Pieczony kalafior w całości
- Kalafior (800 g)
- Jogurt naturalny (150 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Bazylia świeża (6 g)
Przepis na pieczony kalafior w całości krok po kroku
Jogurt naturalny wymieszaj z sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami.
Kalafior umyj i wymieszaj z jogurtem. Dobrze wmasuj marynatę w warzywo. Odstaw na 20 minut.
Kalafior przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przełóż kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 40 minut.
Podawaj posypany posiekanymi ziołami.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat pieczonego kalafiora w całości
Pieczony kalafior w całości to świetna opcja na naprawdę smaczne danie, które pokocha każdy miłośnik zdrowych, roślinnych potraw. Ma naprawdę wyjątkowy smak. W tej recepturze przygotowuje się go w całości, dzięki czemu to dobry patent dla zapracowanych osób, które nie mają czasu na wcześniejszą obróbkę wstępną warzywa. To naprawdę pyszny przepis na pieczonego kalafiora, którego można przygotować w kilka chwil.
Przepis na pieczony kalafior w całości to dobra opcja na obiad. Jest smaczny, ale również bardzo sycący. To świetny sposób na włączenie do menu większej liczby warzyw, które według najnowszych zaleceń powinny stanowić znaczną większość menu. Na co dzień powinno ich być co najmniej 500 g, ale każda dodatkowa porcja jest na wagę złota dla organizmu. Ten przepis pozwala zwiększyć ilość warzyw w jadłospisie w bardzo łatwy sposób, gdyż kalafior tak przygotowany jest niezwykle smaczny. To ze względu na spory udział wielu różnych przypraw, które sprawiają, że warzywo smakuje po prostu obłędnie. Co sprawia, że cała rodzina sięga po niego chętniej. Choć kalafior nie pojawia się w diecie zbyt często, warto to zmienić, gdyż to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych związków. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczony kalafior w całości, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. By upiec całego kalafiora potrzeba piekarnika, blaszki i dużej miski, by go wcześniej zamarynować. Może się wydawać, że kalafior pieczony w piekarniku jest dość nudny. To jednak nie jest prawda. Jest prosty w przygotowaniu, a dodatkowo naprawdę smaczny. Można go zrobić w kilka minut, a cały jego urok tkwi we wspaniałej marynacie na bazie jogurtu, która sprawia, że smakuje i wygląda tak apetycznie. Będzie idealnym wyborem nawet na imprezy, gdyż świetnie prezentuje się na stole.
Alergeny w pieczonym kalafiorze w całości
Lista alergenów dla pieczonego kalafiora w całości przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze pieczonego kalafiora w całości
To opcja, która zawiera sporo witamin i błonnika, może więc gościć w menu często.
Energia i białka
(242g)
Węglowodany
(242g)
Tłuszcze
(242g)
Witaminy
(242g)
Składniki mineralne
(242g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.