Przepis na bitki w sosie krok po kroku

Składniki
  • Szynka wieprzowa surowa 1000 g
  • Marchewka 50 g Jedna większa marchew
  • Cebula 50 g Mała cebula
  • Czosnek 12 g 2 ząbki
  • Olej rzepakowy 24 ml 2 łyżki
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 6 g 1 łyżka
  • bulion warzywny 1000 ml
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała, rózga, folia spożywcza, chochelka, tłuczek do mięsa

Mięso pokrój na 10 kotletów.

Każdy kotlet lekko posól i popieprz.

Kotlety rozbij za pomocą tłuczka, przez folię spożywczą, na grubość 2-3 mm.

W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego bitki.

Pozostaw na małym ogniu aby delikatnie się gotowały i dodaj cebulę przekrojoną na pół, marchewkę pokrojoną w 4 części, czosnek, szczyptę soli, pieprzu, kminku, papryki słodkiej, jednego liścia laurowego i dwa ziela angielskie.

Garnek przykryj i gotuj około 75 minut aż mięso będzie miękkie.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj mąkę. Delikatnie podsmaż i wlej 3-4 chochelki sosu z gotowania bitek. Dolewając płyn cały czas, intensywnie mieszaj.

Zasmażkę dodaj do bitek, delikatnie wymieszaj i zagotuj.

Bitki z sosem gotuj jeszcze przez 5 mint aż sos zgęstnieje.

Bitki w sosie podane na granatowym talerzu z dodatkami, na szarym blacie, w tle przyprawniki.
Bitki w sosie
Koszt przygotowania dania
97.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
267 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
41

Bitki w sosie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bitkach w sosie

Bitki z szynki to jeden z klasyków kuchni polskiej. Przygotowywane z szynki wieprzowej, duszone w sosie własnym to danie idealne na obiad, zarówno ten codzienny, świąteczny jak i uroczysty. Aromatyczny, kremowy sos z nutą słodyczy marchwi, idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Wieprzowe bitki z szynki możesz podać z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną, surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią.

Przepis na bitki z szynki w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Szynka wieprzowa jest delikatnym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Dzięki pominięciu obsmażania mięsa, danie jest łatwo strawne. Delikatna zawiesina z wody i mąki, która zagęszcza sos nie jest przeciwskazaniem w tej diecie. Może on zostać zagęszczony mąką z ciecierzycy, który jest bezglutenowa i posiada niższy indeks i ładunek glikemiczny. Do sosu można dodać odrobinę śmietany 12%, śmietanki 30% lub przecieru pomidorowego. Sos można pozostawić w takiej formie jak w przepisie lub może być wykonany z warzywami czy grzybami, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych.

Jak zrobić bitki z szynki? Jak już wspomniałam przepis jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Najważniejszą czynnością w trakcie gotowania bitek jest ich ubicie tłuczkiem do mięsa, stąd wzięła się ich nazwa. Bitki przed duszeniem można obsmażyć ale wrzucenie go na wrzącą wodę również szybko zamyka wszystkie pory i smak pozostaje w mięsie. W przypadku szynki wieprzowej nie musimy trzymać się dokładnie czasu duszenia, jak w przypadku schabu, który duszony zbyt długo staje się suchy.

Szynka wieprzowa w sosie to pomysł na zawsze dobry obiad. Dzięki różnorodności przygotowania danie możesz dostosować do diet wszystkich, a łatwość przygotowania sprawia, że możesz zaoszczędzić czas, na przykład na przygotowanie, pysznego i szybkiego deseru do poobiedniej kawy.

Wartości odżywcze bitek w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (205g)
Energia (kalorie)
130.48 kcal
267.47 kcal
Białko
8.36 g
17.13 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (205g)
Tłuszcz
9.99 g
20.49 g
Tłuszcze nasycone
4.09 g
8.38 g
Tłuszcze nienasycone
5.91 g
12.11 g
Tłuszcze jednonasycone
4.66 g
9.55 g

Witaminy w przepisie na bitki w sosie

Na 100g
Na porcję (205g)
Witamina B6
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.00 mg
2.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna 2000 pełnoziarnista.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.23 mg
4.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki w sosie

Na 100g
Na porcję (205g)
Sód
161.94 mg
331.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
170.07 mg
348.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
6.15 mg
12.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
97.66 mg
200.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.84 mg
22.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.94 mg
1.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek w sosie 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach w sosie

Lista alergenów dla bitek w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania bitek w sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Marchewka
50 g
Jedna większa marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
50 g
Mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
6 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 6 g
bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Liczba porcji:
Razem
126.50
Łączny koszt
97.61
Jak oceniasz przepis na bitki w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób