Przepisy na mintaja

przepisy na mintaja

Polędwica z mintaja to jedna z najbardziej popularnych ryb na polskim rynku. Dostępna jest w formie mrożonej lub jako gotowe potrawy, jak paluszki rybne czy filet panierowany. Ryba ta jest uniwersalna i łatwa w obróbce. Dlatego też cieszy się dużym powodzeniem jako składnik potraw. Polędwicę z mintaja można ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć lub upiec. Ta uniwersalna ryba nadaje się do wykorzystania w kuchni podobnie jak każde inne mięso. Sprawdzi się jako ryba po grecku, ryba w sosie do ryżu, czy też jako składniki zapiekanki czy zupy rybnej. Polędwica z mintaja jest niskokaloryczna, a jednocześnie stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, dlatego też zalecana jest zarówno dla osób odchudzających się, jak i dla sportowców.

Przepisy na mintaja - pozostałe przepisy

Mintaj - zbiór przepisów na dania z mintaja oraz dodatki do nich

Szukasz sposobu na łatwe i szybkie danie fit? Wybierz mrożony filet z mintaja, który można szybko przyrządzić. Jest to ryba tak uniwersalna, że łatwo o pomysł na pyszne danie. Sprawdza się do smażenia, pieczenia czy gotowania oraz jako składnik klopsików rybnych, sałatek, zapiekanek itp. Dowiedz się jakie pyszne dania można zrobić z polędwicy z mintaja. Przedstawiam najciekawszy przepis na mintaja smażonego, pieczonego czy gotowanego.

Mintaj - czy warto jeść tę rybę

Wartości odżywcze mintaja

Mintaj jest rybą z rodziny dorszowatych, która żyje w regionie północnego Pacyfiku. Ta popularna ryba jadalne ma delikatne białe mięso. Jest jedną z najpopularniejszych ryb, które przyrządza się na obiad, szczególnie że jest to ryba tania i łatwo dostępna. Szczególną popularność mintaja wynika z faktu, że występuje na rynku w postaci wygodnych do użycia zamrożonych filetów, które wystarczy rozmrozić i usmażyć lub upiec.

Jest kwestią sporną, czy mintaj jest zagrożony wyginięciem. Jeśli leży nam na sercu dobro środowiska, warto wybierać ryby z certyfikatem MSC, który oznacza, że ryby były łowione z północnych łowisk nie zagrożonych. Certyfikat MSC świadczy również o tym, że połowy odbywają się według procedur zapewniających ochronę środowiska - łowiska nie są przełowione, zaś połowy nie zagrażają innym gatunkom ryb i ssaków morskich.

Warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze mintaja. Ryba ta ma mało wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz stanowi źródło pełnowartościowego białka. Mintaj zawiera stosunkowo mało witamin i składników mineralnych. Ryba ta jednak nie wchłania rtęci, dlatego też jest zalecana dla dzieci i kobiet w ciąży.

Mintaj jest rybą idealną na dania fit. Ma bardzo mało tłuszczu i jest niskokaloryczny, dlatego sprawdza się dla osób odchudzających się. Ponadto zawarte w nim tłuszcze to zdrowe omega-3. Z uwagi na zawartość pełnowartościowego białka ryba ta zalecana jest dla sportowców. Generalnie mintaj uważany jest za rybę zdrową, szczególnie dla osób, które mają problemy z odpornością i ze wzrokiem.

Rodzaje mintaja w kuchni

Na rynku możemy kupić filet mrożony z mintaja. Dostępne są również produkty przetworzone jak paluszki rybne, surimi, kostki, czy też filety panierowane. Mrożona polędwica z mintaja jest najmniej przetworzona, a co za tym idzie najbardziej zdrowy. Warto jednak zwracać uwagę na ilość glazury, którą pokryte są mrożone filety, aby nie wysychały w czasie transportu. Jeśli pokrywa jest zbyt gruba warstwa lodu, płacimy w zasadzie za wodę.

