Pijane misie

Opublikowano: 20.09.2023 r., 15:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pijane misie w słoiku.
Pijane misie
Pijane misie to doskonała propozycja na przekąskę serwowaną podczas imprez ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na żelki zanurzone w alkoholu i napoju gazowanym.
Przygotowanie 20 min
52 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Żelki - misie (100 g)
  • Wódka - pół szklanki (125 ml)
  • Sprite - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik 2l

Przepis na pijanych misiów krok po kroku

Żelki włóż do słoika.

Następnie dodaj do nich wódkę oraz sprite. Składniki dokładnie wymieszaj.

Płyn powinien całkowicie zakrywać żelki.

Słoik z żelkami odstaw do lodówki na około 4-5 dni (codziennie zamieszaj żelkami w słoiku).

Gdy żelki wchłoną cały płyn, możesz dolać dodatkową ilość płynu.

Żelki podawaj w momencie, gdy są całkowicie miękkie w środku.

Jak oceniasz przepis na pijanych misiów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,2% osób

Więcej informacji na temat pijanych misiów

Pijane misie to nic innego jak żelki namoczone w alkoholu. Alko misie można przygotować na kilka sposobów: można je zanurzyć tylko w wódce (jednak wtedy będą bardzo mocne), można również wykorzystać wódkę wymieszaną z napojem gazowanym lub zanurzyć żelki w Martini, lub szampanie. Nalewka z żelków haribo świetnie sprawdzi się jak przekąska podczas imprez ze znajomymi. Prosty przepis na pijane misie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki z wódką potrzebne będą następujące produkty: żelki misie, wódka oraz sprite.

A jak zrobić pijane misie? Żelki włóż do słoika. Następnie dodaj do nich wódkę oraz sprite. Składniki dokładnie wymieszaj. Płyn powinien całkowicie zakrywać żelki. Słoik z żelkami odstaw do lodówki na około 4-5 dni (codziennie zamieszaj żelkami w słoiku). Gdy żelki wchłoną cały płyn, możesz dolać dodatkową ilość płynu. Żelki podawaj w momencie, gdy są całkowicie miękkie w środku.

Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły - z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Wódkę często wykorzystuje się do przygotowania drinków lub nalewek. Jako mniej oczywiste, wódkę można wykorzystać jako dodatek do ciast, aby były bardziej puszyste.

Podsumowując pijane żelki z wódką to doskonała propozycja na przekąskę z alkoholem na imprezy ze znajomymi. Przekąskę przygotujesz na szybko, jednak warto zrobić je odpowiednio wcześnie, aby żelki wchłonęły odpowiednią ilość płynu. Żelków namoczonych w alkoholu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie. Produkty niezbędne do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w pijanych misiach

Lista alergenów dla pijanych misiów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pijanych misiów

Wartości odżywcze pijanych misiów

na 100g gotowej potrawy

Pijane misie to doskonały pomysł na przystawkę podaną podczas spotkań ze znajomymi. Pijane misie nie są wskazane dla osób niepełnoletnich oraz kobiet w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
104.10
52.05
Białko (g)
0.06
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
16.62
8.31
Węglowodany przyswajalne (g)
16.48
8.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.02
0.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.12
0.06
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.01
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.28
0.14
Beta karoten (µg (mcg))
0.41
0.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
10.52
5.26
Potas (mg)
8.48
4.24
Wapń (mg)
2.34
1.17
Fosfor (mg)
1.52
0.76
Magnez (mg)
1.52
0.76
Żelazo (mg)
0.11
0.05
Cynk (mg)
0.04
0.02
Miedź (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny pijanych misiów 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pijanych misiów

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żelki
100 g
misie
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Wódka
125 ml
pół szklanki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.25
Za 125 ml
Sprite
500 ml
2 szklanki
4.50
Za 580,0 ml
Liczba opakowań 1
3.88
Za 500 ml
Koszt składników
34.50