Placek z rabarbarem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (7 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Rabarbar (300 g)
- Masło (120 g)
Przepis na placek z rabarbarem krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
W misce umieść białka i ubij do powstania białej puszystej masy.
Wsyp 200 g cukru i zmiksuj, aż masa będzie szklista.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
Przesiej 300 g mąki pszennej i proszek do pieczenia.
Wymieszaj delikatnie.
Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy na ciasto.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Zagnieć masło, 100 g mąki i 100 g cukru do powstania kruszonki.
Wyłóż ją na wierzch ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Fit ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Szybkie ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat placka z rabarbarem
Placek z rabarbarem to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Prosty przepis na biszkoptowe ciasto z dodatkiem rabarbaru przygotujesz w niespełna 15 minut. Pozostały czas pieczenia możesz wykorzystać na wypicie kawy. Przepis na placek z rabarbarem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, rabarbar, masło.
Jak zrobić placek z rabarbarem? Białka oddziel od żółtek. W misce umieść białka i ubij do powstania białej puszystej masy. Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy na ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Zagnieć masło, mąkę i cukier do powstania kruszonki. Wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Rabarbar w Polsce uznawany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych jednak za owoc. Jest źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne, wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest także substratem do syntezy kolagenu. Rabarbar jest także pełen błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom.
Podsumowując pyszny placek z rabarbarem jest doskonałym deserem do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Placek można wzbogacić dodatkiem truskawek lub malin. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego wypieku. Smaczny placek jest doskonały na letnie dni.
Alergeny w placku z rabarbarem
Lista alergenów dla placka z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Masło
Wartości odżywcze placka z rabarbarem
Placek z rabarbarem to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, których nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Placek zawiera także sporą ilość cukru. Tego typu desery powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.