Sało

Opublikowano: 13.10.2022 r., 22:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sało
Sało
Sało, czyli ukraińska kiszona słonina. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jakie ma szerokie zastosowanie.
Przygotowanie 60 min
356 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Słonina wieprzowa (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Sól 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sało krok po kroku

W garnku zagotuj 1 litr wody.

Wsyp sól i gotuj do rozpuszczenia.

Słoninę włóż do miski i zalej przygotowaną zalewą.

Odstaw na 3-4 dni.

Ugotuj słoninę w wodzie, ostudź i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Jak oceniasz przepis na sało
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat sało

Sało, czyli nic innego jak ukraińska słonina kiszona. Jest to danie, które zdecydowanie nie występuje w naszym regionie. Natomiast jest charakterystyczne dla kuchni ukraińskiej. Jest to nic innego jak tkanka podskórna tłuszczowa, która jest pozyskana z grzbietu, tylnej części tułowia i boków świni ze skórą lub bez. Słonina jest pozyskiwana w postaci płatów lub kawałków. Tłuszcz ma barwę białą, a przyjmuje zabarwienie nawet do jasnokremowej.

Zatem, jak zrobić sało?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować wodę, sól, czosnek i słoninę.

W pierwszej kolejności w garnku zagotuj 1 litr wody. Wsyp sól i gotuj do rozpuszczenia. Słoninę włóż do miski i zalej przygotowaną zalewą. Odstaw na 3-4 dni. Ugotuj słoninę w wodzie, ostudź i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Ważne jest aby czosnek rozgnieść, a nie dodawać w całości bowiem podczas rozgniatania uwalnia się wtedy enzym, pod wpływem którego zaczynają działać związki o działaniu antybiotykowym. Dlatego warto dodawać te warzywa do wielu dań.

Nasza słonina po ukraińsku jest gotowa do spożycia. Przygotuj ją we własnym domu i przekonaj się, jaka jest smaczna. Będzie to dobry dodatek na diecie keto. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach.

Skoro już znasz mój przepis na sało, przygotuj je w swoim domu i zapoznaj się z kuchnią ukraińską, będzie to dobry pomysł na urozmaicenie Twojej diety.

Przekonaj się, że ta słonina jest najlepsza jako dodatek do wielu potraw, podobnie jak nasza tradycyjna polska słonina.

Alergeny w sało

Lista alergenów dla sało przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sało

Wartości odżywcze sało

na 100g gotowej potrawy

Przed podaniem mocno schłodź mięso.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
712.58
356.29
Białko (g)
0.10
0.05
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
0.52
0.26
Węglowodany przyswajalne (g)
0.49
0.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
78.75
39.37
Tłuszcze nasycone (g)
34.41
17.21
Tłuszcze nienasycone (g)
44.33
22.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
35.51
17.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.82
4.41
Cholesterol (mg)
74.80
37.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.49
0.25
Witamina D (µg (mcg))
1.97
0.98
Witamina E (mg)
0.47
0.24
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.01
0.01
Foliany (µg (mcg))
0.05
0.02
Beta karoten (µg (mcg))
0.08
0.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
7638.06
3819.03
Potas (mg)
7.89
3.94
Wapń (mg)
7.57
3.79
Fosfor (mg)
2.41
1.20
Magnez (mg)
0.59
0.30
Żelazo (mg)
0.09
0.05
Cynk (mg)
0.12
0.06
Miedź (mg)
0.01
0.01
Mangan (mg)
0.05
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny sało 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sało

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sól
125 g
1/2 szklanki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 125 g
Koszt składników
10.00