Placek gruziński
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Ser Mozzarella - tarty (300 g)
- Masło (20 g)
Przepis na placek gruziński krok po kroku
Jajko roztrzep ze szczyptą soli. Dodaj mleko i zmiksuj. Następnie ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę. Ciasto ma być jednolite.
Na koniec dodaj tarty ser i ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło.
Wyłóż przygotowane ciasto na patelnię. Przykryj pokrywką i smaż przez 6-8 minut.
Następnie przewróć na drugą stronę i smaż pod przykryciem jeszcze 4-6 minut.
Podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.
Więcej informacji na temat placka gruzińskiego
Placek gruziński to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i oryginalnych przepisów. W kilka chwil możesz przenieść się w swojej kuchni do Gruzji.
Przepis na placek gruziński to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, jak i obiad. To tradycyjne danie gruzińskie znane jest również jako chaczapuri. Najlepsze jest z dużym dodatkiem sera. Możesz przygotować je na patelni i w piekarniku. Istnieje kilka odmian chaczapuri, wszystko zależy od regionu. To, co natomiast łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek gruziński, by było smaczne, odżywcze i szybkie w przygotowaniu, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi je krok po kroku, a także jak upiec je w łatwy sposób. Ten aromatyczny placek z serem to oryginalny przepis gruziński. Do tej pory kuchnia gruzińska nie była raczej zbyt popularna w Polsce. Jednak coraz częściej znaleźć można restauracje, serwujące te dania, które czynią ją bardziej przystępną i popularną. Warto sięgnąć po przepisy na tradycyjne dania i przekonać się jak wspaniale mogą smakować. Zwłaszcza że do większości nie potrzeba wyszukanych i drogich produktów spożywczych. Podobnie jest z chaczapuri. Choć jest proste, to właśnie ten minimalizm zachwyca najbardziej. Na pewno zaskoczy się połączenie placka z dużą ilością sera. Możesz wzbogacić je również o dodatek jajka, który sprawia, że całość jest jeszcze bardziej odżywcza. Występuje w licznych różniących się od siebie odmianach. Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ciężko jest znaleźć jeden tradycyjny przepis na chaczapuri. To dlatego, że w każdym domu gospodyni wykonuje je nieco inaczej. Jedno jednak jest pewne, w chaczapuri nie może braknąć mąki i sera. Najczęściej wybiera się twaróg, w dosłownym tłumaczeniu to oznacza właśnie nazwa tego dania. Na pewno więc przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań na bazie sera. Danie to pochodzi z rejonu Kaukazu, gdzie niezwykle popularne jest serowarstwo, dlatego dodatek sera do popularnych dań nie jest niczym dziwnym.
Alergeny w placku gruzińskim
Lista alergenów dla placka gruzińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser Mozzarella
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placka gruzińskiego
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
-
jajka,
mleko,
mąka pszenna,
ser żółty,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.