Makaron z dynią

Opublikowano: 09.07.2022 r., 14:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z dynią podany w niebieskiej miseczce.
Makaron z dynią
Makaron spaghetti z dynią na bazie sosu śmietanowego to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas duszenia 30 min
772 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Dynia (400 g)
  • Masło ćwierć kostki (50 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (100 g)
  • Makaron spaghetti (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Ser parmezan tarty (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na makaron z dynią krok po kroku

Dynię obierz ze skóry, oczyścić z pestek a miąższ pokrój w kostkę.

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni roztop połowę masła, dodaj pokrojoną cebulę, dopraw ją solą i zeszklij pod przykryciem.

Następnie na patelnię dodaj pozostałe masło, dynię pokrojoną w kostkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Składniki duś pod przykryciem przez około 30 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka).

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, zachowaj pół szklanki wody z jego gotowania.

Do patelni z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę tartego parmezanu.

Składniki na patelni wymieszaj i w razie potrzeby podlej wodą pozostałą z gotowania makaronu (jeśli sos będzie zbyt gęsty).

Na patelnię dodaj makaron, całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Gotowy makaron posypany parmezanem podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na makaron z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat makaronu z dynią

Makaron z dynią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczny i szybki w przygotowaniu makaron z dodatkiem dyni doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu podany na ciepło. Sprawdzony przepis na makaron z dynią jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: dynia, masło, cebula, makaron spaghetti, śmietana kremowa 30%, natka pietruszki, parmezan oraz przyprawy.

Jak zrobić makaron z dynią? Dynię obierz ze skóry, oczyścić z pestek a miąższ pokrój w kostkę. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop połowę masła, dodaj pokrojoną cebulę, dopraw ją solą i zeszklij pod przykryciem. Następnie na patelnię dodaj pozostałe masło, dynię pokrojoną w kostkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Składniki duś pod przykryciem przez około 30 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka). Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, zachowaj pół szklanki wody z jego gotowania. Do patelni z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę tartego parmezanu. Składniki na patelni wymieszaj i w razie potrzeby podlej wodą pozostałą z gotowania makaronu (jeśli sos będzie zbyt gęsty). Na patelnię dodaj makaron, całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron posypany parmezanem podawaj na ciepło.

Dynia jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Podsumowując łatwy przepis na najlepszy makaron z dynią to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobry makaron nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a produkty niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów. Danie jest dość kaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w jadłospisie.

Alergeny w makaronie z dynią

Lista alergenów dla makaronu z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Wartości odżywcze makaronu z dynią

na 100g gotowej potrawy

Makaron z dynią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe bez mięsa. Makaron z dynią stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
175.49
772.15
Białko (g)
5.31
23.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
17.25
75.91
Węglowodany przyswajalne (g)
15.00
65.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
9.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
9.98
43.90
Tłuszcze nasycone (g)
7.78
34.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.19
9.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.82
8.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.08
70.75
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
258.61
1137.90
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.47
41.65
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.12
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.55
218.00
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
7.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.24
111.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1594.09
7014.00
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
72.37
318.42
Potas (mg)
259.00
1139.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
89.88
395.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
114.99
505.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.64
126.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
5.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
3.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.45
1.97
Brak danych dla: cebula, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z dynią 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z dynią

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Makaron spaghetti
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
33.50