Przepis na bitki w sosie krok po kroku
- Szynka wieprzowa surowa 1000 g
- Marchewka 50 g Jedna większa marchew
- Cebula 50 g Mała cebula
- Czosnek 12 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 24 ml 2 łyżki
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 6 g 1 łyżka
- Bulion warzywny 1000 ml
Mięso pokrój na 10 kotletów.
Każdy kotlet lekko posól i popieprz.
Kotlety rozbij za pomocą tłuczka, przez folię spożywczą, na grubość 2-3 mm.
W garnku zagotuj bulion i wrzuć do niego bitki.
Pozostaw na małym ogniu aby delikatnie się gotowały i dodaj cebulę przekrojoną na pół, marchewkę pokrojoną w 4 części, czosnek, szczyptę soli, pieprzu, kminku, papryki słodkiej, jednego liścia laurowego i dwa ziela angielskie.
Garnek przykryj i gotuj około 75 minut aż mięso będzie miękkie.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj mąkę. Delikatnie podsmaż i wlej 3-4 chochelki sosu z gotowania bitek. Dolewając płyn cały czas, intensywnie mieszaj.
Zasmażkę dodaj do bitek, delikatnie wymieszaj i zagotuj.
Bitki z sosem gotuj jeszcze przez 5 mint aż sos zgęstnieje.

(liczba kalorii)
Bitki w sosie - cechy przepisu
Więcej o bitkach w sosie
Bitki z szynki to jeden z klasyków kuchni polskiej. Przygotowywane z szynki wieprzowej, duszone w sosie własnym to danie idealne na obiad, zarówno ten codzienny, świąteczny jak i uroczysty. Aromatyczny, kremowy sos z nutą słodyczy marchwi, idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Wieprzowe bitki z szynki możesz podać z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną, surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią.
Przepis na bitki z szynki w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Szynka wieprzowa jest delikatnym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Dzięki pominięciu obsmażania mięsa, danie jest łatwo strawne. Delikatna zawiesina z wody i mąki, która zagęszcza sos nie jest przeciwskazaniem w tej diecie. Może on zostać zagęszczony mąką z ciecierzycy, który jest bezglutenowa i posiada niższy indeks i ładunek glikemiczny. Do sosu można dodać odrobinę śmietany 12%, śmietanki 30% lub przecieru pomidorowego. Sos można pozostawić w takiej formie jak w przepisie lub może być wykonany z warzywami czy grzybami, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych.
Jak zrobić bitki z szynki? Jak już wspomniałam przepis jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Najważniejszą czynnością w trakcie gotowania bitek jest ich ubicie tłuczkiem do mięsa, stąd wzięła się ich nazwa. Bitki przed duszeniem można obsmażyć ale wrzucenie go na wrzącą wodę również szybko zamyka wszystkie pory i smak pozostaje w mięsie. W przypadku szynki wieprzowej nie musimy trzymać się dokładnie czasu duszenia, jak w przypadku schabu, który duszony zbyt długo staje się suchy.
Szynka wieprzowa w sosie to pomysł na zawsze dobry obiad. Dzięki różnorodności przygotowania danie możesz dostosować do diet wszystkich, a łatwość przygotowania sprawia, że możesz zaoszczędzić czas, na przykład na przygotowanie, pysznego i szybkiego deseru do poobiedniej kawy.
Wartości odżywcze bitek w sosie
Energia i białka
(205g)
Węglowodany w bitkach w sosie
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy w przepisie na bitki w sosie
(205g)
Składniki mineralne w przepisie na bitki w sosie
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bitkach w sosie
Lista alergenów dla bitek w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny