Przepis na makaron z dynią krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Dynię obierz ze skóry, oczyścić z pestek a miąższ pokrój w kostkę.

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni roztop połowę masła, dodaj pokrojoną cebulę, dopraw ją solą i zeszklij pod przykryciem.

Następnie na patelnię dodaj pozostałe masło, dynię pokrojoną w kostkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Składniki duś pod przykryciem przez około 30 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka).

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, zachowaj pół szklanki wody z jego gotowania.

Do patelni z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę tartego parmezanu.

Składniki na patelni wymieszaj i w razie potrzeby podlej wodą pozostałą z gotowania makaronu (jeśli sos będzie zbyt gęsty).

Na patelnię dodaj makaron, całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Gotowy makaron posypany parmezanem podawaj na ciepło.

Makaron z dynią podany w niebieskiej miseczce.
Makaron z dynią
Koszt przygotowania dania
14.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
772 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Makaron z dynią - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z dynią

Makaron z dynią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczny i szybki w przygotowaniu makaron z dodatkiem dyni doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu podany na ciepło. Sprawdzony przepis na makaron z dynią jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: dynia, masło, cebula, makaron spaghetti, śmietana kremowa 30%, natka pietruszki, parmezan oraz przyprawy.

Jak zrobić makaron z dynią? Dynię obierz ze skóry, oczyścić z pestek a miąższ pokrój w kostkę. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop połowę masła, dodaj pokrojoną cebulę, dopraw ją solą i zeszklij pod przykryciem. Następnie na patelnię dodaj pozostałe masło, dynię pokrojoną w kostkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Składniki duś pod przykryciem przez około 30 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka). Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, zachowaj pół szklanki wody z jego gotowania. Do patelni z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę tartego parmezanu. Składniki na patelni wymieszaj i w razie potrzeby podlej wodą pozostałą z gotowania makaronu (jeśli sos będzie zbyt gęsty). Na patelnię dodaj makaron, całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Gotowy makaron posypany parmezanem podawaj na ciepło.

Dynia jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Podsumowując łatwy przepis na najlepszy makaron z dynią to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobry makaron nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a produkty niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów. Danie jest dość kaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w jadłospisie.

Wartości odżywcze makaronu z dynią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
175.49 kcal
772.15 kcal
Białko
5.31 g
23.38 g

Węglowodany w makaronie z dynią

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
17.25 g
75.91 g
Węglowodany przyswajalne
15.00 g
65.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.25 g
9.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
9.98 g
43.90 g
Tłuszcze nasycone
7.78 g
34.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.19 g
9.66 g
Tłuszcze jednonasycone
1.82 g
8.01 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
1.65 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
16.08 mg
70.75 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z dynią

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
258.61 µg (mcg)
1137.90 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
9.47 mg
41.65 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
49.55 µg (mcg)
218.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.70 mg
7.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
25.24 µg (mcg)
111.05 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
1594.09 µg (mcg)
7014.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z dynią

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
72.37 mg
318.42 mg
Potas
259.00 mg
1139.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
89.88 mg
395.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
114.99 mg
505.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
28.64 mg
126.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.21 mg
5.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.77 mg
3.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan
0.45 mg
1.97 mg
Brak danych dla: cebula, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z dynią 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z dynią

Lista alergenów dla makaronu z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Cena przygotowania makaronu z dynią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Makaron spaghetti
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na makaron z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób