Pielmieni gruzińskie
- Łopatka jagnięca - mielona (600 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Bulion warzywny (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (600 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na pielmieni gruzińskie krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pietruszkę drobno posiekaj.
Mielone mięso z jagnięciny, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i bulion wymieszaj na gładki farsz.
Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszaj.
Z mąki pszennej, szklanki ciepłej wody, jajka i szczypty soli wyrób elastyczne ciasto.
Z porcji ciasta rozwałkuj placek o grubości około 2 mm i wykrój z niego okręgi przy pomocy szklanki.
Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu.
Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Ugotowane pierożki wyciągnij łyżką cedzakową.
Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa gulaszowa
-
Sos czosnkowy
-
Zupa czosnkowa
-
Kaszanka
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Eskalopki
-
Sos z kurek
-
Masło czosnkowe
-
Chimichanga
-
Butter chicken
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Karkówka po cygańsku
-
Fettuccine
-
Sało
-
Cevapcici
-
Bitki w sosie
-
Bagietka czosnkowa
-
Krewetki z czosnkiem
-
Dania z czosnkiem
Więcej informacji na temat pielmieni gruzińskich
Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe pierogi z mięsem. Pyszne pierogi świetnie sprawdzą się podane na obiad dla całej rodziny. Pierogi najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można je także odgrzewać. Przepis na pielmieni gruzińskie jest nieco skomplikowany i wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pielmieni potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z łopatki jagnięcej, cebula, czosnek, natka pietruszki, bulion warzywny, mąka pszenna, jajka, sól oraz pieprz.
Jak zrobić pielmieni gruzińskie? Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekaj. Mielone mięso z jagnięciny, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i bulion wymieszaj na gładki farsz. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszaj. Z mąki pszennej, szklanki ciepłej wody, jajka i szczypty soli wyrób elastyczne ciasto. Z porcji ciasta rozwałkuj placek o grubości około 2 mm i wykrój z niego okręgi przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu. Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.
Podsumowując smaczne pielmieni świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny. Pielmieni są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można je także odgrzać. Doskonale smakują z dodatkiem barszczu lub rosołu.
Alergeny w pielmieniach gruzińskich
Lista alergenów dla pielmieni gruzińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pielmieni gruzińskich
Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na smaczny obiad. Stanowią one doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.