Polędwica ze śliwką
- Polędwiczki wieprzowe (1000 g)
- Śliwki suszone (300 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Wino czerwone wytrawne (300 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (140 g)
- Śmietanka kremowa 30% (230 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na polędwica ze śliwką krok po kroku
Polędwicę dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj czosnek rozciśnięty nożem i obsmaż polędwicę z obydwu stron przez około 3 minuty na stronę.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę zeszklij na patelni po polędwicy.
W naczyniu żaroodpornym umieść śliwki suszone, dodaj cebulę, dopraw gałką muszkatołową.
Umieść na śliwkach polędwicę i piecz przez 25 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia wlej śmietanę kremówkę i naczynie zostaw otwarte.
Posiekaj koper i dodaj do śliwek, wymieszaj.
Polędwicę pokrój na porcje, podawaj z pieczonymi śliwkami.
-
Bitki wołowe
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Stek
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwiczki w sosie
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
-
Polędwica z indyka
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Bulgogi
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Filet mignon
-
Polędwica z dorsza
-
Polędwica wołowa
-
Polędwica wellington
-
Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat polędwicy ze śliwką
Polędwica ze śliwką to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna pieczona polędwica wieprzowa świetnie sprawdzi się podana na święta. Przepis na polędwicę ze śliwką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, śliwki suszone, wino czerwone wytrawne, olej rzepakowy, śmietana kremówka, sól, pieprz, czosnek, cebula, gałka muszkatołowa, koper.
Jak zrobić polędwicę ze śliwką? Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj czosnek rozciśnięty nożem i obsmaż polędwicę z obydwu stron przez około 3 minuty na stronę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni po polędwicy. W naczyniu żaroodpornym umieść śliwki suszone, dodaj cebulę, dopraw gałką muszkatołową. Umieść na śliwkach polędwicę i piecz przez 25 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wlej śmietanę kremówkę i naczynie zostaw otwarte. Posiekaj koper i dodaj do śliwek, wymieszaj. Polędwicę pokrój na porcje, podawaj z pieczonymi śliwkami.
Śliwki to owoce sezonowe dostępne od połowy sierpnia do końca września. Śliwki świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i słodkich wypieków. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując pyszna polędwica jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Polędwica z sosem śliwkowym sprawdzi się doskonale dla osób lubiących połączenie mięsa i owoców. Polędwicę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w polędwicy ze śliwką
Lista alergenów dla polędwicy ze śliwką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze polędwicy ze śliwką
Polędwica ze śliwką to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także świetnym źródłem cennych składników mineralnych i witamin. Śliwki suszone zawierają dużą ilość błonnika, który pomaga zapobiegać zaparciom.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.