Pijane misie
- Żelki - misie (100 g)
- Wódka - pół szklanki (125 ml)
- Sprite - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na pijanych misiów krok po kroku
Żelki włóż do słoika.
Następnie dodaj do nich wódkę oraz sprite. Składniki dokładnie wymieszaj.
Płyn powinien całkowicie zakrywać żelki.
Słoik z żelkami odstaw do lodówki na około 4-5 dni (codziennie zamieszaj żelkami w słoiku).
Gdy żelki wchłoną cały płyn, możesz dolać dodatkową ilość płynu.
Żelki podawaj w momencie, gdy są całkowicie miękkie w środku.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat pijanych misiów
Pijane misie to nic innego jak żelki namoczone w alkoholu. Alko misie można przygotować na kilka sposobów: można je zanurzyć tylko w wódce (jednak wtedy będą bardzo mocne), można również wykorzystać wódkę wymieszaną z napojem gazowanym lub zanurzyć żelki w Martini, lub szampanie. Nalewka z żelków haribo świetnie sprawdzi się jak przekąska podczas imprez ze znajomymi. Prosty przepis na pijane misie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki z wódką potrzebne będą następujące produkty: żelki misie, wódka oraz sprite.
A jak zrobić pijane misie? Żelki włóż do słoika. Następnie dodaj do nich wódkę oraz sprite. Składniki dokładnie wymieszaj. Płyn powinien całkowicie zakrywać żelki. Słoik z żelkami odstaw do lodówki na około 4-5 dni (codziennie zamieszaj żelkami w słoiku). Gdy żelki wchłoną cały płyn, możesz dolać dodatkową ilość płynu. Żelki podawaj w momencie, gdy są całkowicie miękkie w środku.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły - z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Wódkę często wykorzystuje się do przygotowania drinków lub nalewek. Jako mniej oczywiste, wódkę można wykorzystać jako dodatek do ciast, aby były bardziej puszyste.
Podsumowując pijane żelki z wódką to doskonała propozycja na przekąskę z alkoholem na imprezy ze znajomymi. Przekąskę przygotujesz na szybko, jednak warto zrobić je odpowiednio wcześnie, aby żelki wchłonęły odpowiednią ilość płynu. Żelków namoczonych w alkoholu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie. Produkty niezbędne do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w pijanych misiach
Lista alergenów dla pijanych misiów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pijanych misiów
Wartości odżywcze pijanych misiów
Pijane misie to doskonały pomysł na przystawkę podaną podczas spotkań ze znajomymi. Pijane misie nie są wskazane dla osób niepełnoletnich oraz kobiet w ciąży.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.