, że ich kaloryczność zostaje zwiększona o panierkę, która jest produkowana z różnych rodzajów mąki oraz skrobi modyfikowanej. Zawiera ona również konserwanty i tłuszcze trans.
Podobnie przetworzonym produktem są paluszki krabowe, czyli surimi, które powstają z mielonego mintaja. Zawierają one liczne dodatki oraz węglowodany. Dlatego też ani paluszki rybne, ani krabowe, jako produkty kaloryczne, nie stanowią pożywienia fit.
Najlepszy przepis na danie z mintaja
Mintaj - jak go przyrządzić
Mintaj jest rybą bardzo uniwersalną w kuchni. Filet z mintaja można usmażyć, upiec, ugotować, czy też udusić. Nadaje się do dań z warzywami, do faszerowania, jak również do sałatek, zapiekanek i pulpetów rybnych.
Filet należy najpierw rozmrozić w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Aby go usmażyć, wytarczy osuszyć filet, zapanierować, a następnie smażyć do zarumienienia się. Natarty ziołami i rozmrożony filet pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dobrym sposobem przyrządzenia mintaja jest gotowanie na parze. Rybę rozmrażamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i przypraw oraz oliwy z oliwek. Odstawiamy na 15 minut. Następnie gotujemy w parowarze.
Pomysł dania fit z mintaja
Z powodu niskiej kaloryczności mintaj szczególnie sprawdza się w daniach fit. Szczególnie doskonale smakuje mintaj pieczony, który będzie świetnym daniem dla osoby odchudzającej się, jak również smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Wystarczy natrzeć filet marynatą z ziół, a następnie piec w naczyniu żaroodpornym przez 20 - 25 minut. Mintaja pieczonego podajemy z ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Polędwica z mintaja dobrze sprawdza się jako danie na obiad w postaci smażonej. Dania smażone nie należą do potraw fit z uwagi na kaloryczną panierkę. Możemy jednak usmażyć mintaja w zdrowej panierce owsianej. W tym celu wystarczy zmielić płatki owsiane w młynku do kawy. Panierkę robimy tradycyjnie na bazie z jajka i przypraw.
Jako danie fit sprawdzi się przepis na mintaja gotowanego na parze. Dania na parze są szczególnie zalecane dla osób odchudzających się i dbających o zdrowie. Przepis na przygotowanie mintaja w parowarze jest bardzo prosty. Wystarczy natrzeć filet odpowiednią marynatą z przyprwami i udusić w parowarze.
Do jakich dań można wykorzystać filet z mintaja
Polędwica z mintaja sprawdzi się w wielu daniach mięsnych, szczególnie na obiad. Najczęściej pieczoną lub smażoną w panierce polędwicę podaje się na obiad z ziemniakami lub z ryżem oraz z surówką z warzyw. Jednak pomysłów, jak wykorzystać mintaja w kuchni jest znacznie więcej.
Przykładowe pomysły na danie z mintaja na obiad lub kolację:
- curry z mintaja z ryżem,
- kotlet smażony z mintaja w panierce,
- zupa rybna,
- mintaj jako ryba po grecku,
- mintaj w zapiekance warzywnej,
- mintaj w lazanii zamiast mielonego mięsa,
- mintaj orientalny smażony w woku z orientalnymi warzywami z woka,
- gulasz rybny z warzywami,
- klopsiki rybne,
- sos do makaronu z mintajem.
Jak widać polędwica z mintaja może z powodzeniem zastąpić mięso w wielu klasycznych daniach na obiad.