Eskalopki

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Eskalopki podane na drewnianej desce do krojenia.
Eskalopki
Eskalopki to bardzo dobra propozycja na obiad dla całej rodziny. Drobiowe eskalopki są bardzo delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
562 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Masło klarowane (150 g)
  • Mąka ziemniaczana 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na eskalopki krok po kroku

Pierś pokrój na porcje i rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Dopraw mięso solą pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i gałązkę tymianku.

Smaż partiami kurczaka z obu stron przez 4-5 minut z każdej strony.

Eskalopki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na eskalopki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat eskalopków

Eskalopki to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Eskalopki to popularne danie przygotowywane najczęściej na bazie mięsa cielęcego. Smażone mięso z dodatkiem świeżych ziół jest bardzo delikatne i aromatyczne. Przepis na eskalopki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, masło klarowane, tymianek, czosnek, sól, pieprz, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić eskalopki? Pierś pokrój na porcje i rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa. Dopraw mięso solą pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i gałązkę tymianku. Smaż partiami kurczaka z obu stron przez 4-5 minut z każdej strony. Eskalopki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Masło klarowane jest rodzajem tłuszczu idealnie nadającym się do obróbki termicznej. Ma ono bardzo wysoką temperaturę dymienia, więc świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia z jego dodatkiem. Dodatkowo masło podkreśla smak wielu potraw. Masło klarowane można przygotować także samodzielnie z masła. Wystarczy podgrzać je i usunąć białka mleka zbierające się na wierzchu.

Podsumowując pyszne eskalopki to szybkie danie z kurczaka. Drobiowe eskalopki duszone w maśle świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub makaronu. Łatwe danie jest gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu. Dobre eskalopki to prosty przepis na poczęstunek dla znajomych podczas wielu spotkań. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w eskalopkach

Lista alergenów dla eskalopków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze eskalopków

na 100g gotowej potrawy

Eskalopki to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Są nisko kaloryczne i zawierają dużą ilość składników mineralnych. Można je udusić, także bez dodatku tłuszczu będą zawierały jeszcze mniej kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
281.06
562.12
Białko (g)
17.31
34.61
Fenyloalanina (mg)
0.70
1.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.19
10.39
Węglowodany przyswajalne (g)
4.83
9.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
20.74
41.47
Tłuszcze nasycone (g)
13.71
27.41
Tłuszcze nienasycone (g)
7.03
14.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.96
11.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
2.15
Cholesterol (mg)
111.00
222.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
164.25
328.50
Witamina B6 (mg)
0.66
1.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.32
Witamina C (mg)
0.24
0.47
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.96
1.92
Retinol (µg (mcg))
161.25
322.50
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Niacyna (mg)
7.42
14.84
Foliany (µg (mcg))
8.31
16.62
Beta karoten (µg (mcg))
36.19
72.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
37.56
75.12
Potas (mg)
313.94
627.88
Wapń (mg)
8.56
17.12
Fosfor (mg)
170.81
341.62
Magnez (mg)
25.06
50.12
Żelazo (mg)
0.36
0.73
Cynk (mg)
0.55
1.09
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny eskalopków 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania eskalopków

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
48.00