Polędwica ze śliwką

Opublikowano: 24.01.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica ze śliwką w naczyniu
Polędwica ze śliwką
Polędwica ze śliwką to doskonały pomysł na pyszne obiad dla całej rodziny. Polędwiczki pieczone z dodatkiem suszonych śliwek są alternatywą dla nadziewanego schabu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
757 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (1000 g)
  • Śliwki suszone (300 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (300 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (140 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (230 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na polędwica ze śliwką krok po kroku

Polędwicę dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj czosnek rozciśnięty nożem i obsmaż polędwicę z obydwu stron przez około 3 minuty na stronę.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę zeszklij na patelni po polędwicy.

W naczyniu żaroodpornym umieść śliwki suszone, dodaj cebulę, dopraw gałką muszkatołową.

Umieść na śliwkach polędwicę i piecz przez 25 minut.

Pięć minut przed końcem pieczenia wlej śmietanę kremówkę i naczynie zostaw otwarte.

Posiekaj koper i dodaj do śliwek, wymieszaj.

Polędwicę pokrój na porcje, podawaj z pieczonymi śliwkami.

Jak oceniasz przepis na polędwica ze śliwką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polędwicy ze śliwką

Polędwica ze śliwką to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna pieczona polędwica wieprzowa świetnie sprawdzi się podana na święta. Przepis na polędwicę ze śliwką jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, śliwki suszone, wino czerwone wytrawne, olej rzepakowy, śmietana kremówka, sól, pieprz, czosnek, cebula, gałka muszkatołowa, koper.

Jak zrobić polędwicę ze śliwką? Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj czosnek rozciśnięty nożem i obsmaż polędwicę z obydwu stron przez około 3 minuty na stronę. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni po polędwicy. W naczyniu żaroodpornym umieść śliwki suszone, dodaj cebulę, dopraw gałką muszkatołową. Umieść na śliwkach polędwicę i piecz przez 25 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wlej śmietanę kremówkę i naczynie zostaw otwarte. Posiekaj koper i dodaj do śliwek, wymieszaj. Polędwicę pokrój na porcje, podawaj z pieczonymi śliwkami.

Śliwki to owoce sezonowe dostępne od połowy sierpnia do końca września. Śliwki świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i słodkich wypieków. Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując pyszna polędwica jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Polędwica z sosem śliwkowym sprawdzi się doskonale dla osób lubiących połączenie mięsa i owoców. Polędwicę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w polędwicy ze śliwką

Lista alergenów dla polędwicy ze śliwką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polędwicy ze śliwką

na 100g gotowej potrawy

Polędwica ze śliwką to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także świetnym źródłem cennych składników mineralnych i witamin. Śliwki suszone zawierają dużą ilość błonnika, który pomaga zapobiegać zaparciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
207.66
757.96
Białko (g)
9.89
36.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
7.12
25.98
Węglowodany przyswajalne (g)
6.46
23.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
13.88
50.67
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
16.48
Tłuszcze nienasycone (g)
9.37
34.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.65
24.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.72
9.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.07
Brak danych dla: śliwki suszone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.55
107.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
7.17
26.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.00
7.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.50
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
11.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.25
11.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
26.23
95.72
Potas (mg)
253.08
923.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.98
40.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.93
434.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.48
63.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
2.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.91
3.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy ze śliwką 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy ze śliwką

Koszt składników
92.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
1000 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 1000 g
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Wino czerwone wytrawne
300 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 g
Cebula
140 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Śmietanka kremowa 30%
230 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 230 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
92.00