Przepis na pieczoną dynię hokkaido krok po kroku
- Dynia hokkaido 1000 g
- Czosnek 20 g 1/2 główki
- Oliwa z oliwek 60 ml 6 łyżek
Dynię bardzo dokładnie myjemy, ponieważ nie obieramy jej ze skóry. Następnie kroimy ją na pół i za pomocą łyżki usuwamy pestki i miąższ z włóknami.
Dynie kroimy w plastry, około 3 cm grubości. Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Całość polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy solą, tymiankiem i oregano. Dodatkowo pomiędzy kawałki układamy ząbki czosnku.
Dynię pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pieczona dynia hokkaido - cechy przepisu
Więcej o pieczonej dyni hokkaido
Pyszna pieczona dynia hokkaido to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych lub jako podwieczorek. Poczęstunek z pieczonej dyni jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dynię możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pieczoną dynię hokkaido? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku dynię bardzo dokładnie myjemy, ponieważ nie obieramy jej ze skóry. Następnie kroimy ją na pół i za pomocą łyżki usuwamy pestki i miąższ z włóknami. Dynie kroimy w plastry, około 3 cm grubości. Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Całość polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy solą, tymiankiem i oregano. Dodatkowo pomiędzy kawałki układamy ząbki czosnku. Jak upiec dynię hokkaido? Warzywo pieczemy w piekarniku. Ile czasu? Około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na pieczoną dynię hokkaido nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele właściwości zdrowotnych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Pieczona fit dynia w piekarniku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pieczone warzywa na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Wartości odżywcze pieczonej dyni hokkaido
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w pieczonej dyni hokkaido
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na pieczoną dynię hokkaido
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczoną dynię hokkaido
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonej dyni hokkaido
Lista alergenów dla pieczonej dyni hokkaido przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną dynię hokkaido