Placki z serka homogenizowanego
- Jajko (1 szt.)
- Serek homogenizowany waniliowy - 1 opakowanie (200 g)
- Mąka pszenna typ 550 (60 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
Przepis na placki z serka homogenizowanego krok po kroku
Do miski wybij jajko i roztrzep je przy pomocy trzepaczki do jajek.
Następnie dodaj serek homogenizowany i wymieszaj.
Do miski dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera.
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowe placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. cukrem pudrem lub musem z owoców).
Więcej informacji na temat placków z serka homogenizowanego
Placki z serka homogenizowanego to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki z serka świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska podana na deser. Przepis na placki z serka homogenizowanego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jajka, serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy do smażenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić placki z serka homogenizowanego? Do miski wybij jajko i roztrzep je przy pomocy trzepaczki do jajek. Następnie dodaj serek homogenizowany i wymieszaj. Do miski dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. cukrem pudrem lub musem z owoców).
Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne, do których możemy zaliczyć wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
Podsumowując pyszne placki z serka homogenizowanego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych, świetnie sprawdzą się również jako szybki deser. Jako dodatek do placków możemy podać dżem, cukier puder lub mus owocowy. Dobre placki doskonale smakować będą również z dodatkiem miodu lub syropu klonowego. Placki z serka waniliowego warto podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dość dobrze smakują również na zimno. Placki doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Wykorzystanie mąki pszennej sprawia, że placki nie będą dobrym wyborem na diecie bezglutenowej.
Alergeny w plackach z serka homogenizowanego
Lista alergenów dla placków z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placków z serka homogenizowanego
Placki z serka homogenizowanego to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub pożywne śniadanie. Placki stanowią źródło białka.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.