Przepis na placki z serka homogenizowanego krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, trzepaczka do jajek

Do miski wybij jajko i roztrzep je przy pomocy trzepaczki do jajek.

Następnie dodaj serek homogenizowany i wymieszaj.

Do miski dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. cukrem pudrem lub musem z owoców).

Placki z serka homogenizowanego udekorowane borówkami podane na białym talerzu.
Placki z serka homogenizowanego
Koszt przygotowania dania
4.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
950 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Placki z serka homogenizowanego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z serka homogenizowanego

Placki z serka homogenizowanego to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki z serka świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska podana na deser. Przepis na placki z serka homogenizowanego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy do smażenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić placki z serka homogenizowanego? Do miski wybij jajko i roztrzep je przy pomocy trzepaczki do jajek. Następnie dodaj serek homogenizowany i wymieszaj. Do miski dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. cukrem pudrem lub musem z owoców).

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne, do których możemy zaliczyć wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując pyszne placki z serka homogenizowanego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych, świetnie sprawdzą się również jako szybki deser. Jako dodatek do placków możemy podać dżem, cukier puder lub mus owocowy. Dobre placki doskonale smakować będą również z dodatkiem miodu lub syropu klonowego. Placki z serka waniliowego warto podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dość dobrze smakują również na zimno. Placki doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Wykorzystanie mąki pszennej sprawia, że placki nie będą dobrym wyborem na diecie bezglutenowej.

Wartości odżywcze placków z serka homogenizowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kalorie)
260.35 kcal
950.28 kcal
Białko
11.42 g
41.68 g

Węglowodany w plackach z serka homogenizowanego

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany
17.88 g
65.25 g
Węglowodany przyswajalne
17.85 g
65.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz
15.96 g
58.26 g
Cholesterol
61.24 mg
223.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z serka homogenizowanego

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód
32.54 mg
118.77 mg
Wapń
100.22 mg
365.79 mg
Magnez
61.51 mg
224.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
4.64 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z serka homogenizowanego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z serka homogenizowanego

Lista alergenów dla placków z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania placków z serka homogenizowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Serek homogenizowany waniliowy
200 g
1 opakowanie
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
2.57
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
20.20
Jak oceniasz przepis na placki z serka homogenizowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób