Przepis na pieczone szparagi krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Pomidorki koktajlowe umyj, włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą oraz posyp solą i pieprzem.

Pomidorki wymieszaj dokładnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (w tym czasie pomidorki powinny popękać).

Szparagi umyj.

Na podpieczone pomidorki ułóż szparagi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez około 10 minut (szparagi powinny być al dente).

Pieczone szparagi podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.

Pieczone szparagi podane z dodatkiem ryby pieczonej na talerzu.
Pieczone szparagi
Koszt przygotowania dania
28.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
120 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Pieczone szparagi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczonych szparagach

Pieczone szparagi to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Pyszne szparagi pieczone w piekarniku świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Prosty przepis na pieczone szparagi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: szparagi, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pieczone szparagi? Pomidorki koktajlowe umyj, włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą oraz posyp solą i pieprzem. Pomidorki wymieszaj dokładnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut (w tym czasie pomidorki powinny popękać). Szparagi umyj. Na podpieczone pomidorki ułóż szparagi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez około 10 minut (szparagi powinny być al dente). Pieczone szparagi podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.

Szparagi zielone to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Stanowią one źródło wapnia, potasu, magnezu czy selenu. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, którego podaż na odpowiednim poziomie jest szczególne ważna w diecie kobiet planujących ciążę lub już w niej będących. Kwas foliowy odpowiada bowiem za zmniejszenie ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Szparagi zielone zawierają również spore ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwionośnego - między innymi witamina K odpowiada za krzepliwość krwi.

Podsumowując najlepsze szparagi z piekarnika to doskonała propozycja na przekąskę, dodatek do obiadu lub przystawkę. Szparagi to przede wszystkim dobre źródło witaminy K i kwasu foliowego, dlatego warto dodać je w sezonie wiosennym do swojej diety. Szparagi dobre są bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło, jednak doskonale smakują podane również na zimno. Smaczne szparagi sprawdza się jako dodatek do mięs grillowanych, a także jako samodzielny, wegetariański posiłek. Aby delikatnie urozmaicić przepis szparagi możemy owinąć w plasterki boczku i przygotować.

Wartości odżywcze pieczonych szparagów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
60.19 kcal
120.38 kcal
Białko
1.47 g
2.93 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.10 mg

Węglowodany w pieczonych szparagach

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.70 g
7.40 g
Węglowodany przyswajalne
2.13 g
4.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
3.14 g
Sacharoza (cukier)
0.11 g
0.22 g
Glukoza
0.90 g
1.81 g
Fruktoza
1.13 g
2.26 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.91 g
9.83 g
Tłuszcze nasycone
0.86 g
1.72 g
Tłuszcze nienasycone
4.05 g
8.10 g
Tłuszcze jednonasycone
3.49 g
6.98 g
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.12 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pieczone szparagi

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
38.10 µg (mcg)
76.19 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
9.19 mg
18.38 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.69 mg
1.37 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.15 mg
Niacyna
0.75 mg
1.50 mg
Foliany
31.90 µg (mcg)
63.81 µg (mcg)
Beta karoten
427.62 µg (mcg)
855.24 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczone szparagi

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
3.43 mg
6.86 mg
Potas
209.10 mg
418.19 mg
Wapń
16.24 mg
32.48 mg
Fosfor
36.19 mg
72.38 mg
Magnez
11.90 mg
23.81 mg
Żelazo
1.17 mg
2.35 mg
Cynk
0.34 mg
0.68 mg
Miedź
0.12 mg
0.24 mg
Mangan
0.13 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych szparagów 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonych szparagach

Lista alergenów dla pieczonych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone szparagi

Cena przygotowania pieczonych szparagów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pomidory koktajlowe
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na pieczone szparagi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób