Przepis na kaszankę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, lubczyk
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Kaszę mocno wypłucz pod wodą i ugotuj w garnku do miękkości.

W osobnym garnku przygotuj bulion i ugotuj w nim mięso.

Jelita wymocz w zimnej wodzie.

Ugotowane mięso rozdrobnij i wymieszaj z kaszą, dodaj drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

Farsz możesz delikatnie podlać bulionem.

Flaki wieprzowe napełnij maksymalnie, a co jakiś czas zawiń kawałkiem sznurka.

Kaszankę sparz w gorącej wodzie przez 30-40 minut, a następnie ostudź.

kaszanka
Kaszanka
Koszt przygotowania dania
51.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
94 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Kaszanka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaszance

Kaszanka to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty przepis na kaszankę. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy. Danie to sprawdzi się szczególnie teraz w sezonie grillowym, śmiało możesz zastąpić tradycyjną kiełbasę domową kaszanką z kaszy jęczmiennej.

Zatem, jak zrobić kaszankę?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować kilku składników takich jak: kasza jęczmienna, kasza gryczana, schab wieprzowy, cebula, bulion i jelito wieprzowe. Dodatkowo postaw na aromatyczne przyprawy, takie jak lubczyk, majeranek.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Jednym z głównych składników jest kasza gryczana, dostarcza nam między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu co, jest istotne, dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.

Moja kaszanka jest wieprzowa, ale śmiało możesz przygotować ją też z podrobami, wtedy będzie zdecydowanie bardziej tradycyjna.

Domowa kaszanka będzie dobra praktycznie z każdym rodzajem mięsa.

Mój sprawdzony przepis na kaszankę opisuję nieco niżej, dlatego koniecznie zajrzyj i przekonaj się jakie to proste w przygotowaniu danie.

Wartości odżywcze kaszanki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
94.06 kcal
94.06 kcal
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko
6.82 g
6.82 g
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany w kaszance

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
12.72 g
12.72 g
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.66 g
10.66 g
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.06 g
2.06 g
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
1.94 g
1.94 g
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.86 g
0.86 g
Tłuszcze nienasycone
1.08 g
1.08 g
Tłuszcze jednonasycone
0.77 g
0.77 g
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
0.31 g
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol
15.40 mg
15.40 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kaszankę

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
7.20 µg (mcg)
7.20 µg (mcg)
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.63 mg
0.63 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: kasza gryczana, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
0.23 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna
2.65 mg
2.65 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany
5.72 µg (mcg)
5.72 µg (mcg)
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten
64.82 µg (mcg)
64.82 µg (mcg)
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaszankę

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
182.83 mg
182.83 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas
149.72 mg
149.72 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń
23.75 mg
23.75 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor
96.72 mg
96.72 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez
30.01 mg
30.01 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
0.54 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
0.73 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszanki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszance

Lista alergenów dla kaszanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kaszanki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
2 woreczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jelito wieprzowe
1 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
90.00
Jak oceniasz przepis na kaszankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób