Przepis na placek z rabarbarem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Białka oddziel od żółtek.

W misce umieść białka i ubij do powstania białej puszystej masy.

Wsyp 200 g cukru i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.

Przesiej 300 g mąki pszennej i proszek do pieczenia.

Wymieszaj delikatnie.

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy na ciasto.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Zagnieć masło, 100 g mąki i 100 g cukru do powstania kruszonki.

Wyłóż ją na wierzch ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Placek z rabarbarem podany w blaszce do pieczenia.
Placek z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
16.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
408 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Placek z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placku z rabarbarem

Placek z rabarbarem to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Prosty przepis na biszkoptowe ciasto z dodatkiem rabarbaru przygotujesz w niespełna 15 minut. Pozostały czas pieczenia możesz wykorzystać na wypicie kawy. Przepis na placek z rabarbarem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia placka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, rabarbar, masło.

Jak zrobić placek z rabarbarem? Białka oddziel od żółtek. W misce umieść białka i ubij do powstania białej puszystej masy. Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy na ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Zagnieć masło, mąkę i cukier do powstania kruszonki. Wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Rabarbar w Polsce uznawany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych jednak za owoc. Jest źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne, wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest także substratem do syntezy kolagenu. Rabarbar jest także pełen błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszny placek z rabarbarem jest doskonałym deserem do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Placek można wzbogacić dodatkiem truskawek lub malin. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego wypieku. Smaczny placek jest doskonały na letnie dni.

Wartości odżywcze placka z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
247.46 kcal
408.30 kcal
Białko
6.92 g
11.42 g

Węglowodany w placku z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
36.82 g
60.75 g
Węglowodany przyswajalne
36.48 g
60.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.34 g
0.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
8.57 g
14.14 g
Tłuszcze nasycone
5.43 g
8.96 g
Tłuszcze nienasycone
3.14 g
5.19 g
Cholesterol
100.29 mg
165.48 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
1.48 mg
2.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.36 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
1.61 mg
2.66 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
47.40 µg (mcg)
78.21 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
48.99 mg
80.84 mg
Potas
232.15 mg
383.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
103.50 mg
170.77 mg
Fosfor
158.53 mg
261.57 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
13.72 mg
22.65 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
1.84 mg
3.04 mg
Cynk
0.57 mg
0.95 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z rabarbarem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z rabarbarem

Lista alergenów dla placka z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło

Cena przygotowania placka z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Masło
120 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
35.70
Jak oceniasz przepis na placek z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób