Przepis na pielmieni gruzińskie krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, wałek, szklanka

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pietruszkę drobno posiekaj.

Mielone mięso z jagnięciny, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i bulion wymieszaj na gładki farsz.

Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszaj.

Z mąki pszennej, szklanki ciepłej wody, jajka i szczypty soli wyrób elastyczne ciasto.

Z porcji ciasta rozwałkuj placek o grubości około 2 mm i wykrój z niego okręgi przy pomocy szklanki.

Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu.

Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

Ugotowane pierożki wyciągnij łyżką cedzakową.

Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pielmieni gruzińskie podane w głębokim talerzu. Obok talerza leży widelec.
Pielmieni gruzińskie
Koszt przygotowania dania
8.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
459 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
74

Pielmieni gruzińskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pielmieniach gruzińskich

Pielmieni gruzińskie to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe pierogi z mięsem. Pyszne pierogi świetnie sprawdzą się podane na obiad dla całej rodziny. Pierogi najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można je także odgrzewać. Przepis na pielmieni gruzińskie jest nieco skomplikowany i wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pielmieni potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z łopatki jagnięcej, cebula, czosnek, natka pietruszki, bulion warzywny, mąka pszenna, jajka, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pielmieni gruzińskie? Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę drobno posiekaj. Mielone mięso z jagnięciny, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i bulion wymieszaj na gładki farsz. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wymieszaj. Z mąki pszennej, szklanki ciepłej wody, jajka i szczypty soli wyrób elastyczne ciasto. Z porcji ciasta rozwałkuj placek o grubości około 2 mm i wykrój z niego okręgi przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu. Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.

Podsumowując smaczne pielmieni świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad dla całej rodziny. Pielmieni są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak można je także odgrzać. Doskonale smakują z dodatkiem barszczu lub rosołu.

Wartości odżywcze pielmieni gruzińskich

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny pielmieni gruzińskich 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pielmieniach gruzińskich

Lista alergenów dla pielmieni gruzińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na pielmieni gruzińskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • łopatka jagnięca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pielmieni gruzińskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka jagnięca
600 g
mielona
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bulion warzywny
125 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jak oceniasz przepis na pielmieni gruzińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób