Pieczona polędwiczka
- Polędwiczki wieprzowe (800 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Limonka (100 g)
- Cytryna (50 g)
Przepis na pieczona polędwiczka krok po kroku
Polędwicę umieść w misce.
Dopraw ją solą pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwiczkę.
Obierz cebulę z łupiny i zeszklij.
Polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą.
Papryczkę chilli posiekaj drobno.
Wymieszaj masło orzechowe z sokiem wyciśniętym z limonki i cytryny.
Dodaj skórkę startą z limonki oraz papryczkę chilli.
Na wierzch polędwicy wyłóż masę z masła orzechowego.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat pieczonej polędwiczki
Pieczona polędwiczka to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica pieczona jest niskokaloryczna i bardzo soczysta. Polędwicę najlepiej przygotowywać w całości dzięki temu będzie bardziej wilgotna. Przepis na pieczoną polędwiczkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wieprzowa, cebula, masło orzechowe, limonka, cytryna, papryczka chilli, sos sojowy, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić pieczoną polędwiczkę? Polędwicę umieść w misce. Dopraw ją solą pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż polędwiczkę. Obierz cebulę z łupiny i zeszklij. Polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z cebulą. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem wyciśniętym z limonki i cytryny. Dodaj skórkę startą z limonki oraz papryczkę chilli. Na wierzch polędwicy wyłóż masę z masła orzechowego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Polędwica wieprzowa jest najchudszym kawałkiem tuszy wieprzowej. Polędwica jest mięsem bardzo delikatnym i nie służy jej długie pieczenie czy duszenie w sosie. Polędwica jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Odpowiada za procesy regeneracyjne w naszym organizmie. Jest substratem do produkcji hormonów białkowych i wielu enzymów odpowiadających za metabolizm. Polędwica jest także dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. U niemowlaków wspomaga rozwój mózgu
Podsumowując pyszna soczysta polędwica sprawdzi się doskonale na obiad. Polędwica jest najlepsza na ciepło. Polędwiczka sprawdzi się jako dodatek do ryżu z warzywami lub smażonego makaronu. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją pokroić po około 10 minutach, aby nie wypłynęły z niej wszystkie soki. Polędwicę można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w pieczona polędwiczko
Lista alergenów dla pieczonej polędwiczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze pieczonej polędwiczki
Pieczona polędwiczka to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej oraz osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.