Pieczone szparagi

Opublikowano: 21.07.2022 r., 20:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone szparagi podane z dodatkiem ryby pieczonej na talerzu.
Pieczone szparagi
Pieczone szparagi to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Szparagi doskonale smakują na ciepło oraz na zimno. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
120 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Szparagi (500 g)
  • Pomidory koktajlowe (500 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczone szparagi krok po kroku

Pomidorki koktajlowe umyj, włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą oraz posyp solą i pieprzem.

Pomidorki wymieszaj dokładnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (w tym czasie pomidorki powinny popękać).

Szparagi umyj.

Na podpieczone pomidorki ułóż szparagi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez około 10 minut (szparagi powinny być al dente).

Pieczone szparagi podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na pieczone szparagi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat pieczonych szparagów

Pieczone szparagi to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Pyszne szparagi pieczone w piekarniku świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Prosty przepis na pieczone szparagi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: szparagi, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pieczone szparagi? Pomidorki koktajlowe umyj, włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą oraz posyp solą i pieprzem. Pomidorki wymieszaj dokładnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut (w tym czasie pomidorki powinny popękać). Szparagi umyj. Na podpieczone pomidorki ułóż szparagi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez około 10 minut (szparagi powinny być al dente). Pieczone szparagi podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.

Szparagi zielone to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Stanowią one źródło wapnia, potasu, magnezu czy selenu. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, którego podaż na odpowiednim poziomie jest szczególne ważna w diecie kobiet planujących ciążę lub już w niej będących. Kwas foliowy odpowiada bowiem za zmniejszenie ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Szparagi zielone zawierają również spore ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwionośnego - między innymi witamina K odpowiada za krzepliwość krwi.

Podsumowując najlepsze szparagi z piekarnika to doskonała propozycja na przekąskę, dodatek do obiadu lub przystawkę. Szparagi to przede wszystkim dobre źródło witaminy K i kwasu foliowego, dlatego warto dodać je w sezonie wiosennym do swojej diety. Szparagi dobre są bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło, jednak doskonale smakują podane również na zimno. Smaczne szparagi sprawdza się jako dodatek do mięs grillowanych, a także jako samodzielny, wegetariański posiłek. Aby delikatnie urozmaicić przepis szparagi możemy owinąć w plasterki boczku i przygotować.

Alergeny w pieczonych szparagach

Lista alergenów dla pieczonych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone szparagi

Wartości odżywcze pieczonych szparagów

na 100g gotowej potrawy

Pieczone szparagi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Danie to bogate jest w wiele cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
60.19
120.38
Białko (g)
1.47
2.93
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.70
7.40
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
4.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
3.14
Sacharoza (cukier) (g)
0.11
0.22
Glukoza (g)
0.90
1.81
Fruktoza (g)
1.13
2.26
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.91
9.83
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
1.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
8.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.49
6.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.12
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
38.10
76.19
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.19
18.38
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.69
1.37
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.17
Ryboflawina (mg)
0.08
0.15
Niacyna (mg)
0.75
1.50
Foliany (µg (mcg))
31.90
63.81
Beta karoten (µg (mcg))
427.62
855.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
3.43
6.86
Potas (mg)
209.10
418.19
Wapń (mg)
16.24
32.48
Fosfor (mg)
36.19
72.38
Magnez (mg)
11.90
23.81
Żelazo (mg)
1.17
2.35
Cynk (mg)
0.34
0.68
Miedź (mg)
0.12
0.24
Mangan (mg)
0.13
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych szparagów 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych szparagów

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pomidory koktajlowe
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
46.00