Placek z rabarbarem

Opublikowano: 05.04.2022 r., 8:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy placek z rabarbarem.
Placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem to tradycyjny letni deser lubiany przez wszystkich. Rabarbar ma lekko kwaśny smak, doskonale komponuje się ze słodkim biszkoptowym spodem. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
408 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Rabarbar (300 g)
  • Masło (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na placek z rabarbarem krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

W misce umieść białka i ubij do powstania białej puszystej masy.

Wsyp 200 g cukru i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.

Przesiej 300 g mąki pszennej i proszek do pieczenia.

Wymieszaj delikatnie.

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy na ciasto.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Zagnieć masło, 100 g mąki i 100 g cukru do powstania kruszonki.

Wyłóż ją na wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na placek z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat placka z rabarbarem

Placek z rabarbarem to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Prosty przepis na biszkoptowe ciasto z dodatkiem rabarbaru przygotujesz w niespełna 15 minut. Pozostały czas pieczenia możesz wykorzystać na wypicie kawy. Przepis na placek z rabarbarem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, rabarbar, masło.

Jak zrobić placek z rabarbarem? Białka oddziel od żółtek. W misce umieść białka i ubij do powstania białej puszystej masy. Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy na ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Zagnieć masło, mąkę i cukier do powstania kruszonki. Wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Rabarbar w Polsce uznawany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych jednak za owoc. Jest źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne, wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest także substratem do syntezy kolagenu. Rabarbar jest także pełen błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszny placek z rabarbarem jest doskonałym deserem do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Placek można wzbogacić dodatkiem truskawek lub malin. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego wypieku. Smaczny placek jest doskonały na letnie dni.

Alergeny w placku z rabarbarem

Lista alergenów dla placka z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło

Wartości odżywcze placka z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Placek z rabarbarem to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, których nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Placek zawiera także sporą ilość cukru. Tego typu desery powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
247.46
408.30
Białko (g)
6.92
11.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
36.82
60.75
Węglowodany przyswajalne (g)
36.48
60.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
8.57
14.14
Tłuszcze nasycone (g)
5.43
8.96
Tłuszcze nienasycone (g)
3.14
5.19
Cholesterol (mg)
100.29
165.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.48
2.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.36
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
2.66
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.40
78.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
48.99
80.84
Potas (mg)
232.15
383.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
103.50
170.77
Fosfor (mg)
158.53
261.57
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.72
22.65
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.84
3.04
Cynk (mg)
0.57
0.95
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z rabarbarem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z rabarbarem

Koszt składników
35.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
35.70