Pieczone pałki z kurczaka
- Udko kurczaka bez skóry (400 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
Przepis na pieczone pałki z kurczaka krok po kroku
W misce zmieszaj oliwę, sól, pieprz i przyprawy.
Za pomocą pędzla lub rąk posmaruj kawałki kurczaka marynatą.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wlej do nich pozostałą część marynaty.
Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 40 minut.
Więcej informacji na temat pieczonych pałek z kurczaka
Pieczone pałki z kurczaka to pomysł na prosty, ale też bardzo smaczny obiad. Będą idealne nie tylko na co dzień, ale też na specjalne okazje. Są bardzo aromatyczne ze względu na naprawdę duży dodatek przypraw.
Przepis na pieczone pałki z kurczaka jest bardzo prosty, a przy tym niezwykle zdrowy, dlatego świetnie sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej. Choć receptura jest łatwa i nieskomplikowana, to całość wychodzi naprawdę pyszna i pełna smaku. Najbardziej urzekająca w tym mięsie jest właśnie jego prostota i to jak wspaniale komponuje się z innymi dodatkami. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać z wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi. Dzięki temu przepisowi stworzysz idealnie kruche i soczyste mięso z fileta z kurczaka w ekspresowym tempie. To mięso pięknie się prezentuje przez rumianą skórkę z podpieczonych ziół.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone pałki z kurczaka, które świetnie sprawdzą się nie tylko na obiad, ale również na imprezę, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość robi się w piekarniku, dzięki czemu mięso jest zdrowe, a także chrupiące. To łatwe danie to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników kurczaka. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to wspaniałe danie pełne smaku i aromatu. To mięso, po które często sięgają osoby na diecie redukcyjnej, jednak warto je włączyć do codziennego menu niekoniecznie podczas odchudzania. To mięso delikatne, niezbyt tłuste, a przy tym wypełnione pełnowartościowym białkiem po brzegi. Jest również lekkostrawne. Dlatego będzie uniwersalną bazą dla wielu dań. Całość połączona z dobrym źródłem węglowodanów stworzy zbilansowane danie, które będzie odpowiednie na diecie redukcyjnej czy lekkostrawnej. Dobrze jest dodać do niego ziemianki, kaszę lub pełnoziarnisty makaron, a także świeże warzywa. Te pałki są tak smaczne, że mogą pojawiać się w menu bardzo często, a i tak się nie znudzą. Całość jest prosta, szybka i naprawdę wyjątkowa. To wszystko ze względu na odpowiednią marynatę.
Alergeny w pieczonych pałkach z kurczaka
Lista alergenów dla pieczonych pałek z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na pieczone pałki z kurczaka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- natka pietruszki suszona
Wartości odżywcze pieczonych pałek z kurczaka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.