Pielmieni gruzińskie

Opublikowano: 25.06.2022 r., 15:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruzińskie pielmieni w talerzu.
Pielmieni gruzińskie
Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Pielmieni doskonale smakują z dodatkiem rosołu lub barszczu. Można podawać je także z kwaśną śmietaną lub octem.
Przygotowanie 50 min
767 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka jagnięca - mielona (600 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Bulion warzywny (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (600 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, wałek, szklanka

Przepis na pielmieni gruzińskie krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pietruszkę drobno posiekaj.

Mielone mięso z jagnięciny, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i bulion wymieszaj na gładki farsz.

Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszaj.

Z mąki pszennej, szklanki ciepłej wody, jajka i szczypty soli wyrób elastyczne ciasto.

Z porcji ciasta rozwałkuj placek o grubości około 2 mm i wykrój z niego okręgi przy pomocy szklanki.

Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu.

Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

Ugotowane pierożki wyciągnij łyżką cedzakową.

Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pielmieni gruzińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat pielmieni gruzińskich

Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe pierogi z mięsem. Pyszne pierogi świetnie sprawdzą się podane na obiad dla całej rodziny. Pierogi najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można je także odgrzewać. Przepis na pielmieni gruzińskie jest nieco skomplikowany i wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pielmieni potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z łopatki jagnięcej, cebula, czosnek, natka pietruszki, bulion warzywny, mąka pszenna, jajka, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pielmieni gruzińskie? Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekaj. Mielone mięso z jagnięciny, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i bulion wymieszaj na gładki farsz. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszaj. Z mąki pszennej, szklanki ciepłej wody, jajka i szczypty soli wyrób elastyczne ciasto. Z porcji ciasta rozwałkuj placek o grubości około 2 mm i wykrój z niego okręgi przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu. Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.

Podsumowując smaczne pielmieni świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny. Pielmieni są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można je także odgrzać. Doskonale smakują z dodatkiem barszczu lub rosołu.

Alergeny w pielmieniach gruzińskich

Lista alergenów dla pielmieni gruzińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pielmieni gruzińskich

na 100g gotowej potrawy

Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na smaczny obiad. Stanowią one doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
255.83
767.49
Białko (g)
12.92
38.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
29.80
89.39
Węglowodany przyswajalne (g)
29.61
88.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.28
27.83
Tłuszcze nasycone (g)
5.02
15.07
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
12.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Tiamina (mg)
0.43
1.28
Ryboflawina (mg)
0.28
0.85
Niacyna (mg)
5.04
15.13
Foliany (µg (mcg))
70.71
212.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
55.83
167.49
Potas (mg)
173.81
521.44
Wapń (mg)
20.73
62.18
Fosfor (mg)
123.18
369.54
Magnez (mg)
24.79
74.36
Żelazo (mg)
3.02
9.07
Cynk (mg)
1.86
5.58
Miedź (mg)
0.13
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny pielmieni gruzińskich 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pielmieni gruzińskich

Koszt składników
112.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka jagnięca
600 g
mielona
40.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
48.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bulion warzywny
125 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
112.00