Placek gruziński

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek gruziński podany w całości wraz z ziołami.
Placek gruziński
Placek gruziński to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i oryginalnych przepisów. W kilka chwil możesz przenieść się w swojej kuchni do Gruzji.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
451 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Ser Mozzarella - tarty (300 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na placek gruziński krok po kroku

Jajko roztrzep ze szczyptą soli. Dodaj mleko i zmiksuj. Następnie ciągle mieszając, dodawaj porcjami mąkę. Ciasto ma być jednolite.

Na koniec dodaj tarty ser i ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło.

Wyłóż przygotowane ciasto na patelnię. Przykryj pokrywką i smaż przez 6-8 minut.

Następnie przewróć na drugą stronę i smaż pod przykryciem jeszcze 4-6 minut.

Podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.

Jak oceniasz przepis na placek gruziński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,4% osób

Więcej informacji na temat placka gruzińskiego

Placek gruziński to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i oryginalnych przepisów. W kilka chwil możesz przenieść się w swojej kuchni do Gruzji.

Przepis na placek gruziński to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się zarówno na kolację, jak i obiad. To tradycyjne danie gruzińskie znane jest również jako chaczapuri. Najlepsze jest z dużym dodatkiem sera. Możesz przygotować je na patelni i w piekarniku. Istnieje kilka odmian chaczapuri, wszystko zależy od regionu. To, co natomiast łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek gruziński, by było smaczne, odżywcze i szybkie w przygotowaniu, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi je krok po kroku, a także jak upiec je w łatwy sposób. Ten aromatyczny placek z serem to oryginalny przepis gruziński. Do tej pory kuchnia gruzińska nie była raczej zbyt popularna w Polsce. Jednak coraz częściej znaleźć można restauracje, serwujące te dania, które czynią ją bardziej przystępną i popularną. Warto sięgnąć po przepisy na tradycyjne dania i przekonać się jak wspaniale mogą smakować. Zwłaszcza że do większości nie potrzeba wyszukanych i drogich produktów spożywczych. Podobnie jest z chaczapuri. Choć jest proste, to właśnie ten minimalizm zachwyca najbardziej. Na pewno zaskoczy się połączenie placka z dużą ilością sera. Możesz wzbogacić je również o dodatek jajka, który sprawia, że całość jest jeszcze bardziej odżywcza. Występuje w licznych różniących się od siebie odmianach. Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ciężko jest znaleźć jeden tradycyjny przepis na chaczapuri. To dlatego, że w każdym domu gospodyni wykonuje je nieco inaczej. Jedno jednak jest pewne, w chaczapuri nie może braknąć mąki i sera. Najczęściej wybiera się twaróg, w dosłownym tłumaczeniu to oznacza właśnie nazwa tego dania. Na pewno więc przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi dań na bazie sera. Danie to pochodzi z rejonu Kaukazu, gdzie niezwykle popularne jest serowarstwo, dlatego dodatek sera do popularnych dań nie jest niczym dziwnym.

Alergeny w placku gruzińskim

Lista alergenów dla placka gruzińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Mozzarella
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placka gruzińskiego

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
234.01
451.63
Białko (g)
13.32
25.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
16.58
32.00
Węglowodany przyswajalne (g)
16.58
32.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
12.69
24.49
Tłuszcze nasycone (g)
8.51
16.43
Tłuszcze nienasycone (g)
4.18
8.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.63
7.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.40
128.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
108.62
209.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
1.12
2.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.65
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
106.03
204.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.42
Ryboflawina (mg)
0.27
0.53
Niacyna (mg)
1.35
2.61
Foliany (µg (mcg))
34.19
65.98
Beta karoten (µg (mcg))
28.40
54.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
211.33
407.87
Potas (mg)
112.80
217.70
Wapń (mg)
243.43
469.82
Fosfor (mg)
208.28
401.99
Magnez (mg)
19.46
37.57
Żelazo (mg)
1.37
2.64
Cynk (mg)
1.56
3.01
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny placka gruzińskiego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka gruzińskiego

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ser Mozzarella
300 g
tarty
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
30.00