Produkty przetworzone z mintaja, jak filety panierowane, paluszki rybne czy kostki panierowane, są gotowe do spożycia po podsmażeniu na patelni. Produkuje się je z ryb mrożonych. Warto jednak pamiętać, że ich kaloryczność zostaje zwiększona o panierkę, która jest produkowana z różnych rodzajów mąki oraz skrobi modyfikowanej. Zawiera ona również konserwanty i tłuszcze trans.

Podobnie przetworzonym produktem są paluszki krabowe, czyli surimi, które powstają z mielonego mintaja. Zawierają one liczne dodatki oraz węglowodany. Dlatego też ani paluszki rybne, ani krabowe, jako produkty kaloryczne, nie stanowią pożywienia fit.

Najlepszy przepis na danie z mintaja

Mintaj - jak go przyrządzić

Mintaj jest rybą bardzo uniwersalną w kuchni. Filet z mintaja można usmażyć, upiec, ugotować, czy też udusić. Nadaje się do dań z warzywami, do faszerowania, jak również do sałatek, zapiekanek i pulpetów rybnych.

Filet należy najpierw rozmrozić w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Aby go usmażyć, wytarczy osuszyć filet, zapanierować, a następnie smażyć do zarumienienia się. Natarty ziołami i rozmrożony filet pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Dobrym sposobem przyrządzenia mintaja jest gotowanie na parze. Rybę rozmrażamy i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i przypraw oraz oliwy z oliwek. Odstawiamy na 15 minut. Następnie gotujemy w parowarze.

Pomysł dania fit z mintaja

Z powodu niskiej kaloryczności mintaj szczególnie sprawdza się w daniach fit. Szczególnie doskonale smakuje mintaj pieczony, który będzie świetnym daniem dla osoby odchudzającej się, jak również smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Wystarczy natrzeć filet marynatą z ziół, a następnie piec w naczyniu żaroodpornym przez 20 - 25 minut. Mintaja pieczonego podajemy z ziemniakami i ulubionymi warzywami.

Polędwica z mintaja dobrze sprawdza się jako danie na obiad w postaci smażonej. Dania smażone nie należą do potraw fit z uwagi na kaloryczną panierkę. Możemy jednak usmażyć mintaja w zdrowej panierce owsianej. W tym celu wystarczy zmielić płatki owsiane w młynku do kawy. Panierkę robimy tradycyjnie na bazie z jajka i przypraw.

Jako danie fit sprawdzi się przepis na mintaja gotowanego na parze. Dania na parze są szczególnie zalecane dla osób odchudzających się i dbających o zdrowie. Przepis na przygotowanie mintaja w parowarze jest bardzo prosty. Wystarczy natrzeć filet odpowiednią marynatą z przyprwami i udusić w parowarze.

Do jakich dań można wykorzystać filet z mintaja

Polędwica z mintaja sprawdzi się w wielu daniach mięsnych, szczególnie na obiad. Najczęściej pieczoną lub smażoną w panierce polędwicę podaje się na obiad z ziemniakami lub z ryżem oraz z surówką z warzyw. Jednak pomysłów, jak wykorzystać mintaja w kuchni jest znacznie więcej.

Przykładowe pomysły na danie z mintaja na obiad lub kolację:

  • curry z mintaja z ryżem,
  • kotlet smażony z mintaja w panierce,
  • zupa rybna,
  • mintaj jako ryba po grecku,
  • mintaj w zapiekance warzywnej,
  • mintaj w lazanii zamiast mielonego mięsa,
  • mintaj orientalny smażony w woku z orientalnymi warzywami z woka,
  • gulasz rybny z warzywami,
  • klopsiki rybne,
  • sos do makaronu z mintajem.

Jak widać polędwica z mintaja może z powodzeniem zastąpić mięso w wielu klasycznych daniach na obiad.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto