Przepis na pierogi z dynią krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 200 g
  • Masło 25 g
  • dynia hokkaido 300 g upieczony farsz
  • Ser twarogowy chudy 300 g
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, sitko, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mielenia, ściereczka

Przygotuj farsz: upieczoną dynie zmiele w maszynce do mielenia wraz z białym serem. Następnie masę dopraw przyprawami według uznania i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto pierogowe: mąkę przesiej do miski i dodaj do niej szczyptę soli. Do szklanki wrzącej wody (najlepiej wlej ją do garnka) włóż masło i dokładnie je roztop. Następnie stopniowo wlej je do mąki, a składniki wymieszaj łyżką. Następnie ciasto wyłóż na stolnicę i ugniataj przez około 10 minut rękoma.

Tak przygotowane ciasto włóż do miski i przykryj ściereczką. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę i ugniata je przez około 3 min. Następnie podziel je na trzy części, z których kolejno rozwałkuj cienkie placki.

Z każdego placka przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż na nie po łyżce farszu i zlep dokładnie brzegi. Gotowe pierożki układaj na stolnicy i przykryj je ściereczką, aby nie wyschły.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie wrząca włóż partię pierogów. Zaczekaj, aż pierogi wypłyną na wierzch i gotuj je jeszcze przez około 2 minuty.

Następnie wyciągnij je łyżką cedzakową i układaj na talerzu lub tacy jeden obok drugiego.

Gotowe pierogi podawać na ciepło ze śmietaną lub podsmażoną cebulką.

Pierogi z dynią podane są w brązowym talerzu. Całej znajduje się na drewnianym blacie. Dookoła talerza ułożona jest dynia oraz natką pietruszki.
Pierogi z dynią
Koszt przygotowania dania
8.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Pierogi z dynią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z dynią

Pierogi z dynią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Nadzienie z dyni do pierogów jest bardzo delikatne, dlatego zasmakuje większości osób, którego spróbują. Przepis na pierogi z dynią jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia pierogów z nadzieniem z dyni potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, masła, upieczonego miąższu dyni hokkaido, sera twarogowego, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz rozmarynu. Pierogi możesz przygotować również z dynią piżmową. Pierogi najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub przesmażonej cebulki.

A więc jak zrobić pierogi z dynią? Najpierw przygotuj farsz. W tym celu upieczoną dynie zmiele w maszynce wraz z twarogiem. Następnie dodaj przyprawy a całość dokładnie wymieszaj. Teraz czas na ciasto do pierogów. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj do niej masło rozpuszczone we wrzącej wodzie. Następnie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto wyłóż na stolnicę i ugniataj przez około 10 min. Ciasto pozostaw na około pół godziny, aby odpoczęło. Następnie podziel je na trzy części, rozwałkuj je na cienkie placki i wycinaj z nich kółka przy pomocy szklanki. W wycięte kółka nałóż farsz i zlep brzegi pierogów. Tak przygotowane pierogi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Pierogi będą gotowe po około dwóch minutach od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Gotowe pierogi podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Dynia, która stanowi główny składnik farszu pierogów, jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi wapń, magnez, selen, potas, cynk, witaminę A, C oraz E. Witaminy te zaliczane są do przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych.

Podsumowując sprawdzony przepis na pierogi z dynią to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest to doskonały pomysł dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Pierogi te doskonale sprawdzą się na diecie laktoowowegetariańskiej, ponieważ do ich przygotowania nie zostały użyte produkty mięsne.

Wartości odżywcze pierogów z dynią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (160g)
Energia (kalorie)
145.36 kcal
232.58 kcal
Białko
8.37 g
13.38 g
Fenyloalanina
0.26 mg
0.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Węglowodany w pierogach z dynią

Na 100g
Na porcję (160g)
Węglowodany
21.00 g
33.60 g
Węglowodany przyswajalne
20.82 g
33.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (160g)
Tłuszcz
3.26 g
5.22 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
3.75 g
Tłuszcze nienasycone
0.92 g
1.48 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.82 g
1.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.11 g
0.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi z dynią

Na 100g
Na porcję (160g)
Witamina A
179.64 µg (mcg)
287.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.41 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.34 mg
Niacyna
1.86 mg
2.97 mg
Foliany
45.42 µg (mcg)
72.68 µg (mcg)
Beta karoten
1133.15 µg (mcg)
1813.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z dynią

Na 100g
Na porcję (160g)
Sód
149.06 mg
238.50 mg
Potas
186.42 mg
298.28 mg
Wapń
35.15 mg
56.24 mg
Fosfor
95.52 mg
152.82 mg
Magnez
14.95 mg
23.91 mg
Żelazo
1.69 mg
2.70 mg
Cynk
0.51 mg
0.82 mg
Miedź
0.10 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z dynią 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z dynią

Lista alergenów dla pierogów z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy

Cena przygotowania pierogów z dynią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
dynia hokkaido
300 g
upieczony farsz
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ser twarogowy chudy
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Liczba porcji:
Razem
25.00
Łączny koszt
8.43
Jak oceniasz przepis na pierogi z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób