Pieczona polędwiczka

Opublikowano: 24.05.2022 r., 13:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona polędwiczka podana na pergaminie.
Pieczona polędwiczka
Pieczona polędwiczka to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwiczka sprawdzi się podana w sosie oraz saute. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na soczystą polędwicę.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
545 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (200 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Limonka (100 g)
  • Cytryna (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczona polędwiczka krok po kroku

Polędwicę umieść w misce.

Dopraw ją solą pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwiczkę.

Obierz cebulę z łupiny i zeszklij.

Polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą.

Papryczkę chilli posiekaj drobno.

Wymieszaj masło orzechowe z sokiem wyciśniętym z limonki i cytryny.

Dodaj skórkę startą z limonki oraz papryczkę chilli.

Na wierzch polędwicy wyłóż masę z masła orzechowego.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczona polędwiczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,9% osób

Więcej informacji na temat pieczonej polędwiczki

Pieczona polędwiczka to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica pieczona jest niskokaloryczna i bardzo soczysta. Polędwicę najlepiej przygotowywać w całości dzięki temu będzie bardziej wilgotna. Przepis na pieczoną polędwiczkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, masło orzechowe, limonka, cytryna, papryczka chilli, sos sojowy, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić pieczoną polędwiczkę? Polędwicę umieść w misce. Dopraw ją solą pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwiczkę. Obierz cebulę z łupiny i zeszklij. Polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem wyciśniętym z limonki i cytryny. Dodaj skórkę startą z limonki oraz papryczkę chilli. Na wierzch polędwicy wyłóż masę z masła orzechowego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Polędwica wieprzowa jest najchudszym kawałkiem tuszy wieprzowej. Polędwica jest mięsem bardzo delikatnym i nie służy jej długie pieczenie czy duszenie w sosie. Polędwica jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest substratem do produkcji hormonów białkowych i wielu enzymów odpowiadających za metabolizm. Polędwica jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. U niemowlaków wspomaga rozwój mózgu

Podsumowując pyszna soczysta polędwica sprawdzi się doskonale na obiad. Polędwica jest najlepsza na ciepło. Polędwiczka sprawdzi się jako dodatek do ryżu z warzywami lub smażonego makaronu. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją pokroić po około 10 minutach, aby nie wypłynęły z niej wszystkie soki. Polędwicę można przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w pieczona polędwiczko

Lista alergenów dla pieczonej polędwiczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pieczonej polędwiczki

na 100g gotowej potrawy

Pieczona polędwiczka to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej oraz osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
194.89
545.70
Białko (g)
15.23
42.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
5.60
15.69
Węglowodany przyswajalne (g)
4.37
12.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
12.93
36.20
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
8.71
Tłuszcze nienasycone (g)
9.82
27.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.77
18.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.05
8.54
Cholesterol (mg)
37.14
104.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
0.18
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.53
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.03
14.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.48
Witamina E (mg)
1.45
4.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.59
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.71
15.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.96
44.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.39
6.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
91.79
257.00
Potas (mg)
338.21
947.00
Wapń (mg)
17.00
47.60
Fosfor (mg)
193.29
541.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.71
116.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
2.45
Cynk (mg)
1.47
4.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej polędwiczki 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej polędwiczki

Koszt składników
63.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
200 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
9.52
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Limonka
100 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cytryna
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
63.30