Pieczone szparagi
- Szparagi (500 g)
- Pomidory koktajlowe (500 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na pieczone szparagi krok po kroku
Pomidorki koktajlowe umyj, włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą oraz posyp solą i pieprzem.
Pomidorki wymieszaj dokładnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (w tym czasie pomidorki powinny popękać).
Szparagi umyj.
Na podpieczone pomidorki ułóż szparagi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez około 10 minut (szparagi powinny być al dente).
Pieczone szparagi podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.
Więcej informacji na temat pieczonych szparagów
Pieczone szparagi to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Pyszne szparagi pieczone w piekarniku świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Prosty przepis na pieczone szparagi nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: szparagi, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.
Jak zrobić pieczone szparagi? Pomidorki koktajlowe umyj, włóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą oraz posyp solą i pieprzem. Pomidorki wymieszaj dokładnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut (w tym czasie pomidorki powinny popękać). Szparagi umyj. Na podpieczone pomidorki ułóż szparagi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i piecz przez około 10 minut (szparagi powinny być al dente). Pieczone szparagi podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno.
Szparagi zielone to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Stanowią one źródło wapnia, potasu, magnezu czy selenu. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, którego podaż na odpowiednim poziomie jest szczególne ważna w diecie kobiet planujących ciążę lub już w niej będących. Kwas foliowy odpowiada bowiem za zmniejszenie ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Szparagi zielone zawierają również spore ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwionośnego - między innymi witamina K odpowiada za krzepliwość krwi.
Podsumowując najlepsze szparagi z piekarnika to doskonała propozycja na przekąskę, dodatek do obiadu lub przystawkę. Szparagi to przede wszystkim dobre źródło witaminy K i kwasu foliowego, dlatego warto dodać je w sezonie wiosennym do swojej diety. Szparagi dobre są bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło, jednak doskonale smakują podane również na zimno. Smaczne szparagi sprawdza się jako dodatek do mięs grillowanych, a także jako samodzielny, wegetariański posiłek. Aby delikatnie urozmaicić przepis szparagi możemy owinąć w plasterki boczku i przygotować.
Alergeny w pieczonych szparagach
Lista alergenów dla pieczonych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone szparagi
Wartości odżywcze pieczonych szparagów
Pieczone szparagi to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Danie to bogate jest w wiele cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.