Placki z serka homogenizowanego

Opublikowano: 09.07.2022 r., 14:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z serka homogenizowanego udekorowane borówkami podane na białym talerzu.
Placki z serka homogenizowanego
Placki z serka homogenizowanego to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, miodu, a także z dżemem owocowym.
Przygotowanie 25 min
950 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Serek homogenizowany waniliowy 1 opakowanie (200 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (60 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, trzepaczka do jajek

Przepis na placki z serka homogenizowanego krok po kroku

Do miski wybij jajko i roztrzep je przy pomocy trzepaczki do jajek.

Następnie dodaj serek homogenizowany i wymieszaj.

Do miski dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. cukrem pudrem lub musem z owoców).

Jak oceniasz przepis na placki z serka homogenizowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat placków z serka homogenizowanego

Placki z serka homogenizowanego to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki z serka świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska podana na deser. Przepis na placki z serka homogenizowanego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy do smażenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić placki z serka homogenizowanego? Do miski wybij jajko i roztrzep je przy pomocy trzepaczki do jajek. Następnie dodaj serek homogenizowany i wymieszaj. Do miski dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. cukrem pudrem lub musem z owoców).

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne, do których możemy zaliczyć wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując pyszne placki z serka homogenizowanego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych, świetnie sprawdzą się również jako szybki deser. Jako dodatek do placków możemy podać dżem, cukier puder lub mus owocowy. Dobre placki doskonale smakować będą również z dodatkiem miodu lub syropu klonowego. Placki z serka waniliowego warto podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dość dobrze smakują również na zimno. Placki doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Wykorzystanie mąki pszennej sprawia, że placki nie będą dobrym wyborem na diecie bezglutenowej.

Alergeny w plackach z serka homogenizowanego

Lista alergenów dla placków z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placków z serka homogenizowanego

na 100g gotowej potrawy

Placki z serka homogenizowanego to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub pożywne śniadanie. Placki stanowią źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
260.35
950.28
Białko (g)
11.42
41.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
17.88
65.25
Węglowodany przyswajalne (g)
17.85
65.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
15.96
58.26
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
9.36
Cholesterol (mg)
61.24
223.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
32.54
118.77
Wapń (mg)
100.22
365.79
Magnez (mg)
61.51
224.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
4.64
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z serka homogenizowanego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z serka homogenizowanego

Koszt składników
20.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Serek homogenizowany waniliowy
200 g
1 opakowanie
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
2.57
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
20.20